Ελληνικά ονόματα στη λίστα των πλουσιότερων της Βρετανίας


Ελληνικά ονόματα στη λίστα των πλουσιότερων της Βρετανίας

Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής του ομίλου easyGroup, είναι ο πλουσιότερος κυπριακής ή ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας στη φετινή Λίστα Πλουσίων της Βρετανίας, την οποία δημοσιεύουν κάθε χρόνο οι Sunday Times, καταγράφοντας τους χιλίους πλουσιότερους επιχειρηματίες και κατοίκους της χώρας.  

Ο σερ Στέλιος βρίσκεται στην 33η θέση με περιουσία που υπολογίζεται στα 2,78 δισεκατομμύρια στερλίνες και είναι μία από τις τέσσερις κυπριακού και ελληνικού ενδιαφέροντος παρουσίες μεταξύ των 104 δισεκατομμυριούχων της λίστας.

Ακολουθούν στην 62η θέση με περιουσία 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών ο Άλκης Δαυίδ (Alki David) και η οικογένεια Λεβέντη με τη δραστηριότητα στους τομείς των αναψυκτικών και των media, ενώ στην 67η θέση βρίσκεται ο πλουσιότερος Έλληνας της Βρετανίας, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με εκτιμώμενη περιουσία 1,35 δισ. λιρών από τις δραστηριότητές του στον τομέα των βιομηχανικών μετάλλων. Στην 89η θέση κατατάσσεται ο Κρις Λαζαρή, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, με περιουσία 1,1 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στα ονόματα της λίστας των χιλίων περιλαμβάνονται επίσης οι Μαρί Σαντάλ (105), Τζον Χριστοδούλου (116), Μιχάλης Λαιμός (167), Ανδρέας Παναγιώτου (273), Θίο Παφίτης (367), Κρις Ρόκος (407), Άντονι Γκριν (της οικογένειας Ζοχώνη - 412), Άλεξ Γουλανδρής (458) Τρύφων Νάτσης (επίσης 458), Στέλιο Στεφάνου (647), Θίο Καρπάθιος (691), Τζορτζ Μάικλ (846) και Ντέμης Χασάμπης (989).

Οι χίλιοι πλουσιότεροι κάτοικοι και επιχειρηματίες της Βρετανία αύξησαν τον συνολικό τους πλούτο κατά 69 δισεκατομμύρια στερλίνες ή κατά 15,4% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη λίστα των Sunday Times.

Συνολικά η περιουσία τους είναι η μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς ανέρχεται στα 518,975 δισεκατομμύρια λίρες, ποσό που ισούται με το 1/3 του ΑΕΠ της Βρετανίας. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 η συνολική περιουσία αυτών που συμπεριλαμβάνονταν στην αντίστοιχη λίστα ήταν 412,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο συντάκτης της λίστας Φίλιπ Μπέρεσφορντ σχολίασε ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο εντυπωσιακή αύξηση του πλούτου των πλουσιοτέρων όσο αυτή που καταγράφηκε τον τελευταίο χρόνο.

Ο τελευταίος (1000ή θέση) στη λίστα έχει περιουσία 85 εκατομμυρίων λιρών και ο 500ός 190 εκ. λίρες.

Στην κορυφή βρίσκονται οι ινδικής καταγωγής Σρι και Γκόπι Χιντούτζα, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Ένα μεγάλο ποσοστό της των 11,9 δισεκατομμυρίων λιρών της περιουσίας τους οφείλεται στην έντονη παρουσία τους στη ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων της Ινδίας.

Ακολουθεί το περσινό νούμερο 1, ο Ρώσος Αλίσερ Ουσμάνοφ, με 10,65 δισεκατομμύρια λίρες από την ενασχόλησή του με μεταλλεία και τις επενδύσεις. Την τριάδα κλείνει ο Ινδός μεγιστάνας του χάλυβα Λακσμί Μιτάλ με περιουσία 10,25 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο πλουσιότερος Βρετανός είναι ο Δούκας του Γουέστμινστερ με τη μεγαλύτερη συλλογή ακίνητης περιουσίας στη χώρα, με περιουσία 8,5 δισ. λίρες. Κατά 10 εκατομμύρια αυξήθηκε η προσωπική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία με 330 εκατομμύρια στερλίνες βρίσκεται στη 285η θέση της λίστας.
 

Tags στελιος χατζηιωαννου, πλουσιοι, βρετανια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1508 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3304 s // Total time: 3.4811 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X