Σήμερα η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου


Σήμερα η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Blue Monday.  

Η τρίτη Δευτέρα του νέου έτους δεν είναι απλώς μια τυπική... Τσαγκαροδευτέρα, αλλά φέρει και τον τίτλο της πιο μελαγχολικής Δευτέρας του χρόνου. Φέτος η Blue Monday είναι η 15η Ιανουαρίου 2024.

Οι υποστηρικτές της θεωρίας λένε πως οι άνθρωποι αυτή την ημέρα κατακλύζονται από μελαγχολικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.

Στον αμφιλεγόμενο μαθηματικό τύπο, που ανήκει στον ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, συνυπάρχουν ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση.

Η αρχή της συγκεκριμένης θεωρίας βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel. Ο σκοπός ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου. Το μότο ήταν "κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στεναχώρια".

Ωστόσο ο Κλιφ Αρνάλ ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Η ιδέα αυτή, βέβαια, θεωρείται ψευδοεπιστήμη και η συγκεκριμένη φόρμουλα δεν γίνεται δεκτή από τους μαθηματικούς, ενώ χλευάζεται από τους επιστήμονες ως παράλογη.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι αρκετές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων βάζουν αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα ως τη χειρότερή τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Αρνάλ, η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

Πηγή: thetoc.gr 
 

Tags blue monday


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.8676 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2970 s // Total time: 3.1646 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X