Η συγγραφέας Τζέιν Οστιν στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών


Η συγγραφέας Τζέιν Οστιν στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Το πρόσωπο της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέας, Τζέιν Όστιν, θα κοσμεί από το 2017 τα χαρτονομίσματα των 10 λιρών, αντικαθιστώντας τον φυσιοδίφη Κάρολο Δαρβίνο, όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας.  

Η Τράπεζα έκανε γνωστό ότι ανανεώνει τον σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων των 10 στερλινών, αντικαθιστώντας το πρόσωπο του Κάρολου Δαρβίνου με αυτό της Τζέιν Όστιν, συγγραφέας του έργου «Περηφάνια και Προκατάληψη», έχοντας προγραμματίσει να τυπώσει και να θέσει σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα από το 2017.

«Η Τζέιν Όστιν σίγουρα αξίζει μια θέση στην εκλεκτή ομάδα των ιστορικών προσωπικοτήτων που εμφανίζονται στα χαρτονομίσματά μας» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ.

Η Τράπεζα άρχισε να προμοτάρει ιστορικές μορφές της βρετανικής ιστορίας στην πίσω πλευρά των χαρτονομισμάτων, από το 1970. Η μπροστινή πλευρά είναι «ρεζερβέ» για τον μονάρχη, εν προκειμένω την βασίλισσα Ελισάβετ.

Πρόσφατα είχε προκληθεί θόρυβος, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ θα είναι το πρόσωπο στα καινούργια χαρτονομίσματα των 5 λιρών που θα κυκλοφορήσουν το 2016, αντικαθιστώντας την κοινωνική μεταρρυθμίστρια Ελίζαμπεθ Φράι.

Η επιλογή θεωρήθηκε...ολίγον τι σεξιστική, αφού μετά από μια τέτοια αντικατάσταση, όλα τα χαρτονομίσματα θα ήταν διακοσμημένα με πρόσωπα ανδρών, αλλά η Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν στην πρόθεσή της να αποκλείσει τις γυναίκες και ανακοίνωσε την διεξαγωγή επίσημης αξιολόγησης της διαδικασίας επιλογής των προσώπων.

Tags αγγλια, ΛΙΡΑ, ΤΖΕΙΝ ΟΣΤΙΝ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0159 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3427 s // Total time: 3.3587 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X