Δικαστική δικαίωση για την Ηλέκτρα Φωτιάδου - Mάθε όλα όσα έγιναν


Δικαστική δικαίωση για την Ηλέκτρα Φωτιάδου - Mάθε όλα όσα έγιναν

Kέρδισε τη μάχη 10 χρόνια μετά. 

Σε τοίχο και συγκεκριμένα σε αυτόν του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, έπεσε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, εφεσιβάλλοντας απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που είχε δικαιώσει την ηθοποιό, Ηλέκτρα Φωτιάδου, η οποία είχε αποκλειστεί από διαδικασία προσλήψεων το 2013. Το ότι χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να τελεσιδικήσει η υπόθεση, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που αφορά την Δικαιοσύνη.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, απέρριψε την έφεση του ΘΟΚ, επιβεβαιώνοντας πως δεν έπρεπε να απορριφθεί η αίτηση πρόσληψης της Ηλέκτρας Φωτιάδου, με την δικαιολογία ότι δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα… παρά το ότι σε προγενέστερο στάδιο εργαζόταν κανονικά στον ΘΟΚ! Βεβαίως μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, η απόφαση δεν αποκαθιστά τα πράγματα, αφού οι προσλήψεις αφορούσαν ετήσια συμβόλαια για την περίοδο 2013-2014. Ο ΘΟΚ είχε ζητήσει να προσλάβει 23 ηθοποιούς και υποβλήθηκαν 151 αιτήσεις, μεταξύ αυτών και της Ηλέκτρας Φωτιάδου. Ωστόσο δεν την κάλεσαν σε ακρόαση καθώς θεώρησαν ότι δεν κάλυπτε τα τυπικά προσόντα της θέσης. Όπως ισχυρίστηκαν, "δεν επεσύναψε δίπλωμα τριετούς φοίτησης από αναγνωρισμένη Δραματική Σχολή, ενώ το πανεπιστημιακό δίπλωμα που υπέβαλε κρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΟΚ ότι δεν είναι ισότιμο προσόν» καθώς η Ηλέκτρα Φωτιάδου «κατέχει πτυχίο στη μουσική από το University of Oregon και μεταπτυχιακό δίπλωμα υποκριτικής μονοετούς φοίτησης από το Mountview Academy of Theatre Arts, του Λονδίνου" ενώ τα σχέδια υπηρεσίας προέβλεπαν ως απαιτούμενα προσόντα την "κατοχή διπλώματος αναγνωρισμένης Δραματικής Σχολής τριετούς τουλάχιστον φοίτησης ή άλλης σχολής θεάτρου το δίπλωμα της οποίας θα θεωρηθεί κατάλληλο (ισότιμο) από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού".

Η Ηλέκτρα Φωτιάδου προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε τις προσλήψεις του ΘΟΚ αποφαινόμενο πως η απόφαση που είχε ληφθεί "πάσχει ως αναιτιολόγητη και/ή μη επαρκώς αιτιολογημένη". Ωστόσο ο ΘΟΚ δεν αποδέχθηκε την ορθότητα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου και την εφεσίβαλε δια της δικηγόρου του Οργανισμού Νικολέττας Χαραλαμπίδου. Την Ηλέκτρα Φωτιάδου εκπροσώπησε ο Νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Διαβάστε ακόμα: Γνωστή Ελληνίδα: "Διαγνώστηκα με αυτισμό - Δεν θεραπεύεται, μαθαίνεις να ζεις με αυτό"

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση, ο ΘΟΚ είχε υποβάλλει προδικαστική ένσταση, με τον ισχυρισμό  ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ήταν αναρμόδιο. Ωστόσο το Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση, αποφαινόμενο πως η υπόθεση "ενέπιπτε στον τομέα του δημοσίου δικαίου και συνακόλουθα στη δικαιοδοσία του Διοικητικού Δικαστηρίου". Το θέμα της αρμοδιότητας του Διοικητικού Δικαστηρίου, τέθηκε και κατά την έφεση, με το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο να υιοθετεί την πρωτόδικη απόφαση και να ξεκαθαρίζει πως η επίδικη πράξη (διαδικασία του ΘΟΚ)  εμπίπτει στον τομέα του δημοσίου δικαίου και επομένως στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, υιοθέτησε επίσης πλήρως το σκεπτικό του πρωτόδικου Δικαστηρίου επιβεβαιώνοντας πως η απόφαση αποκλεισμού της Ηλέκτρας Φωτιάδη, ήταν αναιτιολόγητη ή/και μη επαρκώς αιτιολογημένη. Ωστόσο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο σημειώνει και κάτι ακόμη. "Επισημαίνουμε', αναφέρεται στην απόφαση «πέραν των ανωτέρω εκτεθέντων, πως κατά παραδοχή του εφεσείοντα (ΘΟΚ) στην ένστασή του αλλά και ενώπιόν μας, η εφεσείουσα (Ηλέκτρα Φωτιάδου) για σειρά ετών ήταν δεκτή και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στον εφεσείοντα (ΘΟΚ) ως ηθοποιός. Το γεγονός αυτό ναι μεν δεν στερεί τον ΘΟΚ από την υποχρέωση αλλά και δικαίωμά του να θέτει τα απαιτούμενα όριά του για τους ηθοποιούς με τους οποίους επιθυμεί να συνεργαστεί, πλην όμως, καθιστά έτι επιτακτικότερη την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόφασής του να την κρίνει, μετά από χρόνια συνεργασίας τους ως μη προσοντούχα». Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο επικαλείται τη νομολογημένη αρχή της καλής πίστης.

"Μια αρχή από την οποία οφείλουν να διέπονται οι πράξεις του δημοσίου προς τους πολίτες, εκφραζόμενη και ως αρχή της ίσης μεταχείρησης (…)Ο ΘΟΚ επέλεξε να μεταβάλει τη στάση του και την τακτική του σε σχέση με τα προσόντα της Ηλέκτρας Φωτιάδου κατά παράβαση των όσων ανωτέρω λέχθηκαν αλλά και προς αντίθεση με όσα επιτάσσει το ΄Αρθρο 51 του Ν.158(Ι)/99, ότι η διοίκηση δεν επιτρέπεται να ενεργεί με τρόπο ασυνεπή, αντιφατικό ή κακόπιστο, ώστε να εξαπατά ή να ταλαιπωρεί χωρίς λόγο το διοικούμενο. Καθήκον το οποίο ο ΘΟΚ απέτυχε να εκπληρώσει".

Πηγή: www.cyprustimes.com

 

Tags ηλέκτρα φωτιάδου, gossip, shiwbiz cy, celebrities


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2518 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2599 s // Total time: 2.5117 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X