Πώς να ελέγξεις το βραδινό τσιμπολόγημα;


Πώς να ελέγξεις το βραδινό τσιμπολόγημα;

Tips από την Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο. 

Οι βραδινές λιγούρες αποτελούν μια συνήθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε αύξηση του βάρους. Το τσιμπολόγημα αργά τη νύχτα, ίσως να συμβαίνει επειδή δεν τρως καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή επειδή θέλεις κάτι να τρως ενώ παρακολουθείς τηλεόραση. Πολλές φορές αυτό γίνεται μηχανικά και δεν έχεις τον έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσεις. Αν θέλεις να χάσεις κάποια κιλά, το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να αποβάλεις τη συνήθεια αυτή. 

Συμβουλές για να το καταφέρεις:

Κατανάλωσε σωστά τα γεύματα σου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγεις το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ είναι να μην παραλείπεις τα γεύματα σου κατά τη διάρκεια της μέρας. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο υπογλυκαιμίας (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) καθώς και να αυξήσει την επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής αργότερα. Στόχος είναι να τρως 3 ισορροπημένα κύρια γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό) και 1 – 2 ενδιάμεσα σνακ για να ρυθμίζουν την πείνα σου. Η διαιτολόγος σου μπορεί να σε συμβουλεύσει και να σε καθοδηγήσει αποτελεσματικά. Να ξέρεις ότι όσο πιο άστατα είναι τα ωράρια των γευμάτων και του ύπνου σου, τόσο περισσότερες λιγούρες θα έχεις. Οπότε, βάλε προτεραιότητα την οργάνωση των γευμάτων σου.

Μην έχεις στο σπίτι σνακ στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς 

Αν δυσκολεύεσαι να ελέγξεις τον εαυτό σου όσον αφορά τη διατροφή, μια λύση είναι να μην έχεις στο σπίτι τις τροφές στις οποίες δεν μπορείς να αντισταθείς. Αν δεν τα βλέπεις, είναι πιο εύκολο να τα αποφύγεις. Από την άλλη, ιδανικότερη λύση είναι να αγοράζεις μικρές ποσότητες (π.χ. ένα κουτί πατατάκια) και να το καταναλώνεις σε 2-3 μέρες, έπειτα να βάλεις όριο στο πόσο συχνά θα αγοράζεις (π.χ. 1-2 φορές τον μήνα). Έτσι θα ελέγχεις την ποσότητα και τη συχνότητα που θα τρως και συγχρόνως θα δεν το στερείσαι τελείως.

Δημιούργησε καινούργιες συνήθειες

Δοκίμασε να παρακολουθήσεις τηλεόραση σε ένα άλλο δωμάτιο, π.χ. στο υπνοδωμάτιο. Αν είσαι ξαπλωμένος/η ίσως σε αποτρέψει από το να πας την κουζίνα να ψάχνεις κάτι να φας. Η επιλογή μιας νέας τοποθεσίας μπορεί να σε βοηθήσει στην αλλαγή αυτής της συνήθειας. Μπορείς ακόμη να βουρτσίζεις τα δόντια σου πριν, κάτι που επίσης μπορεί να σε αποτρέψει από το τσιμπολόγημα. Ένας άλλος τρόπος, είναι να κάνεις κάποια χαλαρωτική άσκηση πριν πας για ύπνο, όπως γιόγκα ή ένα χαλαρό περπάτημα ή ακόμη να διαβάσεις ένα καινούριο βιβλίο. Η παλιά συνήθεια μπορεί μόνο να αλλάξει με μια καινούρια. Μην τα παρατάς όμως εύκολα, γιατί χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags health, υγεια, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4387 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3326 s // Total time: 2.7713 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X