Αυτά είναι τα 4 καλοκαιρινά φρούτα που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου 


Αυτά είναι τα 4 καλοκαιρινά φρούτα που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου αναλύει τη διατροφική τους αξία.   

Τα φρούτα του καλοκαιριού αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο, θρεπτικό και δροσιστικό σνακ. Δεν προσφέρουν μόνο ωραία γεύση αλλά και πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες, προστατεύουν τον οργανισμό από χρόνιες ασθένειες και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, εφοδιάζουν το σώμα με ενέργεια χωρίς να το βαραίνουν με πολλές θερμίδες και καθόλου λιπαρά. 

Καρπούζι: Ίσως το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο ειδικά στην Κύπρο. Μία μικρή μερίδα καρπουζιού ισούται με 1 φλιτζάνι κομμένο καρπούζι (περίπου 150γρ) και έχει 45 θερμίδες, 11γρ υδατάνθρακα και 0,6 γρ φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει από την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, έτσι συμβάλλει στην ενυδάτωση η οποία είναι ακόμη πιο αναγκαία τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όταν υπάρχει έντονη εφίδρωση. Βοηθά ακόμη στην μυϊκή κόπωση, λόγω του αμινοξέος κιτρουλίνη. Επίσης δρα ως φυσικό διουρητικό μειώνοντας έτσι την κατακράτηση υγρών στο σώμα και παράλληλα βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω της περιεκτικότητας του σε νερό και κάλιο. 

Πεπόνι: Μία μικρή μερίδα πεπόνι, 1 φλιτζάνι (170γρ) κομμένο πεπόνι αντιστοιχεί σε 60 θερμίδες, 15γρ υδατάνθρακα και 1,4γρ φυτικές ίνες. Είναι πλούσιο σε  νερό και ηλεκτρολύτες για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το καρπούζι. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητο στοιχείο για υγιές και νεανικό δέρμα. 

Κεράσια: Η μερίδα για τα κεράσια, που είναι 1 φλιτζάνι (150γρ - περίπου 15 κεράσια), αποδίδει 50 θερμίδες, 13γρ υδατάνθρακα και 1,6γρ φυτικές ίνες. Τα κεράσια είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, τις  ανθοκυανίνες. Αυτές είναι που τους δίνουν το βαθύ κόκκινο – μωβ χρώμα. Δρουν προστατευτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού. Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών σχετίζεται με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. 

Φράουλες: Μία μερίδα φράουλες (περίπου 8 μέτριες φράουλες) αποδίδει 45 θερμίδες, 11γρ υδατάνθρακα και 2,5γρ φυτικές ίνες. Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες ενώ σε σχέση με άλλα φρούτα είναι χαμηλές σε σάκχαρα, κάτι που έτσι συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών ουσιών, τις πολυφαινόλες, που προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αποτελούν ακόμη καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και φολικού οξέος. 

Extra Tip: αν επιλέξεις να καταναλώσεις κάποιο φρούτο ως ελαφρύ βραδινό γεύμα, συνδύασε το με κάποια πηγή πρωτεΐνης (χαλούμι, φέτα, τυρί, αναρή, γιαούρτι) για να χορτάσεις ευκολότερα!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags φρούτα, Διατροφή, υγεια, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.5289 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3138 s // Total time: 3.8427 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X