Η ανάπτυξη του χαρακτήρα και η μοναδικότητα σου


Η ανάπτυξη του χαρακτήρα και η μοναδικότητα σου

Η κλινική ψυχολόγος, Έλενα Αριστοδήμου σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.

Μην ανησυχείς, κανείς δεν είναι τέλειος. Έφτασε η ώρα να μη συγκρίνεις και να μην απελπίζεσαι. Σύμφωνα με τον Dr. Brene Brown, ερευνητή καθηγητή στο University of Houston "Τελειομανία είναι η πεποίθηση ότι αν ζούμε τέλεια, εμφανιζόμαστε τέλεια και ενεργούμε τέλεια, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε και να αποφύγουμε τον πόνο της ενοχής, της κατάκρισης και της ντροπής. Αλλά η αναζήτηση της τελειότητας είναι εξουθενωτική και αδυσώπητ". Ακόμη κι αν δεν είσαι τέλειος, εξακολουθείς να είσαι ένα μοναδικό και υπέροχο άτομο με πολύ δυνατά θετικά στοιχεία χαρακτήρα.

Άσχημα πράγματα, συμβαίνουν. Ο τρόπος που αντιδράς σε αυτά, καθορίζει τον χαρακτήρα σου και την ποιότητα της ζωής σου. Μπορείς να επιλέξεις να παραμείνεις σε διαρκή θλίψη ή μπορείς να επιλέξεις να σηκωθείς από τον πόνο και να κυνηγήσεις το πιο πολύτιμο δώρο που έχεις – τη ζωή από μόνη της.

Τα στοιχεία θετικού χαρακτήρα είναι κάτι που μπορείς και που πρέπει να αναπτύξεις. Αν και μπορεί να μην είναι μια δημοφιλής αναζήτηση, η ανάπτυξη του χαρακτήρα σου είναι μια άκρως ικανοποιητική και συναισθηματικά υγιής προσπάθεια που θα έκανες ποτέ. Υπάρχει μια βασική ομάδα από στοιχεία χαρακτήρα που ο καθένας χρειάζεται να έχει. Οι περισσότεροι ειδικοί, συμπεριλαμβάνουν στοιχεία όπως η αγάπη ή η φροντίδα, ο σεβασμός προς τη ζωή, η ειλικρίνεια και η αξιοπιστία, η υπευθυνότητα και η δικαιοσύνη, σαν τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να έχεις. Μερικά άτομα προσδιορίζουν τα στοιχεία του χαρακτήρα με όρους αξιών και επίσης συμπεριλαμβάνουν ιδέες όπως η ελευθερία και η ενότητα. Ο ατομικός χαρακτήρας είναι ένας κεντρικός μοχλός για μια υγιή λειτουργική κοινωνία. Αναπτύσσοντας αυτά τα στοιχεία καλού χαρακτήρα, μπορεί να είναι δύσκολο να τα υιοθετήσεις και να τα διατηρήσεις, αλλά παρέχουν τόσα πολλά θετικά ωφελήματα για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου. 

Ο καλός χαρακτήρας ελκύει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των άλλων ανθρώπων και σου επιτρέπει να επηρεάσεις άλλους. Σου αλλάζει την άποψη για την αποτυχία και μπορεί να σε κάνει να αντέξεις σε δύσκολες ώρες. Ο καλός χαρακτήρας βελτιώνει την αυτοεκτίμηση σου, τον αυτοσεβασμό σου και την αυτοπεποίθηση σου. Δημιουργεί τα θεμέλια για χαρούμενες και υγιείς σχέσεις. Ο καλός χαρακτήρας σε βοηθά να παραμένεις δεσμευμένος με τους στόχους σου και βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας σου. 

Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις μερικά αδύναμα ή αρνητικά στοιχεία χαρακτήρα, πιθανόν όντως να τα έχεις, αλλά αυτό είναι φυσικό. Οι αδυναμίες σου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κρυφές δυνάμεις και τα αρνητικά στοιχεία, όπως οι κακές συνήθειες, μπορούν να αλλάξουν. Ο χαρακτήρας διαμορφώνεται από τις πεποιθήσεις του καθενός και με αρκετή προσπάθεια και υποκίνηση, διαμέσου μιας αλλαγής της προοπτικής, η όψη του κόσμου μπορεί να αλλοιωθεί. Καλλιεργώντας θετικά στοιχεία χαρακτήρα, ενάντια με τα αρνητικά, μπορεί να επιφέρεις περισσότερη επιτυχία στη ζωή.

