Στάλω Ηλία: "Η μόδα είναι πολυτέλεια"


Στάλω Ηλία: "Η μόδα είναι πολυτέλεια"

Μιλά για τη κοινή της συλλογή με τη Γωγώ Μαστροκώστα

Αν και δεν της αρέσει να την αποκαλούν σχεδιάστρια μόδας, η Στάλω Ηλία έχει καταφέρει εδώ και τρεις σεζόν με τις κομψές και μινιμάλ της δημιουργίες, να αποκτήσει πολλούς φανατικούς υποστηρικτές. Συναντηθήκαμε ένα ηλιόλουστο πρωινό Τρίτης, στην αγαπημένη της πόλη, τη Λάρνακα. Με καλή διάθεση και καφέ, μιλήσαμε για τη νέα της επαγγελματική συνεργασία με την κουμπάρα της (την «αδελφή» που δεν έχει, όπως την αποκαλεί) Γωγώ Μαστοκώστα, την οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που έφερε στο χώρο της μόδας, αλλά και για το πόσο είναι εφικτό σήμερα μία γυναίκα να συνδυάσει ταυτόχρονα μητρότητα και καριέρα.

Σε συνέντευξη που έδωσες πέρσι στο περιοδικό "ΟΚ!", δήλωσες ότι δεν σου αρέσει να σε αποκαλούν σχεδιάστρια μόδας. Αυτό είναι κάτι που ισχύει ακόμα;
Φυσικά. Δεν θα με ακούσει ποτέ κανείς να αποκαλώ τον εαυτό μου έτσι, ακριβώς επειδή δεν νιώθω ότι είμαι. Σέβομαι και εκτιμώ όσους ανθρώπους βρίσκονται σε αυτό το χώρο και δούλεψαν σκληρά μέχρι να πάρουν ένα πτυχίο. Η σχέση μου με τη μόδα δεν έχει περάσει μέσα από μελέτη, πατρόν και εξετάσεις. Ξεκίνησα γιατί το είχα μέσα μου, από πάθος.

Πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι όμως στους τομείς τους είναι αυτοδίδακτοι. Δεν πιστεύεις ότι το ταλέντο είναι κάτι έμφυτο;
Σίγουρα το ταλέντο είναι έμφυτο και χαίρομαι ιδιαίτερα τους ανθρώπους που είναι αυτοδίδακτοι και που επιμένουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι σπουδές σε βοηθούν να βρεις στο δρόμο σου χωρίς να συναντήσεις πολλά εμπόδια ή και εάν τα συναντήσεις, να ξέρεις πως να τα επιλύσεις.

Έχεις νιώσει ποτέ να σε κοιτούν με υπεροψία οι Κύπριοι σχεδιαστές μόδας;
Όχι, δεν έχω νιώσει κάτι τέτοιο. Έχω πάρα πολλούς φίλους σχεδιαστές μόδας, τους οποίους θαυμάζω και συγχαίρω για τις δημιουργίες τους. Και αυτοί με τη σειρά τους μου δείχνουν ότι εκτιμούν την προσπάθειά μου. Εξάλλου και εγώ πριν μπω στο... χορό, δεν κοίταζα προτού αγοράσω ένα ρούχο, εάν ο δημιουργός του είχε πτυχίο. Με ενδιέφερε το πόσο με ικανοποιούσε ένα σχέδιο.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες σου σε γενικότερο επίπεδο;
Σίγουρα δεν τις διακρίνει η υπερβολή. Είναι θηλυκά κομμάτια σε απλές και άνετες γραμμές, τα οποία την ίδια ώρα μπορούν να δείχνουν κομψά και σέξι.

Η συλλογή σου για το φετινό καλοκαίρι ποια είναι κατά σειρά;
Είναι η τρίτη προσωπική μου συλλογή. Ωστόσο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι άλλο έχω κάνει μέχρι σήμερα. Είναι μία συνεργασία με την κουμπάρα μου Γωγώ Μαστροκώστα. Ξεκίνησε στην αρχή σαν ιδέα, να δημιουργήσουμε κάτι μαζί. Δεν είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται. Θέλαμε να κάνουμε κομψά ρούχα που εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας γυναίκας, σε ποιοτικά υφάσματα και προσιτά σε τιμές. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος ήταν να τα πωλούμε μέσω διαδικτύου.

