Πώς να εντάξεις τους σπόρους chia στη διατροφή σου σύμφωνα με τη nutritionist 


Πώς να εντάξεις τους σπόρους chia στη διατροφή σου σύμφωνα με τη nutritionist 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Οι σπόροι chia μπορεί να είναι πολύ μικροί σε μέγεθος, είναι όμως εξαιρετικά πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Αρχαίοι λαοί της Κεντρικής Αμερικής τους χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους αλλά και για ιατρικούς σκοπούς για αιώνες, ενώ στην Κύπρο έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Μερικά από τα οφέλη τους είναι η καλή υγεία της καρδιάς, τα γερά οστά και η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. 

Δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia (περίπου 30γρ), περιέχουν 140 θερμίδες, 5 γρ πρωτεΐνη, 9 γρ λιπαρά (ω-3), 12 γρ υδατάνθρακες και 10γρ φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1 και Β3.

Δες τα οφέλη από την κατανάλωση τους αναλυτικά:

•    Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και έχουν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.

•    Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες προκαλούν γρήγορα κορεσμό, κάτι που βοηθάει στην απώλεια βάρους και παράλληλα συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου.

•    Η κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά λειτουργούν ευεργετικά προς τη μείωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και της ολικής χοληστερόλης η οποία σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

•    Περιέχουν σημαντικά στοιχεία που έχουν συσχετιστεί με την υγεία και τη δύναμη των οστών, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο. Η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

•    Λόγω των φυτικών ινών, το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να ρυθμιστεί. Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα άτομα με διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αν δεν λαμβάνεις πολλές φυτικές ίνες μέσω της διατροφής σου, κατανάλωσε μικρές ποσότητες αρχικά και σταδιακά αύξησε τις, για να μην παρουσιαστούν φουσκώματα ή άλλα εντερικά προβλήματα.

Πώς να βάλεις τους σπόρους chia στη διατροφή σου

Λόγω της ήπιας τους γεύσης, έχεις τη δυνατότητα να τους προσθέσεις σε ότι πιάτο θέλεις γιατί δεν θα αλλοιώσουν τη γεύση των άλλων τροφίμων. Δεν χρειάζονται οποιαδήποτε επεξεργασία αφού τρώγονται όπως είναι.

Δοκίμασε να τους προσθέσεις

•    στη βρώμη ή τα δημητριακά σου

•    σε σαλάτες

•    μέσα σε smoothie

•    μέσα σε πουτίγκες ή γιαούρτι

•    μέσα σε παγωμένο τσάι ή χυμό

•    πάνω στο ρύζι ή τα βραστά λαχανικά σου

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags σποροι τσια, Chia, health, υγεια, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.3329 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2735 s // Total time: 3.6064 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X