3 λόγοι για να εντάξεις τη σούπα στη διατροφή σου


3 λόγοι για να εντάξεις τη σούπα στη διατροφή σου

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Ακούγοντας τη λέξη «σούπα» τι είναι το πρώτο που σου έρχεται στο νου; Προσωπικά, αυτό που μου έρχεται είναι η ζεστασιά της σούπας σε μια πιο κρύα και χειμωνιάτικη μέρα.

Παρόλα αυτά η σούπα είναι ένα γνωστό γεύμα που καταναλώνεται κυρίως τις πιο κρύες μέρες, όμως μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη σαν ένας άλλος τρόπος ενυδάτωσης. Αρκετοί την έχουν συνδυάσει μόνο με τις περιπτώσεις ασθένειας, όμως μήπως τελικά είναι κρίμα να επιλέγεται μόνο τότε;

Διατροφική Αξία Σούπας

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε σούπα έχει τη δική της διατροφική αξία, ανάλογα με τα υλικά και συνεπώς, με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Σε γενικό βαθμό, οι περισσότερες σούπες με λαχανικά περιέχουν τουλάχιστον 1 μερίδα λαχανικών (περίπου 80 γραμμάρια) σε ένα μπολ των 250ml. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά:

•    Αμυλούχα λαχανικά και δημητριακά

Αν φτιάχνεις μία σούπα που περιέχει ρύζι, κριθαράκι, πατάτα ή και γλυκοπατάτα, τότε σου προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά των αμυλούχων λαχανικών και των αγαπημένων μας δημητριακών. 

Παρέχουν τη βασική πηγή ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας να επιτελεί τις βασικές του λειτουργίες με τη μορφή γλυκόζης. Θυμήσου ότι η γλυκόζη αποτελεί τη βασική «τροφή» για τον εγκέφαλό μας, καθώς είναι πιο «επιλεκτικός» και καταναλώνει μόνο γλυκόζη!

•    Κρέας

Προσθέτοντας κρέας στις σούπες σου, αυξάνεις την πρωτεΐνη του γεύματός σου. Το κόκκινο κρέας, εκτός από πηγή πρωτεΐνης, αποτελεί και πολύ καλή πηγή σιδήρου.

Η κρεατόσουπα μπορεί να γίνει είτε με κόκκινο κρέας, είτε με λευκό, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, και μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα, αν σε αυτή προστεθούν λαχανικά εποχής και κάποια πηγή αμύλου, όπως είναι το ρύζι ή οι πατάτες.

•    Λαχανικά

Για κάποιους το να εντάξουν τα λαχανικά στην καθημερινότητά τους είναι λιγότερο εύκολο σε σχέση με άλλους. Αν κι εσύ ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε η σούπα είναι για σένα ένας ακόμη τρόπος να εντάξεις ακόμα περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σου…αλλιώς!

Επιπλέον, τα λαχανικά μέσα στη σούπα, δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την πρόσληψη βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

•    Όσπρια

Στην Κύπρο, οι σούπες οσπρίων έχουν πολύ σημαντική θέση στην καθημερινή διατροφή. Στην κατηγορία των οσπρίων ανήκουν οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η φάβα και η σόγια. 

Tα όσπρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης. Από το διατροφικό προφίλ της φυτικής πρωτεΐνης λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη, το οποίο μπορεί εύκολα να καλυφθεί συνοδεύοντας τα όσπρια με δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

•    Ψάρια-Θαλασσινά

Η ψαρόσουπα αποτελεί άλλη μία ακόμα κλασική και παραδοσιακή επιλογή γεύματος στη χώρα μας. Αποτελεί μια καλή επιλογή γεύματος με πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και είναι άλλος ένας εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης του ψαριού. Όπως ήδη γνωρίζεις τα ψάρια, και ιδίως τα ψάρια εποχής, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες για τον οργανισμό μας.

Οφέλη της Σούπας

•    Ενυδατώνουν τον οργανισμό

Περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού με αποτέλεσμα η σούπα να αποτελεί ένα καλό μέσο ενυδάτωσης του οργανισμού συνολικά.

•    Βοηθούν στον κορεσμό

Η αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό που εμφανίζουν οι σούπες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες από τα λαχανικά, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, η ποσότητα αυτή των συστατικών συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

•    Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών

Είμαι σίγουρη ότι έχεις παρατηρήσει ότι οι περισσότερες σούπες έχουν ως βάση τα λαχανικά, τα οποία θεωρούνται πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι δρουν προστατευτικά έναντι των ελεύθερων ριζών.

Συμπερασματικά…

Διάλεξε, λοιπόν τον δικό σου αγαπημένο τρόπο να εντάξεις ακόμα περισσότερο τα οφέλη της σούπας στη διατροφή σου. Δε χρειάζεται να “είσαι σε δίαιτα” ή σε κάποια “περίοδο αποτοξίνωσης” για να έχεις τα οφέλη της στην υγεία σου.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags στελλα πετριδου, σούπα, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1452 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2401 s // Total time: 2.3854 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X