Πόσο έχει επηρεαστεί η σχέση της σύγχρονης γυναίκας με τον άνδρα


Πόσο έχει επηρεαστεί η σχέση της σύγχρονης γυναίκας με τον άνδρα

Ο ρόλος της γυναίκας έχει διαφοροποιήσει κατά πολύ στη σημερινή κοινωνία. Η ισότητα και το άνοιγμα της αγοράς εργασίας στον γυναικείο πληθυσμό δεν ήρθε χωρίς κόστος αφού η καθημερινότητα και ο τρόπος σκέψης της άλλαξαν πολύ.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί κοινωνικά πια και που εκείνη καλείται να ικανοποιήσει  δεν τελειώνει στο να είναι σωστή μάνα, υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών της,  καλή νοικοκυρά και υπάκουη σύζυγος.  Η γυναίκα σήμερα πρέπει να είναι ικανή και φερέγγυα επαγγελματίας, να ανταγωνίζεται τον άνδρα για την ίδια θέση και παράλληλα να είναι θηλυκό, να προσέχει την εμφάνιση της, να είναι ερωτική, να ακούει, να προσέχει και να στηρίζει το σύντροφό της, να είναι σεξουαλικά διαθέσιμη, να προκαλεί και  να ικανοποιεί τον άνδρα- σύντροφο και φυσικά  να ικανοποιείται οργασμικά και η ίδια. Σε αυτή την εξίσωση εύκολα χάνονται τα όρια με αποτέλεσμα η θέση της μέσα στη σχέση και στον γάμο  να είναι συχνά μπερδεμένη.

Η σύγχρονη γυναίκα οφείλει να είναι δυναμική, αυτόνομη και διεκδικητική προκειμένου να διατηρεί ενεργό ρόλο στη κοινωνική και επαγγελματική ζωή.  Πόσο εύκολο είναι όμως ναν ικανοποιήσει τους ρόλους που η κοινωνία προστάζει και ταυτόχρονα να διατηρήσει τα όρια στη σχέση της με τον άνδρα. Παλιά εκείνη καθόταν στο μπαλκόνι της και περίμενε τον άνδρα ιππότη να την διεκδικήσει, να την συνεπάρει, να την σώσει από αυστηρό γονεϊκό περιβάλλον και να τη στηρίξει οικονομικά. Σήμερα δείχνει να μην τον έχει και τόσο ανάγκη. Είναι αυτόνομη, οικονομικά ανεξάρτητη, δυνατή. Εκείνη είναι που αναλαμβάνει τα ηνία, τολμά σεξουαλικά, παίρνει τη πρωτοβουλία στο φλερτ αλλά και στη σεξουαλική προσέγγιση. Κάποιες φορές προβάλλεται τόσο δυναμικά που τρομάζει, ευνουχίζει τον άνδρα, καθιστώντας τον ανίκανο να λειτουργήσει.  Άλλες φορές περιμένει από εκείνον να κάνει το πρώτο βήμα και αναλογίζεται πως «δεν υπάρχουν πια άνδρες», όταν εκείνος κάθεται φοβισμένος ή βολεμένος στη γωνιά του και αποφεύγει να την προσεγγίσει.

Πέρα από το φλερτ και το ερωτικό παιχνίδι, αλλάζει και η εικόνα του γάμου και της τεκνοποίησης. Η γυναίκα στο παρελθόν έμπαινε νωρίς στο γάμο, ο οποίος την καταξίωνε κοινωνικά. Τώρα πια θέλει πρώτα να καταξιωθεί επαγγελματικά, να κατοχυρώσει τον εργασιακό της ρόλο, αφήνοντας το γάμο σε δεύτερη μοίρα και τον άνδρα να αναρωτιέται αν τελικά της προσφέρει κάτι.  Μπαίνοντας πια στο γάμο η σχέση γίνεται συχνά ανταγωνιστική ή ακόμα και εχθρική, αφού οι ρόλοι είναι μπερδεμένοι. Το παραδοσιακό τρίπτυχο άντρας- προστάτης- κουβαλητής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και ο άνδρας προσπαθεί σαστισμένος να καταλάβει αν έχει πια ουσιαστική θέση και τι σκοπό εξυπηρετεί στη ζωή της γυναίκας  που φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί τα πάντα εξίσου καλά με εκείνον. Εκείνη από τη πλευρά της προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι αυτάρκης, συχνά φτάνοντας στα όρια της υπερβολής, θέλοντας να δείξει στον σύντροφό της ότι είναι εξίσου δυνατή ή και πιο δυνατή από εκείνον. Σε μια μάχη για το ποιος έχει το πάνω χέρι συνήθως η σχέση είναι εκείνη που βγαίνει χαμένη. Η συγκρουσιακή και ανταγωνιστική σχέση απομακρύνει σταδιακά τους συντρόφους προκαλώντας προβλήματα στην επικοινωνία και στη σεξουαλική ζωή. Οι καυγάδες και η ένταση μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία, τη διέγερση και τον οργασμό της γυναίκας αλλά και να δημιουργήσουν την προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί κάποια από της διαταραχές του πόνου, όπως είναι ο κολεόσπασμος και δυσπαρευνία.  Επίσης μπορεί να εκδηλωθούν και διαταραχές της ψυχικής σφαίρας όπως είναι οι διαταραχές της διάθεσης  ή οι αγχώδεις διαταραχές ως απάντηση στο στρες και την απογοήτευση που βιώνει η γυναίκα μέσα στη σχέση.