Άρα μπορούμε να τα βρούμε μόνο online;
Ναι, αποκλειστικά στο www.gogoshop.gr. Όπως σου είπα και πριν, λόγω κόστους, ο δρόμος του e-shop ήταν ένας και μοναδικός. Χωρίς να ταλαιπωρείσαι ψωνίζεις από την άνεση του καναπέ σου και αυτό που θα παραγγείλεις έρχεται στην πόρτα του σπιτιού σου πολύ πιο οικονομικά. Ό,τι δεν σου ταιριάζει, έχεις το δικαίωμα να το στείλεις πίσω και να σου επιστραφούν τα χρήματά σου.

Από τι αποτελείται η κοινή σας αυτή συλλογή;
Από κομμάτια που εκφράζουν την κομψότητα και τη θηλυκότητα μιας γυναίκας. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλα τα γούστα και να δημιουργήσουμε κομμάτια για κάθε σωματότυπο, δίνοντας επιλογές από βραδινά φορέματα, ολόσωμες φόρμες, παντελόνες, φορέματα-καφτάνια, μπλούζες και φυσικά τα βασικά cocktail dresses που δεν πρέπει να λείπουν από καμία γκαρνταρόμπα.

Καταλαβαίνω ότι σας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της χαμηλής τιμής.
Εννοείται, γιατί γνωρίζουμε καλά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Με τη Γωγώ θέλαμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όλες τις γυναίκες να μπορούν να ντύνονται ωραία, χωρίς να ξοδεύουν μια περιουσία. Αυτός ήταν ο σκοπός μας και νομίζω τον πετύχαμε. Οι τιμές των ρούχων μας αρχίζουν από 44 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 125 ευρώ κυρίως, για τα πολύ βραδινά κομμάτια.

Η οικονομική κρίση πόσο έχει επηρεάσει το χώρο της μόδας;
Οι Κύπριες αγαπούν τη μόδα, ωστόσο πιστεύω ότι η ανταπόκρισή τους σε αυτήν, λόγω κρίσης, έχει περιοριστεί. Η μόδα θεωρείται πλέον πολυτέλεια. Ο περισσότερος κόσμος έχει αρκεστεί στα απαραίτητα, στα είδη πρώτης ανάγκης και όχι στο shopping. Είναι λογικό.

Εσένα προσωπικά σε έχει επηρεάσει;
Φυσικά και με έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, γιατί πρέπει εγώ να αποτελώ εξαίρεση; Θέλω όμως να είμαι αισιόδοξη ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, μπορώ και με πολλά, έμαθα και με λίγα. Είμαι της άποψης ότι το μάθημα και το ξεμάθημα είναι κοντά.
  
Αλήθεια, δεν θα πραγματοποιήσεις φέτος κάποια επίδειξη μόδας για να παρουσιάσεις τη συλλογή σου;
Δεν είναι εποχή για fashion shows. Η κρίση μας έχει κάνει όλους να είμαστε πιο προσγειωμένοι. Δεν αποκλείω ωστόσο μία σεμνή παρουσίαση της συλλογής σε φίλους.

Ποιες γυναίκες ξεχωρίζεις για το στυλ τους;
Θαυμάζω την Coco Chanel που μας άνοιξε... το δρόμο. Την Grace Kelly, την Jackie Kennedy και τις πριγκίπισες Rania και Letizia.

Πώς θα περιέγραφες το προσωπικό σου στυλ;
Μου αρέσει το άνετο και απλό ντύσιμο. Το απόγευμα το καλοκαίρι θα τη βγάλω με σορτσάκια και καφτανοφορέματα, μεγάλες τσάντες και flip flops. Το βράδυ εξαρτάται από την έξοδό μου, αν και μου αρέσουν ιδιαίτερα τα cocktail φορέματα και τα jumpsuit.
 
Ποια τάση σε βρίσκει εντελώς αντίθετη;
Η γυναίκα πρέπει να φορά πάντοτε αυτό που της ταιριάζει, που κολακεύει την ηλικία και την προσωπικότητά της, χωρίς να ακολουθά πιστά τις τάσεις. Αν και δεν υπάρχουν «πρέπει» στη μόδα, με βρίσκεις εντελώς αντίθετη με τα υπερβολικά και βαριά ρούχα.

Και ποια τάση ξεχωρίζεις;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι θα φορέσω πολύ λευκό. Τρελαίνομαι για λευκό!

