Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή 


Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.   

Ο διαβήτης αποτελεί πλέον ίσως την πιο συνηθισμένη πάθηση στην Κύπρο, με τα περιστατικά να αυξάνονται συνεχώς. Ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι λόγω κληρονομικότητας, το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είναι λόγω του τρόπου ζωής και της διατροφής του ασθενούς. Επομένως, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιφέρουν βελτίωση στις τιμές σακχάρου και φυσικά να διατηρήσουν την υγεία του ατόμου σε καλά επίπεδα.

Χρήσιμες συμβουλές στον διαβήτη:

•    Προτίμησε τους σύνθετους και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης (μαύρο, πολύσπορο ψωμί, ζυμαρικά ολικής, μη αποφλοιωμένο ρύζι), φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Οι φυτικές ίνες απορροφώνται βραδύτερα χωρίς να προκαλούν διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος μεταγευματικά.

•    Επίλεξε άγουρα αντί ώριμα φρούτα (τα ώριμα έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη).

•    Προτίμησε τα φρέσκα φρούτα αντί τους χυμούς, καθώς οι περισσότεροι περιέχουν ζάχαρη και καλό είναι να αποφεύγονται. Επίσης με την επεξεργασία τους, χάνονται οι φυτικές ίνες.

•    Προτίμησε να τρως τα ζυμαρικά σου al dente (βράσε τα για 10’) και όχι πολύ βρασμένα διότι όσο περισσότερο βράζουν τόσο περισσότερο αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης.

•    Περιόρισε την κατανάλωση του κορεσμένου λίπους (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλά σε λιπαρά, βούτυρο, τηγανιτά φαγητά, σφολιάτες, γλυκά).

•    Για τα γεύματα και τις σαλάτες σου επίλεξε το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (πάντα με μέτρο γιατί έχει αρκετές θερμίδες).

•    Απόφυγε τροφές και ροφήματα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά όπως τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, τα κέικ, τα μπισκότα, τα σφολιατοειδή, τα κρουασάν και τα γλυκίσματα. 

•    Μπορείς να καταναλώνεις μικρή ποσότητα γλυκού μια φορά την εβδομάδα αν το θέλεις. 

•    Στο σουπερμάρκετ θα βρεις επίσης πολλά γλυκά και σοκολάτες χωρίς ζάχαρη κατάλληλα για διαβητικούς. Τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες δεν επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος και είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

•    Εάν θα πιείς αλκοόλ, να είναι πάντα με το φαγητό και να περιοριστείς σε μία μερίδα για τις γυναίκες και δύο μερίδες για τους άντρες (μία μερίδα ισούται με 1 ποτήρι κρασί ή 1 μικρό τενεκεδάκι μπύρα ή 45ml ουίσκι /βότκα /τζιν). Προτίμησε λευκό ξηρό κρασί, ουίσκι ή βότκα με νερό ή χυμό λεμόνι καθώς περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες και είναι πιο ασφαλείς επιλογές για άτομα με διαβήτη. Σε αντίθεση τα γλυκά κρασιά, η μπύρα και τα κοκτέιλ είναι πιο πλούσια σε υδατάνθρακες.

•    Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας (κάθε 3 – 4 ώρες) για να κρατάς το σάκχαρο σε ισορροπία.

•    Κάνε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σωματική άσκηση, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι. Ακόμη καλύτερα, συνδύασε ασκήσεις με αντιστάσεις ή βάρη για ενδυνάμωση της μυικής μάζας και ενίσχυση του μεταβολισμού.

•    Αν έχεις αυξημένο βάρος, μείωσε το στα φυσιολογικά επίπεδα, πάντα με την καθοδήγηση της διαιτολόγου σου.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ, Διατροφή, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0106 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0373 s // Total time: 0.0479 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X