Το Ναύπλιο του παραμυθιού


Το Ναύπλιο του παραμυθιού

Μόνο σε μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα, µπορεί κανείς να βρεθεί στο ιστορικό Ναύπλιο -τη γραφική πόλη, όπου ενετικά και νεοκλασικά κτίρια, µαζί µε πολύχρωµες βουκαµβίλιες, στολίζουν πλακόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε πλατείες µε καφετέριες. Το Ναύπλιο περικλείει διάφορα ιστορικά στρώµατα -Αρχαίο Ελληνικό, Βυζαντινό, Ενετικό, Οθωµανικό- που αποκαλύπτονται σε κάθε γωνιά. Πάνω απ\' όλα όµως, έχει κάτι, που καµιά άλλη ελληνική πόλη δεν διαθέτει: τρία ενετικά κάστρα που του δίνουν µία µοναδική χροιά και χαρακτήρα -το Παλαµήδι, την Ακροναυπλία και το Μπούρτζι, που επιπλέει στον Αργολικό Κόλπο.

Ως πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας, το Ναύπλιο στεγάζει την πρώτη Βουλή, το Βουλευτικό, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγµατος και που χρησιµοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων. Στο Ναύπλιο υπάρχουν πολλά µουσεία, από τα οποία ξεχωρίζουν το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό, αλλά εκτός από τους ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς του, διαθέτει και πολλά εξαιρετικά εστιατόρια και καφέ. Αγαπηµένα εστιατόρια, όπως το Αλαλούµ, το 3Sixty, και καφετέριες, όπως ο Βάτραχος και το Circulo, αξίζουν τον κόπο για µία ηµερήσια εκδροµή στο Ναύπλιο. Γι' αυτούς που επιθυµούν να µείνουν περισσότερο χρόνο, υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία boutique για όλους τους προϋπολογισµούς, όπως το Grande Bretagne, το Grand Serai, το Ιππολύτη και αρκετά άλλα ανακαινισµένα παλαιά αρχοντικά.
Πρόσφατα, στο Ναύπλιο έχει ξεκινήσει µία αστική ανάπλαση και ένα πρόγραµµα καλλωπισµού που στοχεύει στη διατηρήση της ιστορικής κληρονοµιάς, το οποίο επικεντρώνεται στην πεζοδρόµηση των δρόµων της παλιάς πόλης µε µαρµάρινα πλακάκια. «Ήδη έχει συµπληρωθεί η πρώτη φάση του έργου και προχωρούµε στη δεύτερη, µε στόχο να επεκτείνουµε τα όρια της παλαιάς πόλης αυξάνοντας τους πεζόδροµους», µας λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του ∆ήµου, Μαίρη Αθανασούλη.
Ας περπατήσουµε λοιπόν µακριά απο το θόρυβο των αυτοκινήτων, στα σοκάκια αυτά µε τα γραφικά µπαλκόνια και ας δούµε τι εκπλήξεις κρύβουν …

Σαν παραμύθι
Η Υφάντρα, ο Αγγειοπλάστης και ο Μεταλλουγός -ακούγεται σαν η αρχή ενός παραµυθιού, αλλά στην πραγµατικότητα, αυτοί οι τρεις είναι από τους καλύτερους τεχνίτες στην καρδιά της καλλιτεχνικής κοινότητας του Ναυπλίου. Λίγα µέτρα από το λιµάνι, στα ήσυχα πλακόστρωτα δροµάκια της παλαιάς πόλης µε τα κτίρια του 19ου αιώνα, αυτοί οι τεχνίτες έχουν δηµιουργήσει µία ατµόσφαιρα που θυµίζει προηγούµενους αιώνες, όταν οι πόλεις χωρίζονταν σε εξειδικευµένα εργοτάξια, κάθε ένα απο τα οποία ήταν επικεντρωµένο σε διαφορετική χειροτεχνία. Μια βόλτα αποκαλύπτει τα στούντιο των τεχνιτών και µας προσφέρει την ευκαιρία να τους δούµε σε ώρα εργασίας.
 

Η Yφάντρα
Ένας όµορφος ξύλινος αργαλειός κυριαρχεί στο στούντιο Αγνύθες, όπου η Μαρία Γονίδου εξασκεί την αρχαία τέχνη της ύφανσης για να δηµιουργήσει κοµψά, µοντέρνα σχέδια για κασκόλ, σάλια και γραβάτες. «Νωρίς το πρωί είναι η ώρα που εργάζοµαι και διαλογίζοµαι, έτσι ώστε να µπορώ στη συνέχεια να επικεντρωθώ στην ύφανση. Οι δρόµοι είναι ήσυχοι, δίχως φωνές, κανείς δεν κυκλοφορεί για να µου αποσπάσει την προσοχή. Είµαι µόνη µου και µπορώ να χαθώ στην τέχνη µου», λέει η Μαρία. Τα δάχτυλά της συνυφασµένα µε το νήµα πάνω σε ένα σύνολο από τεντωµένα άσπρα νήµατα, γνωστό ως στηµόνι, κινούνται παιχνιδιάρικα ανάµεσα στις κλωστές. Υποµονετικά και προσεκτικά, κατά µήκος µιας οριζόντιας γραµµής, περνά το ροζ νήµα πάνω και κάτω και τα πόδια της πιέζουν τα πέταλα του αργαλειού. Αυτή η ρυθµική επανάληψη, η µετακίνηση των δακτύλων και η πίεση του ποδιού, δίνουν την αίσθηση ενός αρχαίου ελληνικού χορού. Το αποτέλεσµα: ένα πολύχρωµο ροζ και λευκό µεταξωτό ριγωτό κασκόλ. Για να δείτε τη δουλειά της Μαρίας Γονίδου, επισκεφθείτε την πρόσφατα δημιουργημένη ιστοσελίδα της, που διαθέτει και onlineshop στο www.gonidou.com.