Για να αναπτύξεις θετικά στοιχεία χαρακτήρα, δεν είναι κάτι που το κάνεις ολοκληρωτικά από μόνος σου. Τα στοιχεία σου συνδέονται με τη συνείδηση σου, τις ηθικές πεποιθήσεις σου, τα πιστεύω σου, τις προσωπικές εμπειρίες σου, την ανατροφή σου, τα δικαιώματα σου και τις ευθύνες σου. Πολλά από τα στοιχεία σου θα συμπίπτουν με τα πιστεύω και τα δρώμενα άλλων ανθρώπων που θαυμάζεις και εκτιμάς – άτομα που βλέπεις σαν πρότυπα. Το να αναπτύσσεις θετικά στοιχεία χαρακτήρα σημαίνει να σέβεσαι τον εαυτό σου, τους άλλους και τον κόσμο.

Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αναγνώριζαν τέσσερις βασικές αρετές: Την εγκράτεια, τη δικαιοσύνη, το θάρρος και τη σοφία. Ο Αριστοτέλης περιέγραψε την αρετή σαν ένα συνήθειο, μια τάση του χαρακτήρα να δρα σύμφωνα με τον πρακτικό λόγο προς αξιόμαχους σκοπούς. Ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας πίστευαν ότι οι αρετές ήταν συνδεδεμένες και δεν μπορούσες να έχεις μια χωρίς να τις έχεις όλες. Οι Χριστιανοί φιλόσοφοι στον Μεσαίωνα πρόσθεσαν την πίστη, την ελπίδα και τη φιλανθρωπία. Η λίστα με τα θετικά στοιχεία συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά τα πιο πολλά μπορούν να ομαδοποιηθούν σε γενικές κατηγορίες.

Κατάλαβε ότι το κτίσιμο του χαρακτήρα σου είναι μια προσπάθεια που διαρκεί όλη σου τη ζωή. Είναι κάτι που το εξασκείς τόσο στις μικρολεπτομέρειες, όσο και στις καθοριστικές στιγμές της ζωής σου. Θα υπάρξουν φορές που θα στηρίξεις και θα αγκαλιάσεις τα στοιχεία του χαρακτήρα σου και άλλες φορές που θα δειλιάσεις. Όταν παραμένεις δεσμευμένος με την προσωπική σου ανάπτυξη και μάθηση του εαυτού σου, ο χαρακτήρας σου θα βελτιωθεί φυσιολογικά, παρά τις αποτυχίες.

Επίλεξε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια που αφορά εσένα για να φιλοφρονήσεις τον εαυτό σου. Με το να λες απλά «είσαι όμορφη» σε τακτική βάση, μπορεί τελικά να χάσει τη σημασία του. Αντιθέτως, επίλεξε κάτι συγκεκριμένο όπως τα λαμπερά γαλανά σου μάτια, το μαργαριταρένιο σου χαμόγελο ή την πανέμορφη φιγούρα σου. Αυτό θα σε κάνει να νιώθεις ότι πραγματικά δίνεις προσοχή στον εαυτό σου και δεν αρκείσαι απλά σε γλυκόλογα.

Φιλοφρόνησε τον εαυτό σου τόσο για την εσωτερική του ομορφιά, όσο και για την εξωτερική. Η ομορφιά δεν είναι δερματική και ένα πραγματικά όμορφο πρόσωπο, πρέπει επίσης να έχει και μια όμορφη ψυχή.

Άσε τον εαυτό σου να μάθει τι αγαπάς πάνω σου. Για παράδειγμα, μπορεί να είσαι έξυπνη, μια υπέροχη φίλη ή υπομονετική με τα παιδιά. Αναγνώρισε αυτές τις ιδιότητες για να σε κάνουν να νιώθεις ένα όμορφο άτομο, μέσα και έξω.

Η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της, Κλινικοί και Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι που στεγάζονται στο Altius Mind Institute, έχουν θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετούν απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά έχουν ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για εμάς μην διστάσεις να μας βρεις στα Social Media: @altiusmindinstitute & @aristodemou.elena και το website www.altiusmindinstitute.com 

Από την Έλενα Αριστοδήμου

Altius Mind Institute

info@altiusmindinstitute.com

http://www.altiusmindinstitute.com/

Tags μοναδικοτητα, ψυχολόγος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.1385 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2067 s // Total time: 2.3453 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X