Ελαιόλαδο: Η ειδικός σου επισημαίνει τους λόγους που πρέπει να το προσθέσεις στη διατροφή σου


Ελαιόλαδο: Η ειδικός σου επισημαίνει τους λόγους που πρέπει να το προσθέσεις στη διατροφή σου

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θες να γνωρίζεις.   

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής και αυτό δεν είναι τυχαίο. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο τρόφιμο για την ανθρώπινη υγεία. Ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών, ενώ μία κουταλιά της σούπας περιέχει 120 θερμίδες, 14 γρ λιπαρά και 1,9 γρ κορεσμένα λιπαρά. 

Οφέλη ελαιόλαδου

•    Πλούσιο σε μονοακόρεστα ή "καλά" λιπαρά, όπως το ελαϊκό οξύ. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι ανθεκτικά στην υψηλή θερμοκρασία, κάτι που το καθιστά κατάλληλο για υγιεινό μαγείρεμα αφού δεν καταστρέφεται εύκολα.

•    Αποτελεί πολύ καλή πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνια νοσήματα.

•    Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (ελαϊκό οξύ, ελαιοκανθάλη) οι οποίες γίνονται ασπίδα κατά του καρκίνου, του μεταβολικού συνδρόμου, του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, της νόσου Αλτσχάιμερ και της αρθρίτιδας.

•    Έρευνες έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν καθημερινά ελαιόλαδο είχαν μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκόσμια, αμέσως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

•    Προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού φαίνεται ότι αποτρέπει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ένας από τους λόγους που η Μεσογειακή Διατροφή πρέπει να αποτελεί πρότυπο διατροφής για την υγεία της καρδιάς.

•    Μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά, χρειάζεται όμως να γίνουν περισσότερες έρευνες πάνω σε αυτό.

Τι να προσέξεις στο σούπερ μάρκετ: Υπάρχουν τρεις τύποι ελαιόλαδου, το "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο", το "παρθένο ελαιόλαδο" και το «ελαιόλαδο». Τα τρία αυτά είδη ελαιόλαδου διαφέρουν στην τιμή, την γεύση, την οσμή, το χρώμα αλλά και τη διατροφική τους αξία. Επίλεξε το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» το οποίο έχει την ανώτερη ποιότητα και τα βέλτιστα χαρακτηριστικά για να λάβεις όλα τα οφέλη από την κατανάλωση του.

Τι να κάνεις αν ακολουθείς διατροφικό πρόγραμμα για απώλεια βάρους: Κατανάλωνε το με μέτρο, είτε κατά το ψήσιμο του φαγητού σου είτε στην σαλάτα σου, καθώς όπως είδες πιο πάνω έχει αρκετές θερμίδες. Σε καμία περίπτωση όμως μην το αποφύγεις αφού τα οφέλη του είναι τόσο σημαντικά και απαραίτητα για την υγεία.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

 

Tags αντρια ιωαννου, Διατροφή, ελαιόλαδο, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2775 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2578 s // Total time: 2.5354 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X