Οι καλύτερες τροφές για να φας όταν είσαι άρρωστος


Οι καλύτερες τροφές για να φας όταν είσαι άρρωστος

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

Η σωστή διατροφή σε περιόδους κρυολογήματος και γρίπης είναι πολύ σημαντική τόσο για την ενέργεια που θα σου δώσει όσο και για μια πιο γρήγορη ανάρρωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.

Δοκίμασε τα πιο κάτω τρόφιμα: 

1. Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα αποτελεί κλασική αντιμετώπιση για το κρυολόγημα και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι εύκολη στην παρασκευή της, εφοδιάζει το σώμα με τις απαραίτητες βιταμίνες, την σημαντική πρωτείνη ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει. Η ενυδάτωση κρίνεται αναγκαία εφόσον το σώμα λόγω διάρροιας, εμετού, ιδρώτα και πυρετού είναι πιθανό να αφυδατωθεί.

2. Ζωμοί

Όπως η κοτόσουπα, οι ζωμοί είναι εξαιρετικές πηγές νερού και ηλεκτρολυτών που μπορούν να σε βοηθήσουν όταν είσαι άρρωστος/η. Είναι γεμάτοι γεύση και πλούσιοι σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, ενώ εξακολουθούν να είναι εύκολοι προς πέψη. Επιπλέον, οι ζωμοί από οστά ζώων είναι πλούσιοι σε κολλαγόνο και αμινοξέα (δομικά στοιχεία πρωτεΐνης) τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη. Εάν πρέπει να ακολουθήσεις μια δίαιτα περιορισμένη σε αλάτι (π.χ αν έχεις υπέρταση), επίλεξε ζωμούς χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή χωρίς προσθήκη αλατιού αν θα πάρεις έτοιμους. 

3. Σκόρδο

Το σκόρδο παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, εφόσον έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες. Η προσθήκη σκόρδου στα τρόφιμα προσθέτει γεύση και κάνει το φαγητό ακόμα πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή της γρίπης.

4. Ζεστό τσάι

Το τσάι είναι ένα αγαπημένο «φάρμακο» σε περίοδο κρυολογήματος και γρίπης. Ακριβώς όπως η σούπα, το ζεστό τσάι δρα ως φυσικό αποσυμφορητικό. Το τσάι πρέπει να είναι ζεστό για να βοηθήσει, αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο ζεστό ώστε να ερεθίζει περισσότερο το λαιμό σου. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, ουσίες που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντικαρκινικών επιδράσεων.

5. Μέλι

Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες ενώ μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. 

6. Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα, φυτικά φάρμακα και θεραπείες στο σπίτι. Είναι ίσως πιο γνωστό για τα αποτελέσματα του κατά της ναυτίας. Χρησιμοποίησε φρέσκο τζίντζερ στο μαγείρεμα ή κάνε τσάι τζίντζερ. 

7. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική τροφή όταν είσαι άρρωστος/η. Το κάλιο στις μπανάνες μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ηλεκτρολυτών, καθώς είναι ένας από τους βασικούς ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα σου. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι οποίες βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

8. Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά προβιοτικά, τα οποία είναι καλά βακτήρια που μπορούν να αποικίσουν στο έντερό σου και να παρέχουν οφέλη για την υγεία του πεπτικού αλλά και του ανοσοποιητικού.

9. Φρούτα

Τα φρούτα είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη γενική υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου. Πολλά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτική βιταμίνη που βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ορισμένα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία τους δίνουν το κόκκινο και μπλε χρώμα, όπως στις φράουλες και τα βατόμουρα. Οι ανθοκυανίνες κάνουν τα μούρα εξαιρετικά τρόφιμα.

10. Σολομός

Ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για να φας όταν σε ταλαιπωρεί το κρυολόγημα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις που μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Ο σολομός είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D, η οποία έχει βασικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία.

Ενώ κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες, η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του οργανισμού, την ανακούφιση συμπτωμάτων και την ταχύτερη ανάρρωση.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian


 

Tags αρρωστος, ασθενεια, Διατροφή, αντρια ιωαννου, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6814 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2816 s // Total time: 2.9630 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X