Πιέρ Μπερζέ: O σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν έχει ήδη ετοιμάσει στην Ελβετία την ευθανασία του


Πιέρ Μπερζέ: O σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν έχει ήδη ετοιμάσει στην Ελβετία την ευθανασία του

Φαίνεται, τελικά, πως οι μεγάλοι έρωτες σε πάνε στον παράδεισο. Και κάποιοι επιλέγουν αυτό το ταξίδι ακόμη και με διαβατήριο την ευθανασία.  

Οπως ο Πιερ Μπερζέ, ίσως λιγότερο γνωστός στα καθ' ημάς, αλλά μια θρυλική μορφή όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο της μόδας.
Κάθε φορά που ο 83χρονος σήμερα επιχειρηματίας δίνει μια συνέντευξη, η αφορμή για να μιλήσει δημόσια - όποια και να είναι - στριμώχνεται σε μία παράγραφο. Και όλες οι υπόλοιπες ερωτήσεις αφορούν τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τον άνθρωπο που άλλαξε τη μόδα, την αισθητική, τη γυναίκα, που έσπασε όχι μόνο ενδυματολογικά αλλά και κοινωνικά ταμπού χρησιμοποιώντας σαν βαριοπούλα τα εικονοκλαστικά, πολλές φορές, ρούχα του. Και που βέβαια δεν είναι άλλος από τον Ιβ Σεν Λοράν.
Αφορμή αυτή τη φορά υπήρξε η δήλωσή του ότι έχει ετοιμάσει στην Ελβετία την ευθανασία του. «Μακάρι να περάσει ο σχετικός νόμος στη Γαλλία και ό,τι γίνει να γίνει εδώ. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ τον εαυτό μου φυλακισμένο σε ένα σώμα που δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις βασικές του ανάγκες» λέει. Και προσθέτει ότι η αφορμή γι' αυτή του την απόφαση ήταν ο θάνατος της μητέρας του σε ηλικία 106 ετών, αφού όμως είχε υποφέρει για χρόνια απο μυοπάθεια. «Είναι κατάντια! Εντελώς αναξιοπρεπές για οποιονδήποτε άνθρωπο» προσθέτει.
Ο Μπερζέ μπορεί να έγινε ευρέως γνωστός ως ο σύντροφος του Ιβ Σεν Λοράν, αλλά υπήρξε πάντα ούτως ή άλλως μια γοητευτική προσωπικότητα, διανοούμενος και ικανότατος επιχειρηματίας. Μέτοχος σε δύο μεγάλες γαλλικές εκδόσεις («Λε Μοντ» και «Νουβέλ Ομπζερβατέρ») έχει πολιτική άποψη και τάσσεται φανατικά υπέρ του Ολάντ και όχι μόνο επειδή είναι πολύ καλός του φίλος. «Βάζω στοίχημα ότι θα επανεκλεγεί» υποστηρίζει.
Η σχέση του με τον εμβληματικό γάλλο σχεδιαστή θεωρείται μια από τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης του 20ού αιώνα. Και έχει πολλές αναγνώσεις. Διότι ήθελε μεγάλη τόλμη αλλά και συνειδητότητα εν έτει 1959 όχι μόνο να δηλώσει κάποιος ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά και να δημοσιοποιήσει τη σχέση του με έναν άλλον άνδρα. Ο Μπερζέ και ο Λοράν το έκαναν από την αρχή. Λίγες ημέρες αφού γνωρίστηκαν στην επίδειξη της πρώτης συλλογής που έκανε ο σχεδιαστής για τον οίκο Dior. Και από τότε έμειναν μαζί για σχεδόν 50 χρόνια, μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος του δεύτερου το 2008. Η σχέση τους έγινε ταινία, ντοκιμαντέρ, βιβλίο. Μα πάνω απ' όλα θρύλος!
«Ημασταν εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον» διηγείται σήμερα ο Μπερζέ. Δικαιολογημένα αφού εκτός από εραστές ήταν και συνέταιροι. «Του έλεγα "εσύ βάλε το ταλέντο και άσε σε εμένα τα υπόλοιπα"» θυμάται. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι δεν θα παντρεύονταν ποτέ. «Είμαι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, αλλά δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε όλους. Εγώ και ο Ιβ δεν θα κάναμε κάτι τέτοιο. Είχαμε υπογράψει ένα συμβόλαιο και αυτό ήταν αρκετό».

 

Tags Yves Saint Laurent


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4037 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4910 s // Total time: 2.8947 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X