Η μόδα είναι μία μορφή έκφρασης για σένα;
Μπορείς να το πεις και έτσι. Εξωτερικεύεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Ο τρόπος που ντύνεται ο καθένας μας αντανακλά τη διάθεση και τη προσωπικότητά του, άρα σωστά λες ότι είναι μία μορφή έκφρασης.

Μπορεί μία γυναίκα να είναι σωστή μητέρα και σύζυγος και παράλληλα να είναι και επιτυχημένη καριερίστα;
Η γυναίκα έχει απίστευτες δυνατότητες, φτάνει να υπάρχει θέληση και πίστη σε αυτό που κάνει. Βεβαίως και μπορεί να τα συνδυάσει όλα αυτά! Εννοείται ότι χρειάζεται πέραν της ψυχικής δύναμης μίας γυναίκας, η βοήθεια και η κατανόηση του συζύγου της για να πετύχει σε όλα αυτά που κάνει.

Εσύ πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις δουλειά και οικογένεια;
Όπως άφησα να εννοηθεί και πριν, ο σύζυγός μου είναι κοντά μου σε κάθε προσπάθεια που κάνω. Ωστόσο, αυτό που επέλεξα να κάνω δεν μου αποσπά ποιοτικό χρόνο από την οικογένειά μου. Έχω τη συμπαράσταση του Αντρέα σε κάποια ταξίδια, που χρειάζεται να κάνω, για την παραγωγή.

Ουσιαστικό χρόνο για σένα βρίσκεις;
Πάντα βρίσκω, γιατί αν δεν είσαι καλά με τον εαυτό σου πώς θα είσαι με τους γύρω σου;

Πώς φροντίζεις να τον αξιοποιείς;
Στη θάλασσα, δε μπορώ να «ζήσω» χωρίς αυτήν. Ακούγοντας μουσική ή μία συνάντηση με καλούς φίλους μπορεί να με κάνει να νιώσω καλύτερα.

Η φιλία τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;
Είναι ευλογία να έχει κάποιος γερές φιλίες και στον τομέα αυτό ευτυχώς νιώθω ευλογημένη.

Με την κουμπάρα σου Γωγώ Μαστροκώστα εξακολουθείτε να διατηρείτε τόσο στενούς δεσμούς τώρα που ζει μόνιμα στην Ελλάδα;
Με τη Γωγώ δεν είναι πλέον φιλία αλλά κάτι βαθύτερο. Είμαστε οικογένεια. 

Την επισκέπτεσαι συχνά;
Όσο πιο συχνά γίνεται για να βλέπω και το βαφτιστήρι μου. Τώρα οι επισκέψεις πύκνωσαν ένεκα και των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων.

Πώς θα χαρακτήριζες τη σχέση σας;
Αληθινή, με τα πάνω και τα κάτω μας. Με τις διαφωνίες, με τους καυγάδες, με τις συγκινήσεις, τις λύπες και τις χαρές μας. Δεν κάνουμε χώρια και ας είμαστε δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Η Γωγώ είναι η αδερφή που δεν έχω. Η μία συμπληρώνει και επηρεάζει την άλλη πάντοτε θετικά.

Έχεις προγραμματίσει τις καλοκαιρινές σου διακοπές;
Δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι, το σίγουρο είναι ότι θα περιμένουμε να έρθει η Γωγώ με την οικογένειά της στην Κύπρο, για να περάσουμε όλοι μαζί το καλοκαίρι μας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προορισμός;
Επειδή αγαπώ θάλασσα, εννοείται ότι έχω αδυναμία στα ελληνικά νησιά!

Ετοιμάζεις κάποιο καινούργιο πρότζεκτ;
Δουλεύουμε ήδη στη χειμερινή κολεξιόν την οποία και ανυπομονώ να παρουσιάσω. Είμαι στη διαδικασία σχεδιασμού και επιλογής ρούχων και αυτό είναι ένα πολύ δημιουργικό κομμάτι.

Η ΣΤΑΛΩ ΗΛΙΑ ΦΟΡΑ ΡΟΥΧΑ GOGO BY STALO, WWW.GOGOSHOP.GR ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ, ΤΣΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ.

Πηγή: "ΟΚ!"

Tags σταλω ηλια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0325 s (232 Queries.) // Parse time: 0.2705 s // Total time: 3.3030 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X