Η διατροφή για τους μικρούς μας σταρ


Η διατροφή για τους μικρούς μας σταρ

Η επιστροφή στα θρανία είναι γεγονός, άλλοτε ευχάριστο και άλλοτε τραγικό. Ειδικά αν λάβουµε υπόψη ότι η νέα σχολική χρονιά προϋποθέτει την αλλαγή των καλοκαιρινών συνηθειών των παιδιών, που περνούν από τα γέλια, τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού σε αυλές και παραλίες, στη φωνή των γονιών τους που τους παροτρύνει: «ώρα για ύπνο»!

Μαζεύουµε λοιπόν όλη τη θετική ενέργεια που πήραµε στις διακοπές και αρχίζουµε µία καινούργια, γεµάτη εκπλήξεις και προσδοκίες, χρονιά. Έχοντας περισσότερες γνώσεις και εµπειρίες από την προηγούµενη χρονιά, αρχίζουµε σωστά, όχι µόνο στα επαγγελµατικά µας αλλά και στο θέµα της διατροφής των παιδιών µας.

Ο σωστός προγραµµατισµός
Ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή! Το πιο σηµαντικό γεύµα της ηµέρας είναι το πρωινό! Βοηθά τον οργανισµό να ανακτήσει δυνάµεις, να ξυπνήσει τον εγκέφαλο και γενικότερα µάς γεµίζει ενέργεια ώστε να µπορούµε να φέρουµε εις πέρας τις δραστηριότητες της υπόλοιπης ηµέρας. Πρέπει λοιπόν να φροντίζουµε να µη φεύγει το παιδί από το σπίτι χωρίς να έχει καταναλώσει πρωινό. Εµείς όµως πρέπει να δίνουµε το καλό παράδειγµα: ένας καφές, για παράδειγµα, δεν διδάσκει απολύτως τίποτα στα παιδιά µας.
Στη συνέχεια, ακολουθεί το ενδιάµεσο σχολικό γεύµα, το οποίο αποτελεί τη «θρεπτική γέφυρα» µεταξύ πρωινού και µεσηµεριανού. Πρέπει να παρέχει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά που θα διατηρήσουν την ενέργειά του, χωρίς να του προσφέρει πολλές θερµίδες. Ένα υγιεινό κολατσιό χρειάζεται να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, να περιέχει µεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων και να είναι φτωχό σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, ενώ θα πρέπει να περιέχει βιταµίνες και µέταλλα.
Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά αρνούνται κάποιες φορές να πάρουν φαγητό στο σχολείο, γιατί θεωρούν ότι είναι µία συνήθεια εκτός «µόδας». Έτσι, είναι καλύτερα να τα ενθαρρύνουµε να συµµετέχουν στη διαδικασία της προετοιµασίας για να επιλέγουν από µόνα τους τα προϊόντα της αρεσκείας τους. Πρέπει, δηλαδή, να κάνουµε κάτι περισσότερο από το να τους εξηγήσουµε πόσο σηµαντικά είναι αυτά τα ενδιάµεσα για τον οργανισµό τους. Μπορούµε, σε συνδυασµό µε τη θεωρία, να προσθέσουµε και την πρακτική και να τους προτείνουµε να έρχονται µαζί σας στην υπεραγορά για να επιλέγουµε µαζί τα τρόφιµα.
Σηµαντικό ρόλο παίζει και η σταθερότητα των αποφάσεών µας ώστε να µην υποκύπτουµε στις επιθυµίες τους για τρόφιµα που δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι σοκολάτες και τα πατατάκια. Επίσης µπορούµε να τους ζητούµε να επιλέγουν τα φρούτα και τα λαχανικά που προτιµούν. Τέλος, όταν έρθει η ώρα να ετοιµάσουµε το κολατσιό, αν τους προτείνουµε να µας βοηθούν ή ακόµα να φτιάχνουν µόνοι τους το σάντουιτς, όπως ακριβώς τους αρέσει, τότε η διαδικασία θα είναι πιο διασκεδαστική.

Πρακτικές λύσεις για το ιδανικό κολατσιό
Μία πολύ εύκολη και πρακτική λύση για το κολατσιό, είναι το τοστ µε γαλοπούλα ή κοτόπουλο και αιγινό τυρί. Εάν προσθέσουµε και λίγη ντοµάτα ή αγγούρι, αυξάνεται ακόµη περισσότερο η θρεπτική του αξία. Φυσικά, θα ήταν καλύτερα να κόψετε την ντοµάτα και να την παγώσετε από το προηγούµενο βράδυ για να µη µαλακώσει πολύ µέχρι την ώρα του διαλείµµατος. Επίσης εάν επιλέξουµε ψωµί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο, το τοστ θα αποτελεί ταυτόχρονα και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.
Μία άλλη εναλλακτική, είναι να δώσουµε στο παιδί ένα σουσαµένιο κουλούρι και να το γεµίσουµε µε χαλβά και σαλάτα. Είναι µία διαφορετική επιλογή και έτσι θα το ευχαριστηθεί πολύ. Το σουσάµι είναι πολύ καλή πηγή µονοακόρεστων λιπαρών οξέων και προσφέρει και άφθονο ασβέστιο, που βοηθά στην ανάπτυξη των οστών του.
Μία άλλη λύση, που θα µας απαλλάξει και από τη διαδικασία προετοιµασίας κολατσιού για 2-3 ηµέρες, είναι οι σπιτικές πίτες. Ένα µικρό κοµµάτι σπιτικής σπανακόπιτας ή ελιόπιτας (φτιαγµένης µε ελαιόλαδο αντί από κάποιο άλλο έλαιο ή λίπος), µπορεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό ενδιάµεσο. Άλλες επιλογές αποτελούν οι φρυγανιές, τα κράκερ, τα σκέτα µπισκότα, αλλά και οι µπάρες δηµητριακών, που είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχουν µικρή ποσότητα κορεσµένων λιπαρών, ενώ περιέχουν αρκετές βιταµίνες του συµπλέγµατος Β. Αυτά τα ενδιάµεσα έχουν και ένα άλλο πλεονέκτηµα: δεν θέλουν και ιδιαίτερη διαδικασία ή προφύλαξη για τη συντήρησή τους.
Επιπλέον πολύ σηµαντική θέση στο κολατσιό κατέχουν τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταµίνες και ιχνοστοιχεία. Καλό θα ήταν να δίνουµε στο παιδί µας ένα-δύο φρούτα για να τα παίρνει µαζί του στο σχολείο.

Να θυµάστε πως οι συνήθειες και οι επιλογές των παιδιών σας δεν θα αλλάξουν από τη µία ηµέρα στην άλλη. Ίσως πάρει εβδοµάδες ή και µήνες αυτή η διαδικασία. Όµως η διδασκαλία των σωστών επιλογών τροφής θα τα βοηθήσει να ζήσουν µία ζωή χωρίς ασθένειες. Γι’ αυτό καλά θα κάνετε να επιµείνετε. Βασικό στοιχείο, φυσικά, είναι και ο δικός σας τρόπος διατροφής στο σπίτι. ∆εν µπορείτε να τρώτε σοκολάτες και να περιµένετε από τα παιδιά σας να τρώνε σέλινο και καρότα!                    

Μαρία Βύρων Παναγίδου
∆ιατροφολόγος
B.Sc., M.A. Nutrition
Προδρόµου 34, Έγκωµη, Λευκωσία
Τηλ: 22456441

Tags παιδι, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6997 s (232 Queries.) // Parse time: 0.3132 s // Total time: 3.0129 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X