Παράλληλα με το γεγονός πως η γυναίκα μπαίνει πιο δύσκολα στο γάμο, φτάνει και πιο εύκολα στο διαζύγιο. Καταφέρνει πια να στέκεται στα πόδια της, αναζητά την ευτυχία και την διεκδικεί ακόμα και αν βρίσκεται εκτός γάμου. Αφενός μπορεί οικονομικά να αντεπεξέλθει και μόνη της και αφετέρου έχει πια αποδεχθεί πως η κοινωνική, συναισθηματική και σεξουαλική της ζωή δεν κλείνει με το διαζύγιο. Πολλές έρευνες που ασχολούνται με το θέμα του διαζυγίου, επιβεβαιώνουν  ως έναν από του βασικούς λόγους να είναι η είσοδος της γυναίκας στην αγορά εργασίας.
Η άλλη πλευρά αφορά τη θετική επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής της και της ενεργής επαγγελματικής ζωής στη σχέση και στη γυναικεία σεξουαλικότητα. Η γυναίκα που βγαίνει προς τα έξω προσέχει περισσότερο την εμφάνιση και το σώμα της, είναι πιο κοινωνική, έχει ενδιαφέροντα, παίρνει περισσότερα κομπλιμέντα και θαυμασμό καταφέρνοντας έτσι να καλλιεργήσει αλλά και να συντηρήσει τη θηλυκότητα και την αυτοπεποίθηση της. Με τον τρόπο αυτό βιώνει καλύτερα τον σεξουαλικό της ρόλο, διεκδικεί πιο δυναμικά την απόλαυση και την ποιότητα στο κρεβάτι της.
Και ο ίδιος ο άνδρας μπορεί να αντιδράσει θετικά απέναντι στην εικόνα της σύγχρονης γυναίκας. Ο άνδρας που νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του και επαρκής δεν τρομοκρατείται από το δυναμισμό και την ανεξαρτησία της. Αντίθετα γοητεύεται από αυτά της τα χαρακτηριστικά αφού δεν τον πνίγει με την απόλυτη εξάρτησή της από εκείνον. Χαίρεται με την αυτονομία της και τη καταξίωση της που τους φέρνουν αντιμέτωπους ως ίσους.


Αδιαμφισβήτητα οι αλλαγές στους  γυναικείους ρόλους κλονίζουν την ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να είναι καταστροφικό για τη μεταξύ τους σχέση. Αφενός θα πρέπει και οι δύο να συνειδητοποιήσουν πως  η σχέση δεν είναι παιχνίδι δύναμης και επικράτησης. Αφετέρου η γυναίκα θα πρέπει να διασαφηνίσει τις ανάγκες και τα κίνητρά της, να αφήσει τον άνδρα να δράσει και να αντιδράσει χωρίς κριτική και επιθετική διάθεση, να επιτρέψει στον εαυτό της να του δείξει ότι τον χρειάζεται. Με άλλα λόγια να τον αφήσει να νιώσει άνδρας. Τα δύο φύλα μπορεί να είναι ίσα αλλά είναι και πρέπει να είναι διαφορετικά, αλληλοσυμπληρούμενα.  Η ουσία των ερωτικών σχέσεων και κυρίως του γάμου αφορά και την στήριξη, το μοίρασμα των ευθυνών, την ανάγκη του ανθρώπου να έχει κάποιον δίπλα του που θα τον στηρίζει, θα τον αποδέχεται και θα τον βοηθά να αντεπεξέρχεται τη καθημερινότητα.

Dr Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
&
Θέκλα Βασιλείου
Ψυχολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197

Tags σεξ, ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ, ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ, προβληματα, ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ, αντρας, γυναίκα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2816 s (232 Queries.) // Parse time: 0.2314 s // Total time: 2.5130 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X