Οι υδατάνθρακες που η ειδικός σου προτείνει να προσθέσεις στη διατροφή σου


Οι υδατάνθρακες που η ειδικός σου προτείνει να προσθέσεις στη διατροφή σου

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τις θρεπτικές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. 

Οι υδατάνθρακες παρόλο που αποτελούν καύσιμο για τον οργανισμό και είναι πολύ θρεπτικοί, τα τελευταία χρόνια πολλοί τους αποφεύγουν λόγω συσχέτισης τους με την αύξηση βάρους ή την εμφάνιση διαβήτη. Αν δεν συντρέχει λόγος υγείας για τον περιορισμό τους, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σου. Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέχεις όσον αφορά στους υδατάνθρακες. Το είδος τους (απλοί, σύνθετοι) και την ποσότητα που καταναλώνεις. Υπάρχουν πολύ υγιεινές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και άλλες όχι τόσο θρεπτικές. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες τροφές αξίζει να έχεις στην διατροφή σου!

1) Κινόα

Πρόκειται για ψευδοδημητριακό, το οποίο εκτός από πλούσιο σε υδατάνθρακες περιέχει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Επίσης δεν περιέχει γλουτένη.

2) Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο υψηλό σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες ενώ έχει και πρωτεΐνη. Η συχνή κατανάλωση βρώμης έχει καρδιοπροστατευτική δράση μειώνοντας τη χοληστερόλη στο αίμα και ρυθμίζει το σάκχαρο κάνοντας την ιδανική τροφή για άτομα με διαβήτη.

3) Φαγόπυρο

Επίσης ψευδοδημητριακό, δεν περιέχει γλουτένη και είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Η κατανάλωση του συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση του σακχάρου.

4) Μπανάνα

Φρούτο υψηλό σε υδατάνθρακες, σε κάλιο και βιταμίνες. Η κατανάλωση μπανάνας συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (κατάλληλη για άτομα με υπέρταση) και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Οι άγουρες μπανάνες συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και παρέχουν «καύσιμα» για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

5) Γλυκοπατάτα

Πλούσια σε βιταμίνη Α, C, κάλιο και φυτικές ίνες. Είναι τρόφιμο υψηλό σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνια νοσήματα.

6) Πορτοκάλι

Φρούτο εσπεριδοειδές, πλούσιο σε νερό, υδατάνθρακα και φυτικές ίνες. Το πορτοκάλι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και βιταμινών συμπλέγματος Β. Η κατανάλωση του έχει καρδιοπροστατευτική δράση ενώ ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου όταν καταναλωθεί μαζί με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε σίδηρο (λόγω της βιταμίνης C).

7) Βατόμουρα

Συχνά αποκαλείται και «superfood» λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά. Εκτός από νερό και υδατάνθρακα, περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

8) Μήλο

Φρούτο αρκετά πλούσιο σε υδατάνθρακες και καλή πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

9) Φασόλια κόκκινα (kidney beans)

Όσπριο αρκετά πλούσιο σε υδατάνθρακα ενώ περιέχει παράλληλα πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Είναι ακόμη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών. Παράλληλα, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

10) Ρεβίθια

Πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα (σίδηρος, φώσφορο) και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση τους βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα τροφίμων πολύ θρεπτικών και πλούσιων σε υδατάνθρακες. Καλό είναι να καταναλώνεις καθημερινά τέτοιου είδους τρόφιμα καθώς ο υδατάνθρακας είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού. Με μέτρο πάντα και προσοχή στην ποιότητα και την ποσότητα, κάτι που ισχύει εξάλλου για όλα τα τρόφιμα. Αν σκέφτεσαι να αποκλείσεις τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου, ξανασκέψου το! 

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, υγεια, αντρια ιωαννου, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0167 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0409 s // Total time: 0.0576 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X