Το Παρελθόν, το τώρα και το αύριο


Το Παρελθόν, το τώρα και το αύριο

Μήπως χρειάζεται να σταματήσουμε να αναμένουμε για κάτι παρακάτω και  μήπως δεν χρειάζεται η αναμονή για να είμαστε ευτυχισμένοι;  

Η ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου μας ταξιδεύει στο παρελθόν μας, το τώρα αλλά και το αύριο μας. Πάντοτε, οι πλείστοι από εμάς, αναμένουμε κάτι στο αύριο όπως μια καινούργια δουλειά, μια καλύτερη δουλειά, να παντρευτούμε, να πάρουμε ένα καλύτερο αυτοκίνητο, να ταξιδέψουμε και να δούμε τον κόσμο, … η λίστα μεγάλη και δεν έχει σταματημό.  Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα! Όποτε φτάσουμε να έχουμε κάτι από τη λίστα μας, ξεκινούμε να αναμένουμε για κάτι άλλο στη λίστα μας, έχοντας προσπέραση την ευτυχία. Το αύριο μας γίνεται σημαντικό εξαετίας αυτής της αναμονής … όχι γιατί είμαστε ευτυχισμένοι και θέλουμε να ζήσουμε την ευτυχία μας! Αλλά η ευτυχία αυτή, δεν είναι κάτι που θα μας έρθει στο αύριο. Μπορεί να υπάρξει στο τώρα!

Σκεφτείτε το ξανά! Μήπως δεν χρειάζεται καν να αναμένουμε κάτι για να είμαστε ευτυχισμένοι;
Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, είναι τα άτομα τα οποία επικεντρώνονται στα θετικά του τώρα τους. Είναι ευγνώμων για ότι έχουν και δεν έχουν, βλέπουν το καλύτερο στους άλλους αλλά και στη ζωή τους. Αντίθετα με τα δυστυχισμένα άτομα, τα οποία έχουν την τάση να αναμένουν αυτό το κάτι που θα τους κάνει ευτυχισμένους. Γι’ αυτό στο τώρα, παραπονιούνται και βλέπουν τα αρνητικά της ζωής καθώς και των άλλων, λυπούνται τον εαυτό τους και κριτικάρουν … όχι μόνο τους άλλους! Κριτικάρουν και τους άλλους, και τη ζωή αλλά και τον εαυτό τους. Το αύριο είναι πιο σημαντικό από το τώρα. Η δυστυχία σκορπά και στον εαυτό αλλά και στους ανθρώπους γύρο τους.

Η δύναμη αλλαγής υπάρχει στο Τώρα! Γι΄ αυτό και η στροφή προς την ευτυχία μας, πέραν  από το να σταματήσει η αναμονή, χρειάζεται και να ξεφορτωθούμε την αρνητικότητα του παρελθόντος! Πολλοί από εμάς κολλάμε στις αρνητικές σκέψεις γεγονότων και καταστάσεων που πέρασαν. Η ζωή μας μετατρέπεται σε round about, και εμείς απλά αναλωνόμαστε στους «γύρους». 
Είναι φυσιολογικό και όλοι μας σε κάποια φάση έχουμε κατακλειστεί με αρνητικές, δυσάρεστες αλλά και ανεπιθύμητες σκέψεις. Όλοι μας σε κάποια φάση έχουμε αμφισβητήσει τον εαυτό μας, έχουμε ταπεινωθεί και πράξαμε (με βάση τα δεδομένα του σήμερα μας, λάθος), όλοι μας έχουμε απορριφθεί αλλά και απορρίψαμε…
Οι σκέψεις μας, μας κέρασαν απλόχερα αρνητικά συναισθήματα όπως, ενοχές, αυτολύπηση, θυμό, άγχος, ματαιότητα, στενοχώρια, για τον εαυτό μας, τους γύρο μας αλλά και τη ζωή. Όλοι μας νοιώσαμε κενοί σε κάποια φάση και όλοι μας προσπαθήσαμε να μπλοκάρουμε αυτές τις σκέψεις και αυτά τα συναισθήματα. Μάταια φυσικά μιας και έτσι, τόσο τα συναισθήματα όσο και οι σκέψεις μας απλά εντατικοποιούνται και επανέρχονται δριμύτερα, ιδιαίτερα όταν αφήσουμε τις άμυνες μας να πέσουν! Εκτός και όταν είμαστε εξοπλισμένοι με τις σωστές στρατηγικές.
Ο λόγος είναι γιατί, προσπαθώντας να ξεχάσουμε, δίνουμε οδηγία στο μυαλό μας να θυμάται να ξεχάσει τα ανεπιθύμητα.

