Ραγάδες: Τι είναι και γιατί δεν μας εγκαταλείπουν


Ραγάδες: Τι είναι και γιατί δεν μας εγκαταλείπουν

Η Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου εξηγεί τα αίτια δημιουργίας των ραγάδων και το λόγο για τον οποίο δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ

Τι ακριβώς είναι οι ραγάδες;

Πρόκειται για ένα αισθητικό, αρκούντως, όμως, ενοχλητικό πρόβλημα. Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα και το κυρίως δέρμα ή χόριο. H επιδερμίδα είναι η επιφανειακή στιβάδα, αυτό που αγγίζουμε και βλέπουμε, και έχει πάχος μόλις 1 χιλιοστό. Ενώ, το κυρίως δέρμα ή χόριο, που βρίσκεται ανάμεσα στην επιδερμίδα και το υποδόριο λίπος, έχει μεγαλύτερο πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Το χόριο λοιπόν αποτελείται από ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου και ελαστίνης , που μοιάζει με πλέγμα, το οποίο στηρίζει την επιδερμίδα. Οι ραγάδες είναι μια αλλοίωση στο χόριο, μία ατροφική ουλή .Στα σημεία, δηλαδή, όπου εμφανίζονται οι ραγάδες δεν υπάρχει το σωστό υποστηρικτό δίκτυο – το πλέγμα ινών κολλαγόνου και ελαστίνης- κάτω από την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κενά σε περίπτωση έντονου τραβήγματος του δέρματος, όπως συμβαίνει σε απότομη αύξηση βάρους.

Ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνιση των ραγάδων;

Τα αίτια δημιουργίας των ραγάδων δεν είναι απόλυτα γνωστά. Ενώ, δηλαδή, γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στις στιβάδες της επιδερμίδας, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο λόγος . Οι ορμονικές διαταραχές είναι μία βασική αιτία, αφού έχει αποδειχτεί ότι μία συγκεκριμένη ομάδα ορμονών εμποδίζει παροδικά τους ινοβλάστες του χορίου να συνθέσουν τις απαραίτητες ποσότητες κολλαγόνου και ελαστίνης. Συνήθως εμφανίζονται μετά από απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζονται;

Στους στους γοφούς, στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς και τους μηρούς. Στην αρχή έχουν ένα ερυθρο-ιώδες χρώμα λόγω υπεραιμίας . Στη συνέχεια αποχρωματίζονται σταδιακά μέχρι να καταλήξουν σ ένα ανοικτότερο τόνο από αυτόν του φυσιολογικού δέρματος.

Μπορεί οι ραγάδες να είναι θέμα γονιδίων;

Βέβαια, αφού η ποιότητα του δέρματος καθορίζεται γενετικά άρα και η εμφάνιση ραγάδων μπορεί να είναι κληρονομική υπόθεση.

Μπορούμε να τις προλάβουμε;

Δυστυχώς οι ραγάδες δεν προλαμβάνονται. Ωστόσο καλό θα είναι να αποφεύγονται οι απότομες και μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Σίγουρα η σωστή διατροφή συμβάλλει στην καλή ποιότητα της επιδερμίδας και αυτό ίσως τη βοηθήσει να μη <σπάσει> εύκολα χωρίς, όμως, το παραπάνω να έχει αποδειχτεί επιστημονικά.

Μπορούμε να απαλλαγούμε και με ποιον τρόπο από τις ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι μόνιμη αλλοίωση του δέρματος. Είναι λοιπόν αδύνατον να εξαλειφθούν τελείως. Μπορούμε όμως να τις απαλύνουμε αισθητά με μια σειρά από μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες. Η δερμοαπόξεση, τα βαριά χημικά πήλινγκ καθώς και μια θεραπεία με διοξείδιο του άνθρακα έχουν καταγράψει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ενώ, από τις πιο σύγχρονες μεθόδους δείχνουν να ξεχωρίζουν τα fractional laser, τόσο το σαρωτικό (ablative) όσο και τη μη σαρωτικό (non ablative) , τα οποία βελτιώνουν αισθητά την όψη των ραγάδων.

Tags body, beauty, ραγάδες, Ομορφια, Σώμα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1730 s (248 Queries.) // Parse time: 0.3842 s // Total time: 2.5571 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X