7 κίνδυνοι για την υγεία ακολουθώντας δίαιτα Κέτο


7 κίνδυνοι για την υγεία ακολουθώντας δίαιτα Κέτο

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Η δίαιτα Κέτο είναι μια δημοφιλής δίαιτα που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει της μόδας!

Η κετογονική διατροφή είναι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για απώλεια βάρους.

Ο περιορισμός των υδατανθράκων και η αύξηση της πρόσληψης λίπους μπορεί να οδηγήσει σε κέτωση, μια μεταβολική κατάσταση στην οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί κυρίως το λίπος για παροχή ενέργειας αντί για υδατάνθρακες.

Ωστόσο, η διατροφή αυτή φέρει κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε και παρακάτω αναλύονται οι 7 σημαντικότεροι:

1.     Μπορεί να οδηγήσει στην “κέτο-γρίπη”

Η πρόσληψη υδατανθράκων στην κετογονική διατροφή, είναι συνήθως περιορισμένη σε λιγότερα από 50 γρ. την ημέρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει σοκ για το σώμα σας.
Καθώς το σώμα σας εξαντλεί τις αποθήκες υδατανθράκων και στρέφεται προς τη χρήση κετονών και λιπών για καύσιμα, ενδέχεται να εμφανίσετε συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.
Αυτά περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, κόπωση, ναυτία και δυσκοιλιότητα που οφείλονται εν μέρει σε αφυδάτωση και ανισορροπίες ηλεκτρολυτών που προκαλούνται, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην κέτωση.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν την “κετο-γρίπη” αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες, είναι σημαντικό να παρακολουθούν αυτά τα συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διατροφής, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να τρώνε τροφές πλούσιες σε νάτριο, κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες.

2.     Μπορεί να επιβαρύνει τους νεφρούς σας

Οι ζωικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τα αυγά, το κρέας και το τυρί, είναι βασικά συστατικά της κετογονικής διατροφής, επειδή δεν περιέχουν υδατάνθρακες.
Εάν τρώτε πολλά από αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στους νεφρούς.

3.     Μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου

Εφόσον η κετογονική διατροφή περιορίζει τους υδατάνθρακες, μπορεί να είναι δύσκολο να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας  σε φυτικές ίνες.
Ορισμένες από τις πλουσιότερες πηγές ινών, όπως τα φρούτα με φλούδα, τα αμυλούχα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια, εξαλείφονται από τη διατροφή επειδή περιέχουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες.
Ως αποτέλεσμα, η κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία και δυσκοιλιότητα.

4.     Μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών

Δεδομένου ότι η κετογονική δίαιτα περιορίζει πολλά τρόφιμα, ειδικά θρεπτικά πυκνά φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, μπορεί να αποτύχει στην κάλυψη των συνιστομένων ποσοτήτων βιταμινών και μετάλλων.
Συγκεκριμένα, μερικές μελέτες αναφέρουν ότι η δίαιτα αυτή δεν παρέχει αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο και φώσφορο.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών.

5.     Μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου αίματος

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως η κέτο, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.
Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν περισσότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας, η οποία εκδηλώνεται με σύγχυση, τρέμουλο, κόπωση και εφίδρωση.
Η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή και σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί.

6.     Μπορεί να βλάψει την υγεία των οστών

Η κετογονική δίαιτα σχετίζεται επίσης με εξασθενημένη υγεία των οστών. Εντούτοις, απαιτείται πιο εκτενής μελέτη του θέματος για περισσότερα αποτελέσματα.

7.     Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και πρόωρου θανάτου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, που επικεντρώνονται στις ζωοτροφές, μπορεί να οδηγήσουν σε κακές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις φυτικές πηγές λιπών και πρωτεϊνών παρέχουν οφέλη.

Συμπερασματικά…

Ενώ η κετογονική δίαιτα συνδέεται με την απώλεια βάρους και άλλα οφέλη για την υγεία, βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών ουσιών, πεπτικά προβλήματα, κακή υγεία των οστών και άλλα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Λόγω αυτών των κινδύνων, τα άτομα με νεφροπάθεια, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή οστικές παθήσεις ή άλλες ιατρικές καταστάσεις θα πρέπει να μιλούν στον γιατρό τους πριν την δοκιμάσουν.

Μπορεί επίσης να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο να σχεδιάσετε ισορροπημένα γεύματα και να παρακολουθήσετε τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών ενώ βρίσκεστε σε αυτή τη δίαιτα για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους επιπλοκών και ελλείψεων στον οργανισμό σας!

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags keto, Δίαιτα, Διατροφή, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.2076 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2730 s // Total time: 3.4805 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X