7 τροφές που θα σε βοηθήσουν με τη δυσκοιλιότητα


7 τροφές που θα σε βοηθήσουν με τη δυσκοιλιότητα

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί δυσφορία, φουσκώματα, ευερεθιστότητα, ακόμα και στρες στα άτομα που τη βιώνουν. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν βασικό ρόλο στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου και έτσι να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα. Τι χρειάζεται το σώμα για μια φυσιολογική λειτουργία του εντέρου; Φυτικές ίνες, προβιοτικά, πρεβιοτικά και καλή ενυδάτωση.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα ολικής άλεσης, σε αμυλούχες τροφές, στα φρούτα και τα λαχανικά. Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τις υγιείς κινήσεις του εντέρου.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι όμως ότι όσες φυτικές ίνες και αν λαμβάνεις μέσω της διατροφής σου, αν δεν πίνεις αρκετό νερό δεν θα λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Σούπερ τροφές για αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

•    Δαμάσκηνα

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά τα οποία ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου. Άλλα φρούτα που βοηθούν επίσης είναι τα ροδάκινα, τα αχλάδια και τα μήλα.

•    Αβοκάντο

Περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, αφού μισό αβοκάντο έχει περίπου 7 γραμμάρια. 

•    Πίτουρο βρώμης

Το πίτουρο της βρώμης αποτελείται από ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει β-γλυκάνες, οι οποίες βελτιώνουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου και προάγουν την υγεία του εντέρου. Άλλα θρεπτικά δημητριακά είναι το πίτουρο σιταριού, οι νιφάδες βρώμης, το κριθάρι και η σίκαλη.

•    Ακτινίδιο

Δρα ως πρεβιοτικό, το οποίο επιφέρει θετικές αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Έρευνες σε άτομα με δυσκοιλιότητα έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων αυξάνει σημαντικά τη συχνότητα κίνησης του εντέρου. Άλλα φρούτα που βοηθούν με παρόμοιο τρόπο είναι τα βατόμουρα και οι μπανάνες.

•    Σύκα

Μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες. Η συχνή τους κατανάλωση συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 

•    Λιναρόσπορος

Είναι τρόφιμο που αποτελείται από καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικές ίνες και 4 γραμμάρια πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Άλλοι σπόροι που ενισχύουν την εντερική υγεία είναι οι σπόροι κάνναβης και οι σπόροι chia.

•    Κεφίρ

Πρόκειται για ρόφημα το οποίο έχει υποστεί ζύμωση και είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια τα οποία δρουν ευεργετικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Άλλες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι το γιαούρτι (με προβιοτικά), η kombucha (ρόφημα), το kimchi, το miso και το tempeh.

Περισσότερα tips για καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

•    Μείωσε όσο μπορείς το στρες και εφάρμοσε ένα σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητα και στις επισκέψεις σου στην τουαλέτα.

•    Μην ξεχνάς να πίνεις νερό και ενυδατώσου επαρκώς.

•    Κάνε μασάζ στην κοιλιά σου.

•    Κάνε άσκηση! Η κίνηση βοηθά πολύ στην υγεία του εντέρου. 

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ, αντρια ιωαννου, υγεια, Διατροφή, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4093 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2474 s // Total time: 2.6568 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X