Η ψυχίατρος μας μιλά για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ


Η ψυχίατρος μας μιλά για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ

Η ψυχίατρος Μάρθα Φράγκου σου λέει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις. 

Πότε το ένα ποτό ή το ένα ποτηράκι αλκοόλ μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει στον εθισμό; Ποια είναι τα συμπτώματα εξάρτησης και ποιες οι συνέπειες στη ζωή του πότη;

Για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν κάποιος δικός μας άνθρωπος ή εμείς είμαστε εξαρτημένοι ή εθισμένοι στο αλκοόλ, είναι καλό να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά κριτήρια.

Συνήθως αυτά που θα αρχίσουμε να παρατηρούμε, είναι η ανάγκη και η εξάρτηση που δημιουργούν την επιθυμία για αλκοόλ είτε μικρή είτε μεγάλη. Η έντονη αυτή επιθυμία μπορεί να δημιουργήσει στερητικά συμπτώματα, τα οποία εξαφανίζονται με τη χρήση αλκοόλ και επανέρχονται με τη διακοπή του. Πολύ συχνά, άτομα εθισμένα αποφασίζουν να διακόψουν το αλκοόλ, όμως καταλήγουν σε αποτυχημένες προσπάθειες να το ελέγξουν.

Πιο συγκεκριμένα, η διαταραχή χρήσης αλκοόλ μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή, με βάση τον αριθμό των συμπτωμάτων που εμφανίζονται. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

1.    Αδυναμία περιορισμού της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνει το άτομο.

2.    Μεγάλες περιόδους κατανάλωσης αλκοόλ ή ανάρρωσης από τη χρήση αλκοόλ.

3.    Αίσθημα έντονης λαχτάρας ή επιθυμίας για κατανάλωση αλκοόλ.

4.    Αδυναμία εκπλήρωσης σημαντικών υποχρεώσεων στη δουλειά ή στο σπίτι λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης αλκοόλ.

5.    Συνέχιση της κατανάλωσης αλκοόλ παρόλο που το άτομο γνωρίζει ότι προκαλεί σωματικά, κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων.

6.    Εγκατάλειψη ή μείωση κοινωνικών και εργασιακών δραστηριοτήτων και χόμπι για τη χρήση αλκοόλ.

7.    Χρήση αλκοόλ σε καταστάσεις όπου δεν είναι ασφαλές, όπως κατά την οδήγηση ή πριν την κολύμβηση.

8.    Ανάπτυξη ανοχής στο αλκοόλ, ώστε το άτομο να χρειάζεται περισσότερο για να νιώσει την επίδρασή του ή έχει μειωμένη επίδραση από την ίδια ποσότητα.

9.    Αντιμετωπίζει συμπτώματα στέρησης - όπως ναυτία, εφίδρωση και τρέμουλο - όταν για παράδειγμα δεν πίνει.

Επιπλοκές

Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα. Σε μερικούς ανθρώπους, η αρχική αντίδραση μπορεί να μοιάζει με αύξηση της ενέργειας. Αλλά καθώς συνεχίζετε να πίνετε, νυστάζετε και έχετε λιγότερο έλεγχο στις πράξεις σας.

Το πολύ αλκοόλ επηρεάζει την ομιλία, τον συντονισμό των μυών και τα ζωτικά κέντρα του εγκεφάλου σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένα απειλητικό για τη ζωή κώμα ή θάνατο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν παίρνετε ορισμένα φάρμακα που επίσης καταστέλλουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπτώσεις στην υγεία σας

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε μία μόνο περίπτωση ή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως:

•    Ηπατική νόσο. 

•    Πεπτικά προβλήματα. 

•    Καρδιακά προβλήματα. 

•    Επιπλοκές διαβήτη. 

•    Ζητήματα σεξουαλικής λειτουργίας και περιόδου. 

•    Προβλήματα στα μάτια. 

•    Γεννητικές ανωμαλίες (κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη)

•    Βλάβη των οστών. 

•    Νευρολογικές επιπλοκές. 

•    Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

•    Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου. 

•    Συνέπειες μέσα από τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και αλκοόλ. 

Πότε να δείτε γιατρό

Το να ξεπεράσετε τον εθισμό στο αλκοόλ δεν είναι κάτι που πρέπει να αναλάβετε μόνοι σας. Αντίθετα, βασιζόμενοι στη βοήθεια των αγαπημένων σας προσώπων και ενός ψυχιάτρου ειδικού στον εθισμό από το αλκοόλ μπορείτε να διασφαλίσετε ότι έχετε την υποστήριξη και τους πόρους που χρειάζεστε για την ασφαλή και αποτελεσματική καταπολέμηση του εθισμού σας.

Μετά τη διάγνωση, ένας ψυχίατρος εθισμού στο αλκοόλ συντάσσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Ειδικά για τον αλκοολισμό, την κατάχρηση αλκοόλ και τους εθισμούς στα ναρκωτικά, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αποτοξίνωση και παρακολούθηση, φάρμακα και ψυχοθεραπεία. 

Λειτουργεί η θεραπεία εθισμού στο αλκοόλ από ψυχίατρο;

Ενώ τα αποτελέσματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, πολλοί ψυχίατροι ειδικοί στον εθισμό από αλκοόλ πιστεύουν ότι υπάρχει δρόμος μέχρι τη νηφαλιότητα για κάθε ασθενή και δεσμεύονται να διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς τους πετυχαίνουν τους στόχους νηφαλιότητας τους. Είναι καλά εκπαιδευμένοι και έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από θεραπευτικές επιλογές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού ή της χρήσης αλκοόλ. Όπως αναφέρθηκε, αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, ομαδική συμβουλευτική και πολλά άλλα.

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται βοήθεια

Πολλοί άνθρωποι με διαταραχή χρήσης αλκοόλ διστάζουν να λάβουν θεραπεία επειδή δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα. Μια παρέμβαση από αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια. Εάν ανησυχείτε για κάποιον που πίνει πάρα πολύ, ζητήστε συμβουλές από έναν επαγγελματία έμπειρο στη θεραπεία αλκοόλ για το πώς να προσεγγίσετε αυτό το άτομο.

Από τη Δρ Μάρθα Φράγκου

MD, MSc, PhD - Psychiatrist, Limαssol.

Εθ. Αντιστάσεως 9, Λεμεσός 3022,  Tηλ.:25311131

Email: info@psixiatros.com

Website: https://www.psixiatros.com

Instagram: @drfragkoumartha

Facebook: Dr Fragkou Martha

Tags αλκοόλ, εθισμός, μαρθα φραγκου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5873 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2284 s // Total time: 2.8158 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X