Στο στόχαστρο των αρχών οι Κύπριοι influencers – Ξεκινάει “ξεσκόνισμα” στους λογαριασμούς τους


Στο στόχαστρο των αρχών οι Κύπριοι influencers – Ξεκινάει “ξεσκόνισμα” στους λογαριασμούς τους

Όλες οι λεπτομέρειες.   

Στο "στόχαστρο" των εθνικών φορολογικών Αρχών, καθώς και των Αρχών ανταγωνισμού και προστασίας του καταναλωτή μπαίνουν οι… influencers που ασχολούνται με την προώθηση ή πώληση προϊόντων, χρησιμοποιώντας την εικόνα τους.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές πρόκειται να "ξεσκονίσουν" τους λογαριασμούς influencers για να διαπιστωθεί κατά πόσο όσοι εμπορεύονται προϊόντα, το πράττουν με διαφάνεια και ακολουθώντας τη διαδικασία που προνοείται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσοι influencers εμπλέκονται "σε τακτική εμπορική δραστηριότητα, όπως συμφωνίες για τη διαφήμιση προϊόντων ή υπηρεσιών, θεωρούνται έμποροι σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ", γι’ αυτό και απαιτείται να αποκαλύπτουν με διαφάνεια τις συναλλαγές αυτές.

Η λογική "πίσω" από τους επικείμενους ελέγχους είναι η εξής: στη συμβατική διαφήμιση, υπάρχει κώδικας ορθών πρακτικών που καθορίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένας διαφημιστής. Θεωρητικά, τέτοιοι κανόνες ισχύουν και για διαφημίσεις μέσω διαδικτύου, που περιλαμβάνουν και τις πρακτικές των influencers, αλλά χρειάζονται δικλείδες ασφαλείας που να διασφαλίζουν ότι δεν δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει δημιουργηθεί το Influencer Legal Hub, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των επαγγελματιών του κλάδου, προκειμένου να κατανοήσουν τους κανόνες που διέπουν τις δραστηριότητές τους.

Οι influencers μπορούν να μάθουν, μεταξύ άλλων, τις νομικές τους υποχρεώσεις (πότε, πού και πώς πρέπει να αποκαλύπτουν τις διαφημιστικές τους δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και ποια δικαιώματα έχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες απευθείας από αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εθνικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ελέγχους στους λογαριασμούς, καθώς οι εταιρείες που τους φιλοξενούν (Meta κ.λπ.), έχουν υπογράψει κώδικα ορθών πρακτικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: sigmalive.com 
 

Tags influencers


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.9518 s (232 Queries.) // Parse time: 0.4014 s // Total time: 3.3532 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X