8 λόγοι για να εντάξεις τα berries στη διατροφή σου σύμφωνα με τη nutritionist 


8 λόγοι για να εντάξεις τα berries στη διατροφή σου σύμφωνα με τη nutritionist 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.

Τα μούρα είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα. Τα φρούτα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι τα βατόμουρα (blackberries), τα σμέουρα (raspberries), τα βακκίνια (blueberries), τα μύρτιλλα (bilberries), οι φράουλες (strawberries) και τα goji και acai berries που έγιναν περισσότερο γνωστά τα τελευταία χρόνια. 

Γιατί να τα εντάξεις στη διατροφή σου:

1. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ, ρεσβερατρόλη). Εκτός του ότι προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών και το οξειδωτικό στρες.

2. Η κατανάλωση τους βοηθά στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα και της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη. Αυτό βοηθά και τα υγιή άτομα αλλά και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη.

3. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που συμβάλλει στην καλή υγεία του εντέρου και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες λόγω του κορεσμού που προκαλούν, βοηθούν έμμεσα και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

4. Εμπλουτίζουν τον οργανισμό με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Συγκεκριμένα οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C.

5. Βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Οι χρόνιες φλεγμονές που εμφανίζονται λόγω στρες, ανεπαρκούς άσκησης, κακών διατροφικών συνηθειών μπορούν να επιφέρουν χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία κ.α. Τα αντιοξειδωτικά  στα μούρα μπορούν να μειώσουν τους δείκτες φλεγμονής και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

6. Μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της LDL  χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι από καρδιακές νόσους.

7. Η κατανάλωση τους κάνει καλό στο δέρμα αφού οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν κατά της πρόωρης γήρανσης του δέρματος και καθυστερούν παράλληλα την εμφάνιση ρυτίδων.

8. Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω των ανθοκυανινών, του ελλαγικού οξέος (πολυφαινόλη) και της ρεσβερατρόλης, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του οισοφάγου, του στόματος, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ποιοι να τα αποφεύγουν: Άτομα που ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες λόγω πεπτικών διαταραχών ή άτομα με τροφικές αλλεργίες στα συγκεκριμένα φρούτα.

Πως να τα απολαύσεις στη διατροφή σου: Ως ενδιάμεσο σνακ μόνα τους ή μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς, με τη βρώμη σου το πρωί, στο γιαούρτι σου μαζί με λίγο μέλι για πιο γλυκιά γεύση, στο smoothie με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και όπου αλλού σου αρέσει!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags μούρα, berries, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7195 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2868 s // Total time: 3.0063 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X