Πως να χειριστείς το πένθος – Χρήσιμες συμβουλές από την κλινική ψυχολόγο 


Πως να χειριστείς το πένθος – Χρήσιμες συμβουλές από την κλινική ψυχολόγο 

Είναι σημαντικό να κάνεις μερικά σοβαρά βήματα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου και άλλους, ενώ διανύουν το πένθος τους.  

ΜΗΝ επιτρέψεις στον εαυτό σου να καταρρεύσει ολοκληρωτικά: Το πένθος έχει τον τρόπο να αναγκάζει το σώμα σου να νιώθει ότι μπορεί πράγματι να το ανοίξει και να σου ξεριζώσει την καρδιά. Σπάνια στη ζωή βρίσκεσαι σε κατάσταση όπου μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Έτσι, όσο σκληρό κι αν είναι, ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ.

Στείλε μήνυμα, τηλεφώνα, ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξέρεις πώς ο κόσμος λέει ότι θέλει να βοηθήσει, λοιπόν, αυτή είναι η στιγμή να τους καλέσεις γι’ αυτό. Αν θέλεις τη μπουγάδα σου καθαρή, τα παιδιά σου φροντισμένα, τα γεύματα σου μαγειρεμένα, κατάπιε την υπερηφάνεια σου και ζήτα. Όταν ο κόσμος κάνει πράγματα για σένα, πάρε μια σημείωση και σε κάποιο σημείο μελλοντικά στην πορεία σου, μπορείς να τους γράψεις ένα ευχαριστώ. Για την ώρα, απλά δέξου γενναιόδωρα όλη την αγάπη που έρχεται προς το μέρος σου.

Από την άλλη πλευρά: Όταν ξέρεις κάποιον που περνάει μια περίοδο τεράστιου πόνου, άφησε του ένα γεύμα, φρόντισε τα παιδιά του, όχι απλά να προσφερθείς, ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! 

ΠΑΡΕ Συμβουλευτική Αρωγή ή Θεραπεία για το Πένθος: Αυτό δεν είναι κάτι που παίζεις μαζί του, δεν είναι κάτι που θα μάθεις να το ξεπεράσεις μόνος σου. Ίσως να πας μόνο μερικές φορές, αλλά πήγαινε. Πας και μιλάς και νιώθεις όλα τα συναισθήματα που ομολογείς ότι έχεις και καταρρέεις εκεί. Μετά μαθαίνεις πώς να μαζέψεις τα συντρίμμια για να αναπλαστείς ξανά.  

ΔΕΞΟΥ ότι είναι δυνατόν να αναπλαστείς: Ίσως να μην είσαι το ίδιο άτομο που ήσουν πριν, αλλά, να σεργιανίζεις μισοπεθαμένος, δεν είναι η απάντηση. Πρέπει να βρεις την μέση οδό όπου λειτουργείς, αλλά να αναγνωρίσεις ότι θα είσαι παντοτινά αλλαγμένος, εξίσου άσχημα και καλά, από τον χαμό σου.

ΚΑΘΟΡΙΣΕ ένα χρονοδιάγραμμα για τον εαυτό σου: Το πένθος μπορεί να σε τραβήξει κάτω τόσο πολύ που μπορεί να φαντάζει αδύνατο να σκαρφαλώσεις πίσω. Καθόρισε στόχους, αν είσαι ακόμα στο κρεβάτι, βάλε στόχο να κατέβεις, αν δεν έχεις πάρει επαγγελματική βοήθεια, ζήτα βοήθεια για να τον διαμορφώσεις, αν δεν μπορείς να είσαι δίπλα από τα παιδιά σου κατά το πένθος σου, δημιούργησε μια δραστηριότητα όπου μπορείς να κλάψεις στα σκοτεινά, αλλά να είσαι μαζί τους, μια κινηματογραφική ταινία είναι τέλεια περίπτωση. 

Το πένθος σε απομονώνει πάρα πολύ, αλλά, σε παρακαλώ, ποτέ μην νιώθεις ότι είσαι μόνος, είμαστε εδώ για σένα.

Γερνάς περισσότερο από ένα άτομο που ήταν μεγαλύτερο σου σε ηλικία, βιώνεις καταστάσεις που αυτοί δεν βιώνουν και αυτό σε αλλάζει. Δεν ξεπερνάς το πένθος, δουλεύεις για να μην σε  καταβροχθίσει, να μην σε καταπνίξει.

Το πένθος δεν είναι αποκλειστικά για ένα θάνατο, αλλά και απώλεια μιας σχέσης, μιας εργοδότησης, μιας φιλίας, ένας θάνατος κάποιου ονείρου/οράματος. Το πένθος είναι μια κατάλληλη αντίδραση για όλα αυτά, και ενώ ψάχνουμε για χρονοδιάγραμμα, συχνά, η απάντηση φαντάζει αόριστη.

Η Έλενα Αριστοδήμου με την ομάδα της, Κλινικοί και Συμβουλευτικοί Ψυχολόγοι που στεγάζονται στο Altius Mind Institute, έχουν θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ύπαρξής του και της ζωής του. Όχι μόνο υιοθετούν απόλυτα τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, των ίσων ευκαιριών, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης στην υγεία, αλλά έχουν ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, απαλλαγμένης από κάθε μορφή διάκρισης, βίας και κακοποίησης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για εμάς μην διστάσεις να μας βρεις στα social media: @altiusmindinstitute & @aristodemou.elena και το website www.altiusmindinstitute.com.

Από την Έλενα Αριστοδήμου

Altius Mind Institute

info@altiusmindinstitute.com

http://www.altiusmindinstitute.com/

Tags πενθος, ελενα αριστοδημου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 0.0134 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0365 s // Total time: 0.0499 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X