Η nutritionist σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη ρίγανη στο φαγητό 


Η nutritionist σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη ρίγανη στο φαγητό 

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου αναλύει τη διατροφική αξία της ρίγανης.    

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο το οποίο υπάρχει σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Μελέτες έχουν αποκαλύψει μερικά από τα οφέλη της, από την καταπολέμηση των βακτηρίων έως τη μείωση των φλεγμονών. Είναι βότανο με έντονη γεύση που δίνει ξεχωριστή μυρωδιά στα πιάτα. Μπορεί να τη βρεις φρέσκα, αποξηραμένη ή σε μορφή λαδιού. 

Διατροφική αξία της ρίγανης

•    Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρίγανη αλλά και το ριγανέλαιο περιέχουν αντιοξειδωτικά. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. 

•    Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μια μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση (Escherichia coli και Pseudomonas aeruginosa). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων. 

•    Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ιογενούς λοίμωξης

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορούν επίσης να προστατεύσουν από ορισμένους ιούς. Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι δύο ενώσεις στη ρίγανη που έχουν συσχετιστεί με αντιικές ιδιότητες. 

•    Θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής. Περιέχει επίσης την καρβακρόλη που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Ωστόσο, στις έρευνες που έγιναν μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκαν υψηλές ποσότητες του βοτάνου και έγιναν σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα. Επομένως, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους που να χρησιμοποιηθούν μικρότερες δόσεις ρίγανης για να προσδιοριστούν όλα τα οφέλη και οι επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόκειται για ένα μυρωδικό που μπορεί να συνδυαστεί με πολλές τροφές, έτσι είναι πολύ εύκολο να το εντάξεις στη διατροφή σου αν δεν το έχεις ήδη. Για παράδειγμα δοκίμασε να το βάλεις στην σπιτική σου πίτσα, στις σάλτσες των ζυμαρικών σου, μέσα σε σαλάτες, σε σούπες και πάνω στο κρέας για μια πιο έντονη γεύση. 

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΡΙΓΑΝΗ, αντρια ιωαννου, υγεια, Διατροφή, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6790 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3018 s // Total time: 2.9808 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X