Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις από τη nutritionist για 8 δημοφιλείς σως


Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις από τη nutritionist για 8 δημοφιλείς σως

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, σου λέει τι να προσέξεις στην κατανάλωσή τους.    

Αν είσαι από τα άτομα που δεν μπορούν να φάνε κάτι αν δεν έχει σως, είτε κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα ή κάποια άλλη, σου έχω νέα! Δεν είναι όλες το ίδιο υγιεινές και ούτε φυσικά έχουν όλες τις ίδιες θερμίδες. Ανάλογα την ποσότητα που θα φας, ενδέχεται να αυξήσεις τις θερμίδες, τα λιπαρά ή τη ζάχαρη του πιάτου σου κατά πολύ.

Δες πιο κάτω τη διατροφική τους αξία:

Μουστάρδα

Η μουστάρδα αποτελεί μία σως με πολύ χαμηλές θερμίδες αφού περιέχει μόλις 15 θερμίδες ανά κουταλιά στης σούπας. Αυτό την κάνει ιδανική για κατανάλωση από άτομα που προσέχουν τα κιλά τους ή ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους. Η μουστάρδα παρασκευάζεται από ξύδι, σκόνη σκόρδου, σπόρους μουστάρδας, σκόνη κρεμμυδιού, αλάτι, κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά. 

Κέτσαπ

Ίσως από τα πιο αγαπημένα σως, το οποίο περιέχει 17 θερμίδες και 5 γρ ζάχαρη ανά κουταλιά της σούπας. Τι να προσέξεις στην κατανάλωση της: τη μερίδα σου, αφού παρόλο που δεν έχει πολλές θερμίδες, είναι πλούσια σε ζάχαρη. Ειδική προσοχή χρειάζεται από άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Καυτερή σάλτσα (hot sauce)

Οι καυτερές σάλτσες όπως είναι το Tabasco και η Sriracha, παρασκευάζονται από πιπεριές chilli, στις οποίες οφείλουν την πικάντικη τους γεύση. Τα καυτερά σως είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες, όμως είναι πλούσια σε αλάτι οπότε άτομα που πρέπει να περιορίζουν το αλάτι στη διατροφή τους καλό είναι να τα αποφεύγουν.

Κρεμώδεις σάλτσες

Σάλτσες που παρασκευάζονται από ζάχαρη, sour cream, μαγιονέζα και κρόκους αυγών είναι πιο πλούσιες σε θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά (κακά λιπαρά). Για παράδειγμα, 2 κουταλιές της σούπας σως Caesar περιέχουν 160 θερμίδες και 17 γρ λιπαρά. H σως Vinaigrette περιέχει 120 θερμίδες και 9 γρ λιπαρά.

Μαγιονέζα

Επίσης αγαπημένη σως που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άπειρους τρόπους. Αποτελεί σως υψηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Μία κουταλιά της σούπας έχει περίπου 90 θερμίδες και 10 γρ κορεσμένα λιπαρά. Στο σουπερμάρκετ θα βρεις light μαγιονέζα, η οποία αποτελεί καλύτερη επιλογή σε σχέση με την αυθεντική.

Ξύδι

Μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο ή βαλσάμικο, το ξύδι χρησιμοποιείται ευρέως μέσα σε σαλάτες και την προετοιμασία φαγητών. Το κλασικό ξύδι δεν έχει καθόλου θερμίδες ενώ το βαλσάμικο μόλις 5 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. 

Barbecue σως

Παρόλο που η σως Barbecue είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες αφού έχει 30 θερμίδες σε μια κουταλιά της σούπας, είναι πλούσια σε νάτριο και ζάχαρη. Περιέχει περίπου 6 γρ ζάχαρη και 170 mg νάτριο ανά κουταλιά. Είναι επίσης πολύ εύκολο να υπερκαταναλωθεί, όπως συμβαίνει και με άλλα σως (η μερίδα είναι 2 κουταλιές της σούπας). 

Sour Cream

Σε 2 κουταλιές της σούπας υπάρχουν 60 θερμίδες και 6 γρ λιπαρά, δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια ούτε σε θερμίδες ούτε σε λιπαρά. Αλλά οι περισσότεροι δεν μένουν στις 2 κουταλιές. Οπότε όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερες οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά που όπως είπαμε ξανά είναι τα κακά λιπαρά για την υγεία.

Αν αγαπάς τις σως, και ιδιαίτερα αυτές με τις περισσότερες θερμίδες, επίλεξε την πιο light εκδοχή τους. Δηλαδή με λιγότερη ζάχαρη ή λιγότερα λιπαρά. Και φυσικά, λάβε υπόψιν την διατροφική ετικέτα η οποία θα σε συμβουλεύσει για το μέγεθος της μερίδας. Κατανάλωσε με μέτρο.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, Διατροφή, σως


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0091 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0428 s // Total time: 0.0518 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X