«Love Marilyn»


«Love Marilyn»

Το πιο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Marilyn Monroe

Την έχουν αποκαλέσει με εκατοντάδες προσωνύμια, που μάταια προσπάθησαν να περιγράψουν τον αισθησιασμό και ταυτόχρονα την παιδική αθωότητα, που απέπνεε η κάθεμια από τις κινήσεις της. Ένα κοντινό στο βαμμένο κόκκινο στόμα της ή στις κοντοκουρεμένες ξανθές μπούκλες ήταν ικανό να καθηλώσει χιλιάδες θεατές, που έκαναν ουρές στα σινεμά για να την θαυμάσουν να κατακτά τη μεγάλη οθόνη.

Για τη ζωή της Marilyn Monroe, γράφτηκαν αμέτρητα βιβλία και γυρίστηκαν άλλες τόσες ταινίες. Από την πολυτάραχη παιδική της ηλικία μέχρι τον επεισοδιακό της θάνατο, ολόκληρη η πορεία της στη γη αποτέλεσε υλικό για να τραφούν τα media αλλά και βάση πάνω στην οποία στήθηκε μια κερδοφόρα βιομηχανία. Ποια ήταν όμως στ’ αλήθεια η ξανθιά σταρ, που χωρίς καν να προσπαθήσει σαγήνευσε έναν εκπρόσωπο της διανόησης – βλ. Arthur Miller, έναν πρόεδρο της Αμερικής και έναν ολόκληρο πλανήτη.

Η Liz Garbus, βραβευμένη για τα ντοκιμαντέρ της, The Farm, Angola και USA φέρνει φέτος στο φως ανέκδοτες επιστολές και προσωπικά έγγραφα, που σκοπό έχουν να μας συστήσουν την πιο μυστηριώδη γυναίκα, που άφησε το στίγμα της στη κουλτούρα του 20ου αιώνα. Τα γράμματα της Marilynδιαβάζουν μπροστά στην κάμερα διάσημες ηθοποιοί του Χόλιγουντ, ανάμεσα τους οι Ellen Burstyn, Glenn Close και Uma Thurman.

Η δημιουργός του φιλμ μίλησε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Dazed και αποκάλυψε την προέλευση των πληροφοριών της αλλά και τη σχέση που η ίδια αισθάνεται ότι την ενώνει με την πρόωρα χαμένη σταρ.

Από που προέρχεται όλο αυτό το υλικό και πως δεν είχε διαρρεύσει μέχρι τώρα στο διαδίκτυο;
Liz Garbus: Η Marilynάφησε το σπίτι της στο καθηγητή υποκριτικής, Lee Strasberg. Όταν εκείνος πέθανε η γυναίκα του ανακάλυψε σε μια ντουλάπα, που δεν είχε ανοιχτεί ποτέ, δύο κουτιά με γράμματα της. Ο Stanley Buchthal ένας από τους μετέπειτα διαχειριστές του σπιτιού ήταν ο παραγωγός μου στην ταινία, “Bobby Fischer Against the World”¨, όταν μου μίλησε για την ύπαρξη των εγγράφων δεν έβλεπα την ώρα που θα τα έπαιρνα στα χέρια μου.

Υπήρξες και η ίδια θαυμάστρια της;
Liz Garbus: Όχι δεν μπορώ να πω ότι ήμουν αλλά όταν διάβασα αυτά τα έγγραφα κατάλαβα ότι σε όλη της τη ζωή ήταν δύο άνθρωποι, εκείνη που εμφανίζονταν μπροστά στις κάμερες κι εκείνη που κρύβονταν πίσω από αυτές. Συνειδητοποίησα επίσης πόσο λίγα ήξερα για ‘κεινη και πόσο στα σοβαρά έπαιρνε την υποκριτική.

Πραγματικά εξέπληξες το Χόλιγουντ όταν κατάφερες να συγκεντρώσεις ένα καστ αποτελούμενο από τόσο σπουδαίες ηθοποιούς. Πως το κατάφερες αυτό;
Liz Garbus: Το τρομακτικό ήταν ότι δεν επρόκειτο να ζητήσω από τους ανθρώπους να ενσαρκώσουν τη Marilyn, αυτό το έκανε πρόσφατα και με μεγάλη επιτυχία η Michelle Williams. Όπως κάθε ανεξάρτητη παραγωγή ξεκινάς πείθοντας πρώτα έναν άνθρωπο και αν είσαι τυχερός αυτός θα σου φέρει κι άλλους, στη δική μας περίπτωση αυτή ήταν η Ellen Burstyn η οποία επίσης είχε δάσκαλο τον Lee Strasberg, είχε γνωρίσει την Marilynκαι της έδειχνε πάντα μεγάλη εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Μερικές απο τις πρωταγωνίστριες ταιριάζουν εναρμονίζονται καλύτερα με την εικόνα και τη ζωή της Marilyn, όπως π.χ η Lindsay Lohan, ενώ κάποιες άλλες όχι, όπως η Glenn Close.
Liz Garbus: Της επέλεξα ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Προφανώς η Lindsay, είναι πολύ πιο κοντα στη Marilynη Glenn Close απο την άλλη είναι σαν να μην την ήξερε ποτέ. Θέλαμε να δείξουμε την Marilynμέσα από τα μάτια πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους γυναικών.

Η δημιουργία του φιλμ επηρέασε την άποψη που είχες για εκείνη:
Liz Garbus: Το ενδιαφέρον είναι πόσο σύγχρονα μοιάζουν ακόμα και σήμερα τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή. Η μάχη που έδινε προσπαθώντας αν ισορροπήσει την οικογένεια, την συζυγική ζωή και την καριέρα. Όταν αναφερόμαστε σε εκείνη δεν σκεφτόμαστε ότι έκανε μια λαμπρή καριέρα, την θυμόμαστε περισσότερο σαν το σύμβολο του σεξ και μια δημοφιλή σταρ αλλά ξεχνάμε πόσο σκληρά δούλεψε.

Πιστεύεις ότι ήταν φεμινίστρια;
Liz Garbus: Δεν νομίζω ότι ήταν συνειδητά αλλά αυτό που έκανε έβαλε τις βάσεις για την σεξουαλική απελευθέρωση. Βέβαια, κατά κάποιον τρόπο αυτό περισσότερο την καταπίεσε παρά την απελευθέρωσε αλλά αυτό συμβαίνει πάντα σε περιόδους τόσο μεγάλων αλλαγών.

 

Tags Marilyn Monroe, ντοκιμαντερ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5339 s (231 Queries.) // Parse time: 1.6568 s // Total time: 4.1907 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X