Τι είναι το φαινόμενο Plateau που σε δυσκολεύει να χάσεις βάρος;


Τι είναι το φαινόμενο Plateau που σε δυσκολεύει να χάσεις βάρος;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σε συμβουλεύει πώς να το ξεπεράσεις.   

Κατά την απώλεια βάρους, μπορεί να συναντήσεις το φαινόμενο Plateau (Πλατό). Τι σημαίνει αυτό: εκεί που χάνεις κιλά ξαφνικά παρατηρείς ότι σταματάς να χάνεις ενώ συνεχίζεις κανονικά την προσπάθεια. Αν έχεις δοκιμάσει να χάσεις κάποια κιλά στο παρελθόν, το πιο πιθανό είναι ότι σου συνέβηκε κάποια στιγμή. Ακόμη και αν τηρούσες το διατροφικό σου πρόγραμμα και έκανες την άσκηση σου, το νούμερο στη ζυγαριά έπαψε να κατεβαίνει. 

Αν αναρωτιέσαι πως να το αντιμετωπίσεις, δες πιο κάτω τις συμβουλές μου:

1)    Επαναξιολόγησε τις θερμίδες που προσλαμβάνεις. Βεβαιώσου ότι δεν έχεις "χαλαρώσει" όσον αφορά τις ποσότητες που τρως και ότι εξακολουθείς να προσλαμβάνεις τις θερμίδες που πρέπει για να χάσεις βάρος. Στην αρχή τα πρώτα κιλά χάνονται ευκολότερα και ο λόγος είναι ότι μόλις ξεκινήσεις το διατροφικό σου πλάνο είσαι πιο αυστηρή και συμμορφώνεσαι καλύτερα με τις οδηγίες. Σε περίπτωση που πλέον δεν προσέχεις τόσο τις ποσότητες σου είναι λογικό ότι δεν θα χάνεις βάρος με τον ίδιο ρυθμό που έχανες στην αρχή.

2)    Βελτίωσε την άσκηση σου. Αν δεν γυμνάζεσαι, να είσαι σίγουρη ότι η ένταξη της γυμναστικής στο πρόγραμμα σου θα συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Ίσως το σώμα σου να έχει ανάγκη την άσκηση σε συνδυασμό με τη δίαιτα για να δεις τη διαφορά που θέλεις. Αν από την άλλη ήδη γυμνάζεσαι, δοκίμασε να αυξήσεις την ένταση της άσκησης π.χ περισσότερα κιλά στα βάρη, πιο γρήγορο περπάτημα, να αυξήσεις τη διάρκεια ή τη συχνότητα που κάνεις γυμναστική. Η γυμναστική θα ενδυναμώσει τα οστά σου, θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα και θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σου. Ο καλύτερος μεταβολισμός θα φέρει περισσότερες καύσεις, με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί ο ρυθμός με τον οποίο χάνεις βάρος.

3)    Αύξησε την καθημερινή σου δραστηριότητα. Δηλαδή κινήσου περισσότερο γενικά μέσα στη μέρα. Περπάτησε περισσότερο, ασχολήσου με τον κήπο ή άλλες δουλειές που απαιτούν κίνηση. Στάθμευσε λίγο πιο μακριά για να περπατήσεις περισσότερο, πήγαινε πιο συχνά βόλτες με τα πόδια κλπ.

4)    Δώσε σημασία στα μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνεις. Με την καθοδήγηση της διαιτολόγου σου, δοκίμασε να αλλάξεις την αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες – πρωτείνες – λιπαρά) που έχεις μέσα στη μέρα. Ίσως κάποια διαφορετική αναλογία να σε βοηθήσει περισσότερο. 

5)    Άλλαξε τον αριθμό και τη συχνότητα των γευμάτων σου. Αν καταναλώνεις για παράδειγμα 2 ή 3 μεγάλα γεύματα μέσα στη μέρα, δοκίμασε να εντάξεις κάποια υγιεινά ενδιάμεσα σνακ. Ταυτόχρονα μείωσε τις ποσότητες που τρως στα κύρια γεύματα.

6)    Βεβαιώσου ότι κοιμάσαι αρκετά και ποιοτικά. Ο ύπνος έχει τεράστια σημασία στο ρυθμό απώλειας βάρους. 

7)    Σκέψου αν έχεις περισσότερο στρες ή αν άλλαξε η ψυχολογική σου κατάσταση το τελευταίο διάστημα καθώς και αυτός είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την απώλεια βάρους αλλά και την ευεξία σου. 

Γιατί δημιουργείται το φαινόμενο αυτό: ένας από τους πιθανούς λόγους είναι ότι το σώμα μας μετά από κάποια προσαρμογή του στις λιγότερες θερμίδες που προσλαμβάνει μπαίνει σε μια κατάσταση «διατήρησης» έτσι προσπαθεί από μόνο του να "επιβιώσει" αφού θεωρεί ότι απειλείται. Οπότε παύει να χάνει βάρος. Δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε ούτε υπάρχει μία συγκεκριμένη λύση. Η αντιμετώπιση του φαινομένου γίνεται ανάλογα το κάθε άτομο.

Συμβουλεύσου τη διαιτολόγο σου για να εντοπίσετε μαζί τις πιθανές αιτίες και να βρείτε τον τρόπο να το ξεπεράσεις.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags φαινομενο πλατο, βαρος, κιλά, Διατροφή, αντρια ιωαννου, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2816 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2065 s // Total time: 2.4881 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X