 


 

Η Αγγειοπλάστης
Λιγό παραπέρα, κοντά στο στούντιο της Μαρίας, βρίσκεται η Πολυτίµη Μπηλιώνα, η παραδοσιακή αγγειοπλάστης που έχει στήσει µία γκαλερί και στούντιο κεραµικών, αφού έζησε στη Σαντορίνη για δύο δεκαετίες. Στην γκαλερί της η Πολυτίµη εκθέτει τα διάφορα χειροποίητα ζωγραφισµένα στο χέρι κεραµικά της και περιλαµβάνει µερικά κοµµάτια που γίνονται µε την εξελιγµένη µέθοδο Raku. Πλάθει επίσης κύπελα, βάζα, κούπες και σετ τσαγιού, που έχουν σχεδιαστεί για καθηµερινή χρήση. Τα αγαπηµένα µου κοµµάτια ωστόσο, είναι τα µοναδικά φανάρια, σε κοµψό σχήµα σταγόνας, µε ελικοειδείς γραµµές και διακεκοµµένους κύκλους: «Αυτά τα φανάρια είναι εµπνευσµένα από αρχαίους αµφορείς, οι οποίοι χρησιµοποιήθηκαν αρχικά για τη µεταφορά λαδιού και κρασιού σε όλη τη Μεσόγειο. Έχει επανασχεδιαστεί το σχήµα του αµφορέα, έτσι ώστε το φως ενός απλού κεριού που τρεµοπαίζει µέσα στο αγγείο να δηµιουργεί παιχνιδίσµατα µε τη σκιά και τα σχήµατα», λέει η Πολυτίµη. Το στούντιο κεραµικής είναι το µέρος όπου βρίσκεται η ψυχή της αγγειοπλαστικής: o τροχός του αγγειοπλάστη, ένας κλίβανος, τσάντες από πηλό και στα ράφια της ξήρανσης κοµµάτια που περιµένουν να ψηθούν, βαµµένα ή γυαλισµένα. Η αγγειοπλάστης δηµιουργεί το σύνολο των αντικειµένων της σε αυτό το µικρό στούντιο και µπορεί να τη βρει κανείς να εργάζεται εδώ όλη µέρα, είτε πλάθοντας τον πηλό σε κύπελα στον τροχό είτε ζωγραφίζοντας µε το χέρι. Η Πολυτίµη προσφέρει επίσης µαθήµατα κεραµικής σε όλα τα επίπεδα -ένας θαυµάσιος τρόπος για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αρχαίας αυτής τέχνης. Μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε τα έργα της Πολυτίμης Μπηλιώνα online στη διεύθυνση: www.polytimi-pottery.com.




Ο Μεταλλουγός
Λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το στούντιο της Πολυτίµης, ο Πάνος Αλεξόπουλος στο στούντιο Μεταλλαγή ασκεί την αρχαία τέχνη των µετάλλων, δηµιουργώντας σύγχρονα σχέδια κοσµηµάτων. Επηρεασµένος από οργανικά σχήµατα, o µίνιµαλ σχεδιασµός του Πάνου επικεντρώνεται στη δεξιοτεχνία και την ποιότητα των υλικών. Ένα βραχιόλι αποτελείται από οξειδωµένο ασήµι, που συνδιαλέγεται µε γαλακτώδη µαργαριτάρια. Ένα ασηµένιο και χρυσό κολιέ είναι ένα κοµψό γλυπτό σύµπλεγµα γεωµετρικών σχηµάτων. Βουρτσισµένα ασηµένια σκουλαρίκια µοιάζουν µε µικρά, κοίλα φύλλα. Ο Πάνος εργάζεται, όπως και οι άλλοι δυo τεχνίτες, µέσα στο ίδιο το µαγαζί του και αξίζει να τον παρακολουθήσετε σε ώρα δηµιουργίας. Για τα κοσμήματα του Πάνου Αλεξόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metallagi.gr.




Photo credits:
Μαρία: Άλκηστις Τερζής
Πολυτίμη:  Χριστίνα Παναγιωτάρα
Πάνος: Πάνος Αλεξόπουλος

Tags ναυπλιο, δημιουργια, Ταξιδι, Ελλάδα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6460 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3283 s // Total time: 2.9742 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X