9 tips από την ειδικό για να αποφύγεις τις λιγούρες για junk food


9 tips από την ειδικό για να αποφύγεις τις λιγούρες για junk food

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Οι συχνές λιγούρες για junk food, δηλαδή για τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία και πλούσιες σε θερμίδες, όπως είναι τα πατατάκια, τα γλυκά, το γρήγορο φαγητό και άλλα, συνήθως οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Αν εντοπίσεις τον λόγο που έχεις αυτές τις λιγούρες, τότε θα μπορέσεις και να τις μειώσεις.

Να θυμάσαι ότι σε μια ισορροπημένη διατροφή όλα επιτρέπονται, δεν απαγορεύεται κάτι ούτε φυσικά και τα τρόφιμα αυτού του είδους. Είναι πολύ σημαντικό όμως, όχι τόσο για το βάρος αλλά κυρίως για την υγεία σου, να μάθεις να ελέγχεις αυτές τις λιγούρες. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλώνονται σε πιο αραιή βάση και φυσικά όποτε το έχεις πραγματική ανάγκη.

1) Βήμα πρώτο είναι να μην έχεις τρόφιμα στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς στο σπίτι. Μια άλλη λύση είναι να επιλέξεις ένα - δύο από τα αγαπημένα σου και να τα έχεις σε μικρές ποσότητες. 

2) Πολύ βασικό κομμάτι είναι η κατανάλωση των γευμάτων και των ενδιάμεσων σνακ μέσα στη μέρα. Η παράλειψη γευμάτων ή/και των ενδιάμεσων σνακ είναι ίσως ο κύριος λόγος που θέλεις να τρως συχνά τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας. Παραμένοντας νηστική/ος για πολλές ώρες, δεν σκέφτεσαι καθαρά και λόγω της υπερβολικής πείνας, καταλήγεις να τρως τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή λιπαρά. Γι’ αυτό οργάνωσε τη μέρα σου με όλα τα γεύματα σου ανά 3-4 ώρες για να κρατάς την πείνα σε μια ισορροπία.

3) Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας, είναι η αναγνώριση της πραγματικής βιολογικής πείνας και της λιγούρας. Αν πεινάς στ’ αλήθεια, αυτό σημαίνει ότι έχεις πολλές ώρες να φας, ότι γουργουρίζει το στομάχι και ότι είσαι διατεθειμένη/ος να φας ποικιλία τροφίμων. Αν από την άλλη είναι λιγούρα, σημαίνει ότι είτε θέλεις να φας κάτι επειδή το βρήκες διαθέσιμο, επειδή βαριέσαι, επειδή είσαι αγχωμένη/ος με κάτι ή επειδή θέλεις να τρως ενώ βλέπεις τηλεόραση. Αν μάθεις να τα διαχωρίζεις θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις.

4) Στην περίπτωση που νομίζεις ότι πρόκειται για λιγούρα, δοκίμασε να πιείς ένα μεγάλο ποτήρι νερό, σκέτο ή με λίγο λεμόνι, αγγουράκι ή μέντα, γιατί είναι πιθανό να διψάς και να μην το αναγνωρίζεις. Παράλληλα θα ενυδατωθείς.

5) Ένας ακόμη τρόπος να ξεγελάσεις τη λιγούρα, είναι το περπάτημα. Πήγαινε μια χαλαρή βόλτα στη γειτονιά σου ή το πάρκο. Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία και μειώνει στο στρες, το οποίο αυξάνει τις λιγούρες. Εκτός από περπάτημα, μπορείς να κάνεις όποια άλλη άσκηση σε χαλαρώνει.

6) Άλλος ένας λόγος που σε κάνει να θέλεις να τρως junk food, είναι η έλλειψη ύπνου. Στόχευσε σε 7 – 9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Ο κακός ή ο ελλιπής ύπνος οδηγούν σε άσχημη διάθεση, σε λιγούρες και σε αύξηση του σωματικού βάρους.

7) Αντιμετώπισε στο στρες σου. Εντόπισε την αιτία που το προκαλεί και κάνε μικρά βήματα να το ελέγξεις.

8) Μίλα σε ένα φίλο ή μία φίλη. Τη στιγμή που νιώθεις ότι θα υπερκαταναλώσεις κάποιο junk food, πάρε τηλέφωνο κάποιο άτομο που ξέρεις ότι θα είναι εκεί για σένα.

9) Διάλεξε πιο θρεπτικά σνακ που θα σε ικανοποιήσουν, αντί junk food. Πάρε ένα φρούτο και ξηρούς καρπούς, κάνε ένα smoothie με φρούτο και γιαούρτι, κατανάλωσε λίγες φρυγανιές με φυστικοβούτυρο ή μέλι ή φάε μια πουτίγκα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, Διατροφή, υγεια, JUNK FOOD


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0084 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0373 s // Total time: 0.0457 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X