Εγώ, εσύ, τα θέλω, η πραγματικότητα και το πανίσχυρο εργαλείο!


Εγώ, εσύ, τα θέλω, η πραγματικότητα και το πανίσχυρο εργαλείο!

Τα όνειρα είναι ωραία και είναι τόσο ωραία, όσο και η πραγματικότητα. Ότι ονειρευόμαστε μπορούμε να το πραγματοποιούμε στη ζωή φτάνει να ξέρουμε τον τρόπο και την μέθοδο. Γνωρίστε ένα δυναμικό εργαλείο με τη βοήθεια της ψυχολόγου Χριστίνας Σορόκου.    

Στον τομέα της ψυχολογίας καθώς και σε συναφή τομείς πιστεύεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ πίστης και συμπεριφοράς. Η σύνδεση μεταξύ του μυαλού και του σώματος είναι σημαντική, καθώς το μυαλό αναγνωρίζει ότι  σωματική και ψυχική ευεξία, συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Ψυχική και σωματική υγεία δεν είναι χωριστές περιοχές.
Ο Ρόμπερτ Κ. Μέρτον, κοινωνιολόγος του 20ου αιώνα, χρησιμοποιεί  τον όρο «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» για να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ πίστης και έκβασης. Πολυάριθμες είναι επίσης και οι μελέτες που έχουν γίνει τα αποτελέσματα των οποίων καταδεικνύουν ότι όταν κάποιος πιστεύει ότι θα αποτύχει, το αποτέλεσμα είναι συνήθως η αποτυχία. Το αντίθετο συμβαίνει για τα άτομα που πιστεύουν ότι θα τα πετύχουν.

Ο οραματισμός είναι το εργαλείο ή μια τεχνική η οποία χρειάζεται εκπαίδευση και η οποία χρησιμοποιεί δημιουργικά τη δύναμη του μυαλού μας η οποία μας βοηθά να δημιουργήσουμε την δική μας πραγματικότητα. Είναι ένα πρόγραμμα που κατευθύνεται από σκέψεις και προτάσεις που καθοδηγούν τη φαντασία μας προς μια χαλαρή, εστιασμένη κατάσταση.
Σίγουρα – σκέφτεστε - ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια! Ο οραματισμός χρησιμοποιείται και διδάσκεται εδώ και πολλά χρόνια και ναι… (!) έχει θετικά αποτελέσματα! Βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα και το μυαλό μας είναι συνδεδεμένα. Χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας, το σώμα μας φαίνεται να ανταποκρίνεται και σε εκείνο το σημείο ακριβώς, το σώμα ανταποκρίνεται τόσο ρεαλιστικά σαν να έχει πραγματοποιηθεί αυτό το οποίο οραματιζόμαστε.

Μπορούμε να πετύχουμε μια χαλαρότητα, όταν το έχουμε οραματιστεί κάτι με όλες του τις λεπτομέρειες. Αυτή η χαλαρή κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση, τη μάθηση, τη δημιουργικότητα, και την απόδοση. Μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε περισσότερο έλεγχο στα συναισθήματά μας, στις διαδικασίες σκέψης μας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει τη στάση ζωής μας, την υγεία καθώς και την αίσθηση της ευημερίας μας.

Αυτό το εργαλείο, ο οραματισμός,  δεν είναι εργαλείο μόνο για την επιτυχία στον αθλητισμό ή τις προσπάθειες των επιχειρήσεων. Η καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση έχει πολλές χρήσεις. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να προωθήσει τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη μείωση των άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσει τους στόχους μας (όπως απώλεια βάρους ή η διακοπή του καπνίσματος), τη διαχείριση του πόνου, και την προώθηση της επούλωσης.  Η ίδια διαδικασία του οραματισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας βοηθήσει να βρούμε τον έρωτα της ζωής μας, να δημιουργήσουμε την δική μας ονειρεμένη (ρεαλιστική) σχέση, να έρθουμε σε επαφή με την σεξουαλική μας ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα μας, να αναπτύξουμε τον εαυτό μας, ακόμη και για να κάνουμε μασάζ του εαυτού μας …

