Κεφίρ: 5+1 λόγοι για να το εντάξεις στη διατροφή σου


Κεφίρ: 5+1 λόγοι για να το εντάξεις στη διατροφή σου

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Το κεφίρ είναι ρόφημα που παράγεται από τη ζύμωση αγελαδινού, πρόβειου ή αιγινού γάλακτος μέσω της προσθήκης κόκκων κεφίρ, μια αποικία «φιλικών» βακτηρίων. 

Ένα ποτήρι κεφίρ χαμηλών λιπαρών (240ml) από αγελαδινό γάλα περιέχει μόλις 100 θερμίδες, 3.6 γρ λιπαρά, 9 γρ υδατάνθρακες και 8 γρ πρωτεΐνη.

Δες πιο κάτω τους λόγους που αξίζει να το έχεις στη διατροφή σου:

1) Αποτελεί πηγή σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, από ωφέλιμους μικροοργανισμούς μέχρι ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (Β2), μαγνήσιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

2) Το κεφίρ είναι εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που υπάρχουν λόγω ζύμωσης και ωφελούν την υγεία με πολλούς τρόπους. Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και διάρροια και παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

3) Έχει επίσης ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, λόγω συγκεκριμένων προβιοτικών που προστατεύουν από λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο βρίσκουμε μόνο στο κεφίρ.

4) Το ρόφημα αυτό μπορεί ακόμη να ενισχύσει την οστική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Η οστεοπόρωση παρατηρείται συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μετά την εμμηνόπαυση. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στο ασβέστιο που περιέχει.

5) Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε προβιοτικά, ενισχύεται η αποκατάσταση της ισορροπίας των «φιλικών» βακτηρίων στο έντερο. Άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ακόμη και η δυσπεψία μπορούν να επωφεληθούν με τη συχνή κατανάλωση του κεφίρ.

6) Το κεφίρ είναι ρόφημα χαμηλό σε λακτόζη (σε σχέση με το γάλα), κάτι που το καθιστά κατάλληλο και για τα άτομα με δυσανεξία. Αυτό συμβαίνει διότι τα βακτήρια γαλακτικού οξέος έχουν ήδη προ-αφομοιώσει τη λακτόζη κατά την επεξεργασία οπότε είναι ευκολότερη η πέψη της από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Πως να το απολαύσεις:

•    Στο πρωινό σου, μαζί με δημητριακά ή βρώμη (αντί για γάλα)

•    Ως ενδιάμεσο σνακ μόνο του ή με λίγη κανέλα ή μέλι

•    Μέσα σε σαλάτα σαν dressing 

•    Μέσα σε smoothie μαζί με κάποιο φρούτο (αντί να βάλεις γάλα ή γιαούρτι)

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags κεφιρ, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6054 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2609 s // Total time: 2.8663 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X