Ο Erotokritos στο ilovestyle.com


Ο Erotokritos στο ilovestyle.com

“Δεν είναι όλος ο κόσμος καλοντυμένος, γι’ αυτό χρειάζεται να δουλεύω σκληρά”.

Ζει μόνιμα στο Παρίσι από το 1992, με το brand του, Erotokritos, να σημειώνει εδώ και χρόνια μεγάλη ζήτηση στην Γαλλία και σε άλλες σημαντικές αγορές του εξωτερικού. Γεννήθηκε στην Λευκωσία και η Κύπρος κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα μέσω των projects που έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο σύνδεσμος Chypre Culture που ίδρυσε μαζί με την Άντρη Μιχαήλ στο Παρίσι. Ο Ερωτόκριτος Αντωνιάδης είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα και ένα ανήσυχο πνεύμα, που η ανάγκη του για δημιουργία τον οδηγεί κάθε φορά σε κάτι καινούργιο και πρωτοπόρο.

Αλήθεια, ποια ανάγκη σε οδήγησε να δοκιμάσεις την τύχη σου στο εξωτερικό;
Δεν ήταν μια συνειδητή σκέψη. Όταν ήμουν δευτεροετής στην σχολή μόδας στο Παρίσι, έκανα την πρώτη μου κολεξιόν, έντεκα μόνο κομμάτια, με θέμα «Διακοπές στο Saint Tropez». Ένα μεγάλο πολυκατάστημα την αγόρασε και έτσι ξεκίνησα το brand μου.
Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σου να επιστρέψεις πίσω στην Κύπρο;
Μα δεν θεωρώ ότι έφυγα. Η ιδέα της ξενιτιάς είναι πολύ φολκλορική και ρετρό για την εποχή μας. Είμαστε πολίτες του κόσμου.
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ποιες αλλαγές έχεις παρατηρήσει τόσο στο σχεδιαστικό σου στυλ, όσο και στον γενικότερο τρόπο σκέψης σου;
Έχω γίνει λιγότερο ανυπόμονος και πιο μινιμαλιστικός, όχι στο design, αλλά στο τι δείχνω από ιδέες. Το editing έχει γίνει πολύ σημαντικό, δεν πιστεύω πια ότι όλες οι ιδέες αξίζει να υλοποιούνται.
Τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που σε έκανε να ξεχωρίσεις και να διακριθείς στο εξωτερικό; Το ταλέντο σου; Η τύχη; Η επιμονή σου;
Δεν ξέρω αν ξεχωρίζω, αλλά ξέρω ότι οι πελάτες μου νιώθουν πολύ περήφανοι που φορούν Erotokritos. Έχουν βαρεθεί να μοιάζουν με όλο τον υπόλοιπο κόσμο και τα Erotokritos τους κάνουν να νιώθουν σπάνιοι.
Σε ποιες χώρες διατίθενται σήμερα οι δημιουργίες σου;
Ας πούμε ότι σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συλλογής σου για την σεζόν, Φθινόπωρο/Χειμώνας 2012-13;
Το σετάρισμα. Για πρώτη φορά μετά από καιρό ήθελα outfits που στο σύνολο τους να αποτελούν δυνατά looks και όχι το κάθε κομμάτι να στέκεται από μόνο του.
Πιστεύεις ότι η νέα οικονομική κατάσταση έχει απλοποιήσει τις ενδυματολογικές επιλογές μας;
Παρατηρώ πλέον στο Παρίσι ότι τα καθημερινά ρούχα έχουν κάνει μεγάλο comeback. Η πρώτη σκέψη πια είναι «μπορώ να φορέσω αυτό το ρούχο και στο γραφείο;».
Πόσο έχει επηρεάσει σε γενικότερο επίπεδο η παγκόσμια οικονομική κρίση τον κόσμο της μόδας;
Βρίσκω ότι έχει γίνει ένα αναγκαίο ξεκαθάρισμα. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, αλλά η μόδα θα είναι πάντα εκεί!
Εσένα προσωπικά;
Έχω την τύχη να προσφέρω κάτι το διαφορετικό, οπότε μάλλον έχει ανέβει η ζήτηση μου.
Ποιο πιστεύεις ότι θα είναι το στυλ της νέας αυτής εποχής που διανύουμε;
Μάλλον θα είναι πολύ πιο προσωπικό, δηλαδή θα μπορούμε να ακολουθούμε τις τάσεις, αλλά θα μπορούμε επίσης να κάνουμε και ότι θέλουμε. Δεν υπάρχουν πια κανόνες.
Οι Κύπριοι έχουν αισθητική; Τολμούν στις εμφανίσεις τους ή περιορίζονται στις ασφαλείς επιλογές;