Η αλλαγή οπτικής γωνιάς είναι το κλειδί της απελευθέρωσης μας. Το παρελθόν έγινε και είναι κάτι το οποίο τελείωσε. Στο τώρα, αυτήν ακριβώς τη στιγμή που διαβάζετε αυτό εδώ το άρθρο, υπάρχουμε και έτσι μόνο στο τώρα μπορούμε να κάνουμε τη δική μας ανατροπή, …τη δική μας επιλογή για αλλαγή.
Το αύριο δεν ήρθε ακόμα, θα  έρθει… αλλά στο τώρα μπορούμε να προετοιμάσουμε το αύριο μας! Και δεν είναι εύκολο όταν χρειάζεται να έρθουμε αντιμέτωποι με τη σκοτεινή μας πλευρά, μια πλευρά την οποία όλοι έχουμε. Ως άνθρωποι είμαστε πολύπλευροι και πολυδιάστατοι! Έχουμε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης φύσης ακόμη και αυτές για τις οποίες ντρεπόμαστε.                                                                                         

Το μυαλό όμως δεν έχει μυστικές ατζέντες. Το να πιστεύουμε ότι έχει και λειτουργεί ενάντια μας, μας προκαλεί από μόνο του την αναπήδηση (rebound) στις βασανιστικές σκέψεις μας. των βασανιστικών σκέψεων μας. Χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε με ταπείνωση τις σκέψεις και τις πραγματικότητες μας, οι σκέψεις από μόνες τους χάνουν τη δύναμη (που εμείς τους δίνουμε). Και είναι γεγονός! Έρευνες έχουν υποδείξει ότι, αν γνωρίζουμε αυτό το γεγονός πριν προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε ανεπιθύμητες σκέψεις, δεν αντιμετωπίζουμε αναπήδηση σε αυτές τις σκέψεις. Αρά τελικά δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη!

Να θυμάστε: « Χρειάζεται να επιστρατεύονται συναισθήματα για να προσδίδουν υπόσταση, δηλαδή μορφή, στη σκέψη»
Ταυτόχρονα, όλοι χρειαζόμαστε να έχουμε ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που όταν και αν έρθουν στο μυαλό μας αυτές οι ανεπιθύμητες σκέψεις. Χρειαζόμαστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε όταν έρθουν και όχι να αποφασίσουμε τη στιγμή που τις βιώνουμε.    

Μπορούμε να αποφασίσουμε ότι θα τις αγνοούμε, ή ότι θα τις αντικαθιστούμε με κάτι που εμείς επιλέγουμε (θετικό ή απλά μια αρνητική ανάμνηση). Η εξάσκηση επιβάλλετε!
Στρατηγικές σαν και αυτές είναι όμως λειτουργικές με σκέψεις ή και συναισθήματα τα οποία δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τις ξεφορτωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι στο Τώρα! Ο κάθε ένας από εμάς έχει μέσα του τη μέγιστη δύναμη που χρειάζεται για να μπορέσει να συνεχίσει να απολαμβάνει τη χαρά της ζωής. Η επιλογή είναι δική σου. Αυτομαστιγώνομαι για το παρελθόν, ή μαθαίνω, αφήνω και ΖΩ;

Χριστίνα Φ. Σορόκου      
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια                  
ΜΑ Practioner στις Διατροφικές Διαταραχές                                                                                 
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics              

Tags ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΜΕΛΛΟΝ, ΑΥΡΙΟ, σχεση, ζευγαρι, προβληματα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1505 s (233 Queries.) // Parse time: 1.5654 s // Total time: 3.7159 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X