Διατροφή και καύσωνας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!


Διατροφή και καύσωνας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει τι να προσέξεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Διανύοντας τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι ανάγκες μας σε υγρά και δροσιστικά σνακ αυξάνονται. Η διατροφή, όπως σε όλες τι περιπτώσεις, έχει σημαντικό ρόλο τόσο στην κάλυψη των αναγκών όσο και στην ευεξία μας. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι κουράζεσαι πιο εύκολα και δεν έχεις την ίδια ενέργεια. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό καθώς η αφόρητη ζέστη σε συνδυασμό με μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και υγρά μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αφυδάτωση. 

Δες πιο κάτω μερικά διατροφικά tips για να αντέξεις τον καύσωνα:

•    Η καλύτερη συμβουλή είναι φυσικά η ενυδάτωση. Οι γενικές συστάσεις όσον αφορά στις ημερήσιες ανάγκες σε υγρά είναι 8 - 10 ποτήρια την ημέρα (από τα οποία τα 6 - 8 πρέπει να είναι νερό). Αν κάνεις σωματική άσκηση ή περνάς πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο οι ανάγκες σου αυξάνονται. 

•    Έχε υπόψη σου ότι μπορείς να ενυδατωθείς και από άλλου είδους ροφήματα, όπως το παγωμένο τσάι, ο καφές, οι χυμοί, το γάλα κλπ. 

•    Απόφυγε ποτά πλούσια σε ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά εφόσον δεν έχουν καμία θρεπτική αξία ενώ η υπερκατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

•    Όσον αφορά στους χυμούς, προτίμησε να είναι φρέσκος φυσικός χυμός και όχι φρουτοποτό. Επειδή όμως δεν παύει να είναι ρόφημα με αρκετά απλά σάκχαρα, κατανάλωσε το με μέτρο. Σκέψου ότι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού μπορεί να ισοδυναμεί με 3 – 4 φρούτα!

•    Μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για ενυδάτωση είναι το παγωμένο τσάι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Είναι ιδανικό στην περίπτωση που προσέχεις το βάρος σου εφόσον δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες.

•    Η κατανάλωση καφέ μέχρι 3 - 4 φλιτζάνια την ημέρα θεωρείται ασφαλής. Υψηλότερη κατανάλωση ίσως να προκαλέσει συχνή διούρηση πράγμα που δεν συμβάλλει στην ενυδάτωση. 

•    Τα αλκοολούχα ποτά δεν ενυδατώνουν! Αν θα καταναλώσεις αλκοόλ, να είναι με μέτρο και πίνε νερό παράλληλα με το ποτό σου έτσι ώστε να ενυδατώνεσαι.

•    Ειδικά το καλοκαίρι, δεν πρέπει να λείπουν τα λαχανικά και τα φρούτα από τη διατροφή σου. Φρόντισε να συνοδεύεις πάντα το κύριο σου γεύμα με σαλάτα και να τρως καθημερινά τουλάχιστον ένα φρούτο. Είναι τρόφιμα απαραίτητα για μια καλή υγεία και τα οποία θα σε εφοδιάσουν με πολλές βιταμίνες. 

•    Κάποιες ωραίες επιλογές για σνακ μπορεί να είναι μια φρουτοσαλάτα, ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ξηρούς καρπούς, ένα μικρό μπολ jelly χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή μια υγιεινή μπάρα δημητριακών.

•    Μερικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό είναι το μαρούλι, το λάχανο, το αγγούρι, η ντομάτα, το καρπούζι, το μπρόκολο, το καρότο, το σέλινο, το κολοκύθι, το πορτοκάλι, το μήλο και οι φράουλες.

•    Απόφυγε μεγάλα και λιπαρά γεύματα, fast food και τηγανιτά φαγητά τα οποία επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία.

•    Επίλεξε γεύματα ελαφριά, δροσιστικά και εύπεπτα. 

•    Αν θα καταναλώσεις σαλάτα ως κύριο γεύμα, βάλε μπόλικα λαχανικά, μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ κοτόπουλο, τόνο, σολομό, τυρί cottage) και μια πηγή υδατάνθρακα (π.χ κινόα, κρουτόν, βραστή πατάτα, παξιμάδι ολικής, ζυμαρικά ολικής). Έτσι θα έχεις ένα ισορροπημένο και ταυτόχρονα δροσιστικό γεύμα. 

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags Καύσωνας,Διατροφή,αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7086 s (228 Queries.) // Parse time: 2.9771 s // Total time: 5.6857 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X