4 λόγοι για να τρως ζυμαρικά & να χάνεις κιλά


4 λόγοι για να τρως ζυμαρικά & να χάνεις κιλά

Μάθε νέα κόλπα για να τρως τους αγαπημένους σου υδατάνθρακες με ελαφρύ, υγιεινό, γκουρμέ και χορταστικό τρόπο.  

Παρότι η μανία με τη χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή έχει εξασθενήσει, όσοι προσέχουν τη διατροφή τους ακόμη δεν μπορούν να σβήσουν την ανησυχία για το ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν.

Κι όμως, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά βελτιώνουν τη διάθεση, περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες –απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή μας που πρέπει να αποτελείται από το 50% από αυτούς και το υπόλοιπο 30% από λίπος και το 10% από πρωτεΐνη– συνιστούν πηγές σιδήρου, ασβεστίου, σεληνίου και βιταμινών Β1 και Β2. Υπάρχουν, επομένως, ατράνταχτοι λόγοι για τους οποίους τα ζυμαρικά μπορούν –και πρέπει– να αποτελούν μέρος οποιουδήποτε προγράμματος απώλειας βάρους.

4 λόγοι για να τρως ζυμαρικά:

Α. Είναι η τέλεια βάση για λαχανικά

Τα ζυμαρικά με λαχανικά είναι ένα από τα πιο γρήγορα, εύκολα και χορταστικά πιάτα που μπορείς να φτιάξεις. Μάλιστα, αν προτιμήσεις ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αυτά παρέχουν πρωτεΐνες και ενέργεια που απελευθερώνεται αργά, ενώ τα λαχανικά προσθέτουν θρεπτικά στοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορείς να κάνεις οποιονδήποτε συνδυασμό: πήγαινε απλώς στο μανάβικο και διάλεξε ό,τι σου αρέσει περισσότερο. Για να διατηρείς χαμηλές τις θερμίδες, οι ειδικοί προτείνουν την αναλογία 50/50 σε ζυμαρικά και λαχανικά. Αυτή ισορροπεί τις γλυκές και όξινες γεύσεις σε ένα πιάτο αναδεικνύοντας το άρωμα όλων των συστατικών.

Β. Τα ζυμαρικά είναι πιο υγιεινά από τις άλλες τροφές με λευκό αλεύρι

Τα περισσότερα ξηρά ζυμαρικά φτιάχνονται με σιμιγδάλι, που είναι πιο σκληρό και, άρα, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από το σιτάρι που συνήθως χρησιμοποιείται για το λευκό ψωμί, τα κράκερ και τις ζύμες. Αυτό σημαίνει ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ), οπότε δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.

Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλό ΓΔ έχαναν πιο εύκολα βάρος και κρατούσαν την απώλεια αυτή, επειδή αυτές οι τροφές διατηρούν ομαλά τα επίπεδα ενέργειας και μειώνουν την πείνα. Απλώς πρόσεξε μην τα παραβράσεις! Όταν σερβίρεις τα ζυμαρικά όπως οι Ιταλοί, al dente δηλαδή, έχουν το χαμηλότερο δυνατό γλυκαιμικό δείκτη. Ο ΓΔ μειώνεται ακόμη περισσότερο αν γαρνίρεις τα ζυμαρικά με μια μικρή ποσότητα λιπαρών (κουκουνάρια, ελαιόλαδο ή και ελιές).

Γ. Τα ζυμαρικά έχουν μόνο 200 θερμίδες ανά φλιτζάνι

Τα μακαρόνια από μόνα τους δεν μπορούν να σε παχύνουν – οι τεράστιες μερίδες με τις λιπαρές σάλτσες δημιουργούν το πρόβλημα. Η τυπική μερίδα είναι τα 60 γραμμ. ξηρά ζυμαρικά – με το μαγείρεμα φτάνει το 1 φλιτζάνι. Είναι μια ικανοποιητική μερίδα που γίνεται ακόμη πιο χορταστική όταν σερβίρεται με μια από τις πεντανόστιμες σάλτσες τους.

Για τις σάλτσες με κρέας, χρησιμοποιούνται μικρές ποσότητες κρέατος και τυριού για τη γεύση, ενώ το πιάτο γεμίζει με λαχανικά εποχής. Ουσιαστικά αντικαθίσταται ο παχυντικός χοιρινός, βοδινός ή μοσχαρίσιος κιμάς που συνήθως χρησιμοποιείται στην Μπολονέζ με τσορίθο γαλοπούλας αναμεμειγμένος με ψητές πράσινες πιπεριές τσίλι, οι οποίες δίνουν υφή και πικάντικη γεύση στη σάλτσα. Τα μπαχαρικά και τα φρέσκα μυρωδικά δίνουν ακόμη πιο έντονη γεύση στο πιάτο.

Δ. Είναι χορταστικά!

Εάν θέλεις να τρως υγιεινά για πάντα, η διατροφή σου πρέπει να περιλαμβάνει τροφές που σου αρέσουν και σε κάνουν να νιώθεις καλά. Τα ζυμαρικά είναι σαν μια αγκαλιά από ένα φίλο τη στιγμή ακριβώς που τη χρειάζεσαι περισσότερο. Μπορείς να στηριχθείς πάνω τους, αφού θα σε... παρηγορήσουν. Απλώς να θυμάσαι πως υγιεινή διατροφή δε σημαίνει να μετράς θερμίδες – έχει να κάνει με το να μαγειρεύεις με ποιοτικά υλικά και να τρως από ευχαρίστηση.

Όταν μαγειρεύεις, χρησιμοποίησε ακατέργαστες τροφές που δεν περιέχουν πρόσθετες χημικές ή τεχνητές ουσίες. Τα ζυμαρικά, που είναι ένα απλό μείγμα από σιτάρι, νερό, ίσως και μερικά αβγά, είναι ό,τι πρέπει. Βέβαια ό,τι τρως πρέπει να το κάνεις συγκεντρωμένα. Αντί να βάζεις ένα κομμάτι λαζάνια ενώ παρακολουθείς τηλεόραση, κάθισε και φάε με φίλους ή την οικογένειά σου.

Tags παστα, Δίαιτα, Διατροφή, ζυμαρικα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2631 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3919 s // Total time: 2.6550 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X