Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός και πως σχετίζεται με τη διατροφή;


Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός και πως σχετίζεται με τη διατροφή;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

Ο θυρεοειδής είναι αδένας που βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά του λαιμού, έχει σχήμα πεταλούδας και είναι μικρός σε μέγεθος. Η βασική του λειτουργία είναι να παράγει και να αποθηκεύει ορμόνες καθώς και να τις απελευθερώνει στο αίμα

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, δηλαδή δεν παράγει κάποια από τις ορμόνες. Μερικά από τα συμπτώματα είναι η σωματική κόπωση, η αύξηση του σωματικού βάρους, η ευαισθησία στο κρύο, η δυσκοιλιότητα, η μειωμένη γονιμότητα και η κατάθλιψη. Για τη διάγνωση, πρέπει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις  για να ελεγχθούν τα επίπεδα των ορμονών. Μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού είναι η χορήγηση της ορμόνης μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως τον μεταβολισμό, την αναπνοή, τη λειτουργία του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος, τη θερμοκρασία του σώματος, την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα χοληστερόλης και το σωματικό βάρος.

Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν συχνά ανώμαλη αύξηση του βάρους τους και είναι δυσκολότερο να χάσουν κιλά, όχι όμως ακατόρθωτο! Με τη ρύθμιση των ορμονών μέσω της φαρμακευτικής αγωγής και με ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση του βάρους. Η διατροφή που ενδείκνυται δε διαφέρει και πολύ από την ισορροπημένη διατροφή για υγιή άτομα, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία τροφίμων και μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Κάποια τρόφιμα προς αποφυγή είναι:

•    Σταυρανθή λαχανικά

Για παράδειγμα τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, διότι μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή των ορμονών. Όμως αν μαγειρευτούν καλά, μπορούν να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες με ασφάλεια.

•    Σόγια

Έρευνα έχει δείξει ότι η σόγια μπορεί να εμποδίσει τη δυνατότητα παραγωγής ορμονών του θυρεοειδή, ωστόσο πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα γιατί τα στοιχεία είναι ανεπαρκή. Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν σόγια είναι το γάλα σόγιας, το σως σόγιας, τα edamame και το τόφου.

•    Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και απλών σακχάρων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού, να ρυθμίσει το βάρος και να ενισχύσει την ευεξία του ατόμου. Μερικά τρόφιμα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι το fast food, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα ντόνατς, τα κέικ και τα μπισκότα που είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Τι βοηθά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα:

•    Ιώδιο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Τρόφιμα όπως είναι τα θαλασσινά και το ιωδιούχο αλάτι είναι καλές πηγές ιωδίου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg, που μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να ληφθεί επαρκώς. Πρέπει να προσέξουμε ωστόσο να μην είναι υπερβολική η πρόσληψη, καθώς η μεγάλη ποσότητα ιωδίου στον οργανισμό δρα αρνητικά στον θυρεοειδή ( >600mcg /ημέρα) όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

•    Σελήνιο

Το σελήνιο είναι επίσης σημαντικό στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Μπορούμε να το βρούμε στους ξηρούς καρπούς (εκτός τα φιστίκια), στα δημητριακά, το μοσχάρι, τα αβγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

•    Σωματική άσκηση

Αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξέλιξη της νόσου και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ένταξε την στη ζωή σου και θα έχεις πολλά οφέλη.

•    Διατήρηση φυσιολογικού βάρους

Με τη βοήθεια του κλινικού σου διαιτολόγου και μέσω μιας εξατομικευμένης διατροφής, μπορείς να μειώσεις το σωματικό σου βάρος αν έχεις περιττά κιλά.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, Διατροφή, ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2415 s (249 Queries.) // Parse time: 0.2794 s // Total time: 2.5210 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X