Επιπρόσθετα, φανταστείτε πώς θα ήταν ο οργασμός με τον άνθρωπο μας αν μέσα από τον οραματισμό εκπαιδεύαμε το μυαλό μας να αφήνεται. Φανταστείτε αν εκπαιδεύαμε το μυαλό μας πόσους οργασμούς θα μπορούσαμε να είχαμε την μέρα … Φυσικά, δεν χρειάζεται δικαιολογία για να έχουμε περισσότερους οργασμούς.  Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι το μεγάλο «Ωωωωωχ» δεν είναι μόνο καλό, αλλά επίσης καλό για την υγεία μας! Γαργαλιστικό ε;

Στην αρχή κάθε οραματισμού το παρελθόν χρειάζεται να ελευθερώνεται έτσι ώστε να μην εμποδίζει το τώρα. Το δεύτερο στάδιο πριν αφοσιωθούμε στα θέλω μας είναι η ανάπτυξη του εαυτού μας… δεν μπορούμε να θέλουμε το «τέλειο, να κάνουμε το παν για να βρούμε το «τέλειο»  και εμείς δουλειά με τον εαυτό μας «μηδέν». Η δέσμευση στον εαυτό μας και το μέλλων μας είναι το παν!
Η ανάπτυξη της  αυτοπεποίθησης μας είναι σημαντική αλλά το να δημιουργήσουμε ένα σκληρό, άκαμπτο, κρύο πρόσωπο, αυτό το υπεράνω από όλους, θα μας βγει σε αρνητική εξέλιξη εαυτού.  Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να κλείσουμε όλες τις πόρτες όλων.  Ας μην ξεχνάμε ότι μέρος της επιτυχίας στη σχέση μας είναι η ανθρώπινη επαφή. Και αν δεν το έχουμε, ο οραματισμός είναι το εργαλείο που χρειαζόμαστε.

Μέσα από τον οραματισμό, μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την οποιαδήποτε επιθετική στάση για την αντιμετώπιση με τους ανθρώπους γύρο μας γενικότερα. Μπορούμε να γίνουμε πιο προσιτοί. Χρειάζεται να χαλαρώσουμε και να υιοθετήσουμε μια πιο ανοικτή στάση του σώματος και ο οραματισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ρίξουμε τις άμυνες μας και την φρουρά μας. 
Οι άνθρωποι ποθούν την κοινωνική σύνδεση και αφή και ένα απλό άγγιγμα προχωρεί ακόμη περισσότερο από ό, τι μια τυπική χειραψία. Το μυστικό είναι να είμαστε γνήσιοι, και να μην υπερβαίνουμε τα όρια. Και μιας και πολλοί από εμάς δεν το κατέχουν το άθλημα, κάτι το οποίο επηρεάζει και τις σχέσεις μας αλλά και την σύνδεση μας με τους ανθρώπους μας, αρνητικά, μέσα από τον οραματισμό μπορούμε αν όχι πρωταθλητές τουλάχιστον να γίνουμε καλοί αθλητές…

Πώς θα ήταν η ζωή μας αν μπορούσαμε να γράψουμε το δικό μας σενάριο για το μέλλων; Τι είδος άνθρωποι θα ήμασταν; Τι θα γράφαμε; Τι είδος σύντροφο θα συναντούσαμε; Τι είδος σχέση θα είχαμε αν ήμασταν εμείς αυτοί που μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τα θέλω μας;

Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practioner στις Διατροφικές Διαταραχές
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php
http://www.cyprus-online.org/Psychologists/
Τηλ. 22458750, 99532393

Tags όνειρα, ΟΡΑΜΑ, ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΕΡΓΑΛΕΙΟ, ΚΙΝΗΤΡΟ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1695 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3338 s // Total time: 2.5033 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X