Διαταραχή δυσμορφίας σώματος; Η συμβουλή του ειδικού


Διαταραχή δυσμορφίας σώματος; Η συμβουλή του ειδικού

Ο Δρ Ανδρέας Ζ. Μαλλουρής μας συμβουλεύει και μας ενημερώνει με το άρθρο του στο ilovestyle.com

Οι περισσότεροι από μας θα έχουμε σκεφτεί ότι θα προτιμούσαμε να έχουμε κάποια χαρακτηριστικά στην εμφάνιση μας διαφορετικά. Η ανάγκη για βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών της εμφάνισης μας δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι πάσχουμε από αυτο το σύνδρομο.

Η διαταραχή που αφορά στο 1% του γενικού πληθυσμού, περιγράφηκε το 1891 ως δυσμορφοφοβία (dysmorphophobia) από τον Enrique Morselli και πήρε την ονομασία Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος- Body Dysmorphic Disorder -BDD από την Αμερικάνικη Ψυχιατρική  Εταιρεία το 1987.

Η αντίληψη της εικόνας που έχουμε για τιον εαυτό μας είναι υποκειμενική και είναι ένα κράμα από επιδράσεις και εντυπώσεις που σχηματίστηκαν καθ’ολην την διάρκεια της ζωής μας. Σχετίζεται με εμπειρίες και την ανάγκη μέσα από το οικείο μας περιβάλλον, ν’ αποδεχθούμε την εικόνα του εαυτού μας.

Το άτομο που πάσχει από τη διαταραχή αυτή δεν αποδέχεται την εικόνα του εαυτού του ή ενοχλείται σε δύσμετρο και δυσλειτουργικά εμμονικό βαθμό από κάποιο χαρακτηριστικό της εμφάνισης του. Συχνά το πρόβλημα δυσμορφίας  είναι μηδαμινό αλλά λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στην δική του αντίληψη.
Συχνά καταφέυγει στον Πλαστικό Χειρουργό και πολλές φορές ακόμα και μετά από επέμβαση διόρθωσης δημιουργείται η ανάγκη για την επόμενη δυσμορφία που αναγνωρίζει στον εαυτό του χωρίς το αίσθημα της ικανοποιησης.  Η δυσμορφία αυτή οδηγεί πολλές φορές το άτομο σε κοινωνική απομόνωση.

Τη διαγνωση τη θέτουν οι ειδικοί που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας.

Οι Πλαστικοί Χειρουργοί είναι ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τη διαταραχή αυτή.  Όταν ο Πλαστικός Χειρουργός αναγνωρίσει τη διαταραχή αυτή πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή στους ειδικούς για την κατάλληλη αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής.

Πρέπει ο πλαστικός χειρουργός, να χειρουργεί κάποιον ασθενή, αν αναγνωρίζει το BDD?

Η επέμβαση κατά πάσα πιθανότητα δε θα επιλύσει το πρόβλημα της αντίληψης που έχει ο ασθενής για την εικόνα του εαυτού του. Οι έρευνες έδειξαν ότι μόνο το 25% των πασχόντων με τη διαταραχή αυτή ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης που υπεβληθησαν και μάλιστα ακόμα κι αυτοί, άρχισαν να απασχολούνται με κάποιο άλλο σημείο του σώματος τους.
Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να παραπέμπονται σε ειδικούς  για θέματα ψυχικής υγείας, καθώς πολλές φορές, ίσως πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, γιατί στην ανάγκη τους να αλλάξουν, δεν θα ικανοποιηθούν γιατί το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, ψυχολογικό. Ο Πλαστικός Χειρουργός θα πρέπει με ευαισθησία να προστατεύει ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή.

Δρ Ανδρέας Ζ. Μαλλουρής
Πλαστικός Χειρουργός, M.D,Ph.D
Κέντρο Ιατρικής Αισθητικής ideal Aesthetics,
Γωνία Λεωφ. Αθαλάσσης και Αμφιπόλεως 2, 3ος όροφος, Λευκωσία
Τηλ: 22 769300
Κιν.: 97 871717
a.mallouris@gmail.com

Tags αισθητικη, χειρουργικη, Ανδρέας Ζ. Μαλλουρής


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5184 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2346 s // Total time: 2.7530 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X