Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης που πρέπει να γνωρίζεις; 


Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης που πρέπει να γνωρίζεις; 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να ξέρεις. 

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να επιφέρει πολλά συμπτώματα, όπως πεπτικές διαταραχές, κόπωση, δερματικά προβλήματα αλλά και διατροφικές ελλείψεις.

Μια έξαρση της κοιλιοκάκης μπορεί να προκαλέσει πεπτικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα διάρροια και φούσκωμα, σιδηροπενική αναιμία ή και ακούσια απώλεια βάρους.

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την κατανάλωση γλουτένης – ένα είδος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Αυτό πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη στο λεπτό έντερο.

Λάβε υπόψη σου όμως ότι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο ενώ είναι ακόμη πιθανό να μην έχεις και καθόλου.

Πιο κάτω θα δεις 8 κύρια συμπτώματα της κοιλιοκάκης: 

1. Διάρροια

Τα χαλαρά και υδαρή κόπρανα είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που βιώνουν πολλοί άνθρωποι πριν διαγνωστούν με κοιλιοκάκη. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη συνήθως επιλύει πολλά από τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας. 

2. Φούσκωμα

Το συχνό φούσκωμα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα που έχουν τα άτομα με κοιλιοκάκη και εμφανίζεται εξαιτίας της φλεγμονής που προκαλείται με την κατανάλωση γλουτένης. 

3. Αέρια

Τα υπερβολικά αέρια ή ο μετεωρισμός είναι ένα κοινό πεπτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άτομα με κοιλιοκάκη η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

4. Κόπωση

Τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας και η κόπωση είναι αρκετά συχνά σε ασθενείς με την αυτοάνοση αυτή διαταραχή. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που νοσούν είναι πιο πιθανό να έχουν διαταραχές ύπνου και διατροφικές ελλείψεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό.

5. Απώλεια βάρους

Η απότομη απώλεια σωματικού βάρους ή η δυσκολία διατήρησης του βάρους είναι συχνά πρώιμα σημάδια κοιλιοκάκης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ικανότητα του σώματός να απορροφά θρεπτικά συστατικά είναι μειωμένη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποθρεψία (δηλαδή το να μην τρέφεσαι επαρκώς) και επομένως σε απώλεια βάρους.

6. Σιδηροπενική αναιμία

Η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση που προκαλείται από την έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σύμφωνα με μελέτη, η σιδηροπενική αναιμία συναντάται σε περίπου 40% των ατόμων με κοιλιοκάκη.

7. Δυσκοιλιότητα

Ενώ η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει διάρροια σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα σε άλλους. Αυτό συμβαίνει όταν το λεπτό έντερο απορροφά υγρασία από τα κόπρανα, με αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα. 

8. Δερματικό εξάνθημα

Το αυτοάνοσο αυτό νόσημα μπορεί να προκαλέσει ένα είδος δερματικού εξανθήματος με φαγούρα που εμφανίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα ή τους γλουτούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτό το εξάνθημα δεν εμφανίζουν πεπτικά συμπτώματα.

Η κοιλιοκάκη είναι ένα νόσημα το οποίο δεν θεραπεύεται, υπάρχει όμως τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Μια διατροφή χωρίς γλουτένη, δηλαδή στην οποία δεν υπάρχουν τρόφιμα τα οποία γνωρίζουμε ότι περιέχουν τη γλουτένη, θα κρατήσει σε ύφεση τα συμπτώματα και ο ασθενής θα νιώσει πολύ καλύτερα. Αν έχεις διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, συμβουλέψου έναν κλινικό διατολόγο για την απαραίτητη καθοδήγηση καθώς και για ένα διατροφικό πλάνο.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags κοιλιοκακη, αντρια ιωαννου, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.6523 s (232 Queries.) // Parse time: 0.3360 s // Total time: 2.9884 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X