Δεν μπορώ να ξέρω, γιατί είναι όλοι μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι ότι δεν υπάρχει street fashion που είναι και η ψυχή της μόδας. Η μόδα δεν είναι κεφάλια με γυαλιά ηλίου, αλλά ολοκληρωμένες σιλουέτες που κινούνται.
Αν και ζεις μόνιμα στο Παρίσι, η Κύπρος κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου και αυτό έχει φανεί και από το σύνδεσμο Chypre Culture που δημιούργησες με την Άντρη Μιχαήλ.
Με την Άντρη γνωριστήκαμε πέρσι, όταν έκανα το First Floor, ένα pop up store στην Rue de Saintonge στο Marais και δέσαμε αμέσως. Φτάσαμε στην Γαλλία την ίδια περίπου εποχή και αγαπάμε και οι δυο εξίσου την Κύπρο και το Παρίσι. Το Chypre Culture θα κάνει πολλά πράγματα. Ήδη οργανώνουμε το πρώτο μας pop up για την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, αλλά το τι ακριβώς θα κάνουμε είναι μυστικό για την ώρα.
Ποιοι είναι οι στόχοι του συνδέσμου αυτού;
Θέλουμε να αναδείξουμε την ποπ-μοντέρνα Κύπρο και όχι την φολκλόρ εικόνα του νησιού που βγαίνει συνήθως προς τα έξω. Ειδικά στο Παρίσι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν και πολλά για την Κύπρο.
Επίσης το φιλμ μόδας Monsieur Chypre ήταν ένα ακόμα βήμα προώθησης της χώρας μας στο εξωτερικό. Πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα και τι ήθελες να πεις μέσα από αυτή τη δουλειά; 
Μόνο μέσω ενός fashion film μπορούμε να δείξουμε μια Κύπρο χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και τουριστικές κακογουστιές. Η ιδέα γεννήθηκε ακούγοντας τη φωνή της Jeanne Moreau στην ταινία, The Lover, από το μυθιστόρημα της Marguerite Duras. Ήθελα αυτό το ονειρικό, σέξι, ζωώδες, αλλά γεμάτο καλαισθησία στοιχείο που μόνο οι Γάλλοι ξέρουν να κάνουν, να φιλτραριστεί μέσα από την ομορφιά της Κύπρου. Ήθελα την ιδέα του απόλυτου ναρκισσισμού. Η ιταλική Vogue λάτρεψε το project και μας έκανε δώρο την παραγωγή με την βοήθεια του ΚΟΤ, της Cyprus Airways και των Thanos Hotels. Ένας φίλος είπε ότι το φιλμ δείχνει την Κύπρο που θέλουμε να έχουμε και που δεν γνωρίζαμε πώς να την δείξουμε. Αυτό και μόνο με κάνει να νιώθω περήφανος.
Ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την Κύπρο;
Μαμά και φαγητό.
Η πιο όμορφη παιδική σου ανάμνηση;
Τα κάμπινγκ με τους γονείς μου στις άδειες παραλίες της εποχής.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου σκηνικό στο Παρίσι;
Συνήθως τα στενά δρομάκια του Marais.
Αν είχες την δυνατότητα να πραγματοποιήσεις μόνο μια σου ευχή, ποια θα ήταν αυτή;
Να είναι όλος ο κόσμος καλοντυμένος!
Τι σου έμαθε ο χώρος της μόδας μέχρι τώρα;
Ότι δεν είναι όλος ο κόσμος καλοντυμένος, γι’ αυτό χρειάζεται να δουλεύω σκληρά.
Ένιωσες ποτέ έπαρση;
Σχεδόν κάθε μέρα! (γέλια)
Τι είναι ευτυχία για σένα;
Κάποτε ένα τέλειο macaron από τον Pierre Hermé και κάποτε ένα τέλειο πατρόν που έχουμε φτιάξει στο στούντιο.
Ετοιμάζεις κάποιο καινούργιο project;
Έχω φτιάξει ένα καινούργιο website όπου μπορεί κάποιος να φτιάξει την τσάντα που θέλει, με πολύ απλό τρόπο, από 100% δέρμα, χωρίς υπερβολές και σε απίθανη χρωματική γκάμα.

Info: Στην Κύπρο τις δημιουργίες Erotokritos θα βρεις στο Editori, Χρυσάνθου Μυλωνά 16Ε2, Λεμεσός, τηλ.:+357.25761730 www.erotokritos.com

Photo: Μιχάλης Κυπριανού

Tags ερωτοκριτος, μόδα, erotokritos


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0235 s (233 Queries.) // Parse time: 0.1931 s // Total time: 2.2166 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X