Τι συμβαίνει στο στόμα μας όταν αγχωνόμαστε;


Τι συμβαίνει στο στόμα μας όταν αγχωνόμαστε;

Το άγχος έχει μπει για καλά στη ζωή μας. Δυστυχώς!- Εκτός από τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα που προκαλεί, επηρεάζει και την υγεία του στόματος μας, τα δόντια και τα ούλα. Η Δρ. Άννα-Μαρία Γιαννίκος, Χειρούργος Οδοντίατρος μας ενημερώνει.  

Ως συνέπειες του στρες στη στοματική υγεία εμείς οι οδοντίατροι παρατηρούμε τα εξής:

1. Άφθες: επώδυνες πληγές στο στόμα, άγνωστης μεν αιτιολογίας, για τις όποιες το άγχος όμως θεωρείται ένας βασικός προδιαθεσικός παράγοντας παρουσίας τους.
Αντιμετώπιση: Η διάρκειά τους είναι 7-14 ημέρες, σκευάσματα με τη μορφή τζελ δρουν ανακουφιστικά, Εναλλακτικά μια συνεδρία με το οδοντιατρικό λέιζερ τις επουλώνει άμεσα.

2. Βρυγμός: σφίξιμο ή και τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια μέρας ή και νύχτας, μπορεί να φέρει από την καταστροφή των δοντιών μέχρι πονοκεφάλους, πόνους στο πρόσωπο, στον αυχένα, στα αυτιά.
Αντιμετώπιση: Για να προστατεύσουμε τα δόντια προτείνουμε στον ασθενή μας να φορεί νάρθηκα(ειδική συσκευή) το βράδυ.

3. Πλημμελής φροντίδα και διατροφή
Λόγω του στρες παραμελούμε τη καθημερινή ή τη σχολαστική φροντίδα των δοντιών ή η διατροφή μας είναι γεμάτη γλυκά ή με πολλούς υδατάνθρακες, τροφές με ισχυρή τερηδονογόνο δράση.
Τρώμε για να γεμίσουμε το στομάχι μας τροφές φτωχής διατροφικής αξίας και βλαβερές για τα δόντια μας, δημιουργώντας τρύπες λόγω τερηδόνας με τελικό αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε πιο πολλά σφραγίσματα.
Επίσης λόγω του άγχους μπορεί να ξεκινήσουμε το κάπνισμα ή το αλκοόλ απατηλά νομιζόμενοι πως θα βοηθήσουν.

4. Ξηροστομία
Λόγω του έντονου στρες δεν παράγεται αρκετό σάλιο στο στόμα, δημιουργώντας ξηροστομία και σαν συνέπεια αυτής κακοσμία του στόματος. Η απουσία της ικανοποιητικής ποσότητας σάλιου μπορεί να οφείλεται και στη λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του άγχους(αγχολυτικών).

5. Ουλικές παθήσεις(ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα)
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μειωμένη άμυνα του οργανισμού μας λόγω του στρες εμφανίζουν ή χειροτερεύουν  ασθένειες των ούλων όπως είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, που αν μείνει η δεύτερη  αθεράπευτη μπορεί να γίνει αιτία να χάσουμε τα δόντια μας.
Αντιμετώπιση: Οδοντιατρική θεραπεία ουλίτιδας η περιοδοντίτιδας που περιλαμβάνει απομάκρυνση της πέτρας από τα δόντια και καταστροφή  των μικροβίων μέσω συνεδρίων Laser. Η καταπολέμηση των παθήσεων αυτών γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική όταν ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές .

Οφείλουμε πέρα από την οδοντιατρική φροντίδα να αντιμετωπίσουμε το στρες και τις επιπτώσεις του στη στοματική κοιλότητα, τρώγοντας υγιεινά και πίνοντας πολύ νερό. Ο καλός ύπνος βοηθά όπως και η φυσική άσκηση. Σε περίπτωση που θα απουσιάσουμε πολλές ώρες από το σπίτι μας ας έχουμε και μια επιπλέον οδοντόβουρτσα μαζί μας.
Τέλος να θυμόμαστε ότι θα πρέπει να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια την στοματική υγιεινή, να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μία φορά, τουλάχιστον, το έτος και να εισάγουμε τα παιδιά μας από τη νηπιακή ηλικία, ακόμη, σε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής και στην απόκτηση συνείδησης κανόνων στοματικής φροντίδας.
Είναι αυτά τα λιθαράκια για να αποκτήσουνε μεγαλώνοντας μια ποιοτικότερη ζωή!

Δρ. Άννα-Μαρία Γιαννίκος
Χειρούργος Οδοντίατρος
Adjunct Faculty Member of AALZ at RWTH Aachen University Campus
DDS, MSc, LSO, MBA

Tags δόντια, στομα, ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ, ΑΦΘΕΣ, μολυνση, μικρόβια, ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5651 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3173 s // Total time: 2.8824 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X