Ανάρπαστο το κυπριακό χαλούμι στη Βρετανία


Ανάρπαστο το κυπριακό χαλούμι στη Βρετανία

Μέχρι πρόσφατα οι Βρετανοί δεν γνώριζαν το χαλλούμι. Σήμερα είναι το βασικό τυρί για το  τέλειο μπάρμπεκιου σύμφωνα με το αφιέρωμα του BBC Νews για το κυπριακό χαλλούμι.  

Το κυπριακό τυρί καθίσταται πλέον σύμβολο βρετανικού μπάρμπεκιου, γράφει άρθρο στο BBC, με τίτλο "Πώς το χαλλούμι κέρδισε το Ηνωμένο Βασίλειο".

Το ένα τρίτο των εξαγωγών χαλλουμιού έχει προορισμό τη Βρετανία, με τα τελευταία χρόνια να υπάρχει ανοδική πορεία. Εκτός παροικίας το πιο γνωστό κυπριακό προϊόν στο ευρύτερο κοινό είναι το χαλλούμι, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες υπεραγορές, σε συνοικιακά καταστήματα, αλλά και σε αριθμό μη κυπριακών εστιατορίων.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό λιανικών πωλήσεων Kantar Worldpanel το προηγούμενο χρόνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 35% ενώ η αλυσίδα υπεραγορών Tesco ανακοίνωσε ότι διπλασιάστηκε η ζήτηση από τους πελάτες της.

Εκπρόσωπος της υπεραγοράς δήλωσε ότι οι δικές της πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 132%. Η ζήτηση, ανέφερε, ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι διάσημοι μάγειροι προβάλλουν το χαλλούμι σε τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής.

"Μπορείτε να κάνετε τόσα πολλά πράγματα με αυτό", λέει ο Αντώνης Ευαγγέλου, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Λεμονιά του Λονδίνου και προσθέτει " Τα καταστήματα delicatessen πωλούν το προϊόν από το 1958 ωστόσο είναι λίγος καιρός που έχει γίνει τόσο δημοφιλές".

Ο Ευαγγέλου λέει για το τυρί " Έχει  μια μοναδική γεύση. Δεν μπορεί να το συγκρίνουμε με οποιοδήποτε άλλο τυρί. Είναι απλά μοναδικό "

"Πόλεμος" για το χαλλούμι που θέλει να γίνει ΠΟΠ

Οι Ελληνοκύπριοι παραγωγοί αγωνίζονται για να κατοχυρωθεί  το Χαλλούμι ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο αυτή η προσπάθεια ναυάγησε, καθώς οι παραγωγοί διαφώνησαν σχετικά με τον τύπο και την αναλογία που γάλακτος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του προϊόντος.

Οι Βρετανοί σημειώνουν επίσης ότι η μονομερής ενέργεια των ελληνοκυπρίων να κατοχυρώσουν ως ΠΟΠ το χαλλούμι έχει εξοργίσει τους Τουρκοκύπριους καθώς, ανησυχούν ότι η κατοχύρωση του προϊόντος στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα πλήξει τις δικές τους εξαγωγές.

Tags χαλουμι, κυπρος, βρετανια, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4950 s (229 Queries.) // Parse time: 0.2600 s // Total time: 2.7549 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X