13 tips για να διαχειριστείς τα νεύρα και τον θυμό σου


13 tips για να διαχειριστείς τα νεύρα και τον θυμό σου

Όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αφήνει εκτεθειμένους σε πολλούς στρεσογόνους παράγοντες. Με αποτέλεσμα, τα νεύρα, ο θυμός και το άγχος να είναι βασικοί πρωταγωνιστές της ψυχολογίας μας.

Παρατήρησε και τους ανθρώπους που συναντάς στις δημόσιες υπηρεσίες, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή στην κίνηση στους δρόμους. Οι περισσότεροι εκνευρίζονται με την παραμικρή κίνηση από τον διπλανό τους. Ο περιστασιακός εκνευρισμός σε αυτές τις καταστάσεις είναι φυσιολογικός, αλλά ο έντονος και επίμονος εκνευρισμός δυσχεραίνει την ψυχική σου υγεία, την παραγωγικότητά σου και την συνολική ποιότητα της ζωής σου.

Η ακραία ευερεθιστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει μια υποκείμενη πάθηση, όπως μια λοίμωξη ή διαβήτη. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας κατάστασης ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Παρακάτω συγκεντρώσαμε, 13 εύκολες τεχνικές για να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα και να περιορίσεις τα ξεσπάσματά σου.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική σου υγεία και να σε οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, υπάρχουν 13 τεχνικές να τα διαχειριστείς.

1. Έχε επίγνωση της αυτοκριτικής

Μπορεί να είσαι ιδιαίτερα επικριτική με τον εαυτό σου και να θεωρείς υγιές να είσαι και με τους άλλους, ειδικά όταν είσαι εκνευρισμένη. Δώσε προσοχή στον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου.

2. Αντιμετώπισε τις αρνητικές σκέψεις

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εντοπίσεις τα αρνητικά πρότυπα σκέψης σου και να τα αντικαταστήσεις με θετικά.

3. Κάνε εξάσκηση στη θετική αυτο-ομιλία

Αντικατέστησε την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σου με άλλες θετικές δηλώσεις, όπως “είμαι ικανή” και “είμαι άξια αγάπης”.

4. Συγχώρεση

Άφησε τον θυμό και τη δυσαρέσκεια προς τον εαυτό σου ή τους άλλους. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναπτυχθείς ως προσωπικότητα και να δημιουργήσεις καλύτερες σχέσεις.

5. Βρες υγιείς τρόπους να εξωτερικεύσεις τον θυμό

Εάν είσαι θυμωμένη, βρες υγιείς τρόπους για να το εκφράσεις όπως είναι η άσκηση, το ημερολόγιο ή να μιλήσεις με κάποιον.

6. Μάθε να λες “όχι”

Μάθε πότε να λες όχι σε αγχωτικά αιτήματα ή πιεστικά deadlines.

7. Εντόπισε τα ερεθίσματα σου

Η γνώση των καταστάσεων, των ανθρώπων ή των περιστάσεων που συνήθως προκαλούν ευερεθιστότητα είναι το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση του θυμού σου.

8. Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα

Δοκίμασε τεχνικές, όπως βαθιές αναπνοές και διαλογισμό, για να μειώσεις τον αντίκτυπο των αρνητικών συναισθημάτων.

9. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης

Μέθοδοι όπως η γιόγκα ή η μυϊκή χαλάρωση μπορούν να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις το μυαλό και το σώμα σου.

10. Κοιμήσου καλά

Οι δεξιότητές σoυ στη συναισθηματική ρύθμιση μειώνονται όταν στερείσαι ύπνου, γι’ αυτό προσπάθησε να κοιμάσαι καλά 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

11. Κάνε καλή διατροφή

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για να παρέχεις στο σώμα σoυ τους πόρους που χρειάζεται για να λειτουργεί βέλτιστα. Απέφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και την υπερβολική καφεΐνη.

12. Ασκήσου τακτικά

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σoυ. Προσπάθησε να ασκείσαι για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

13. Βρες την εφαρμογή που σου ταιριάζει

Οι εφαρμογές ψυχικής υγείας παρέχουν στους χρήστες μια σειρά από χρήσιμα εργαλεία, όπως καθοδηγούμενους διαλογισμούς, ασκήσεις χαλάρωσης και ανιχνευτές διάθεσης. Βρες αυτή που σου ταιριάζει.

Πηγή: shape.gr
 

Tags αγχος, θυμός, νεύρα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
# Διαβαστε Περισσοτερα
Query time: 2.4866 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2077 s // Total time: 2.6943 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X