Διατροφικές διαταραχές


Διατροφικές διαταραχές

Ο Κωνσταντίνος Ζερβός, Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity, μοιράζεται μαζί μας ένα κείμενο γεμάτο εμπειρίες για τις διατροφικές διαταραχές. Ίσως ανάμεσα σ\' αυτές τις λέξεις αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας.

«Δεν έφαγα για να φάω εμένα» (Ι.Τ.)

Στην αρχή …

«Το φαγητό μου φαίνεται παγίδα. Σήμερα το πρωί ξύπνησα και πεινούσα πάρα πολύ. Με μισώ που ένιωθα πείνα» (Ν.Ρ.). «Η πείνα είναι σωματικός βιασμός» (Ζ.Κ.). «Νιώθω να χάνω τον εαυτό μου και αυτό έρχεται και με αγκαλιάζει. Είναι το μόνο πράγμα που με βλέπει αληθινή. Η μόνη ειλικρινής παρέα» (Ν.Ρ.). «Η τροφή είναι πάντα εκεί διαθέσιμη, άκριτη, σίγουρος και αξιόπιστός σύντροφος» (Ν.Μ.) . «Ταΐζω το συναίσθημα με λίπος» (Α.Κ.). «Τρώγομαι». «Ήθελα μια αγκαλιά και μία συμπαράσταση αλλά αυτό που είχα ήταν φαγητό και εμετός. Πιέζομαι και θέλω να βγάλω ότι μου λείπει. Θέλω να βγάλω το κενό και τον φόβο μου» (Ν.Ρ.) . «Οι φόβοι μου έχουν γεύση, μαγειρεύονται, σερβίρονται και μπορούν να απομακρυνθούν όποτε θέλω με τον εμετό» (Ν.Ρ.) . «Το φαγητό ήταν υποκατάστατο του Lexotanil. Ναρκωνόμουν και ήμουν πλήρης» (Α.Κ.) . «Έχει χοντρύνει το μυαλό μου» (Α.Κ.)

Κατά τη διάρκεια …

«Έτσι, ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι δίχως επιστροφή. Το ταξίδι της συνειδητής ροής με την πραγματικότητα στις σωστές της διαστάσεις. Εμπιστευόμουν πια τις αισθήσεις μου. Άκουγα το σώμα μου. Ένιωθα τα ερεθίσματα γύρω μου με πρωτόγνωρο τρόπο. Κι έτσι ευθυγραμμίστηκα και συντονίστηκα πλήρως, όχι με τις επιταγές των άλλων ανθρώπων που τους αρέσει να ασκούν πίεση μα, με τις δικές μου προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες. Ξεκίνησα αυτήν την προσπάθεια χωρίς δραματικές αλλαγές και καταπόνηση των αντοχών μου. Δεν μπήκα ποτέ στη λογική της δίαιτας και της εξαντλητικής γυμναστικής. Αυτό που ουσιαστικά άλλαξε ήταν η σχέση μου με τη διατροφή και τις καθημερινές μορφές κίνησης. Ξύπνησα έναν μηχανισμό μέσα μου, ο οποίος σεβόταν την ανάγκη μου για τροφή και καταλάβαινε την ροπή μου προς συγκεκριμένες γεύσεις ενώ την ίδια στιγμή δεν με άφηνε να ξεπεράσω τα όριά μου θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία μου και την ευχαρίστηση.» (Π.Τ.) . «Βάζω την πείνα μου σε προτεραιότητα». «Διεκδικώντας χρόνο για να τρώω με κάνει περισσότερο διεκδικητική και σε άλλα πράγματα.» (Ι.Τ.). «Ξυπνούν οι αισθήσεις. Έρχομαι σε επαφή με μένα. Εμπιστεύομαι το ένστικτο και την ανάγκη μου, με βοήθησε στην έκφραση μου» (Ζ.Κ.).

Μετά από καιρό …

«Πιστεύω πως έχω αρχίσει να ιεραρχώ σωστά τις ανάγκες του σώματος μου. Τρώμε όταν πεινάμε και πίνουμε όταν διψάμε. Το φαγητό μου θέλω να είναι ευχαρίστηση, όχι τομέας ενασχόλησης και εκτόνωσης της τελειομανίας μου. Τα πάω πολύ καλά και δεν πρέπει να το ξεχνάω. Πέρσι είτε έτρωγα ακατάπαυστα, είτε ελάχιστα. Ταλαιπωρούσα το σώμα μου και το μυαλό μου και όσα μπράβο και αν άκουγα ποτέ δεν ήταν αρκετά. Δεν ήμουν ποτέ ευχαριστημένη. Τώρα κανείς δεν χτυπάει παλαμάκια , όμως ακούω κομπλιμέντα χωρίς ιδιοτέλεια. Δεν κάνω καμία προσπάθεια να τραβήξω την προσοχή των γύρω μου και παρόλα αυτά την έχω. Αρέσω στους άλλους γιατί είμαι όμορφη, έξυπνη, χαριτωμένη, ώριμος, άνθρωπος και ψαγμένος. Δεν αρέσω στους άλλους επειδή είμαι ένα κομμάτι κρέας. Το κατάλληλο κομμάτι κρέας το βάζει στη  ζυγαριά ο χασάπης και ρωτάει τον πελάτη αν του κάνει. Εγώ δεν είμαι αυτό. Εγώ επέλεξα και ανακαθορίστηκα μ΄αυτό τον τρόπο. Δεν πειράζει που έχω κάνει λίγη περιφέρεια. Δεν μου χρειάζεται να ζυγίζομαι για να κοστολογήσω την αξία μου. Είμαι τέλεια όπως είμαι. Ακόμη νομίζω ότι με έχει ωφελήσει εξαιρετικά ότι επέλεξα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό και άφησα επάνω του την ευθύνη για την διαχείριση αυτής της κατάστασης . Δεν τα ξέρω όλα. Πρέπει να μάθω να ακούω και να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που έχω επιλέξει να βάλω στην ζωή μου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ζυγίζομαι. Αφού ο επιστήμονας που επέλεξα να εμπιστευτώ το πρόβλημα μου , μου έχει συστήσει να μην ζυγίζομαι , δεν ζυγίζομαι. Αυτός κάτι παραπάνω θα ξέρει από εμένα» (Ζ.Κ.)

«Θέλω να με αγαπώ αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω. Ίσως αυτό να είναι το ταξίδι που θα με οδηγήσει στον πυρήνα μου (?) .» (Ν.Λ.)

Το παραπάνω κείμενο σχηματίστηκε από λόγια ανθρώπων που είχαν ή έχουν διαταραγμένη σχέση με την τροφή. Αποτελούν ένα μοίρασμα ψυχής στο πλαίσιο της συνεργασίας μας.

Η θεραπεία των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία συνίσταται στην ανακάλυψη του πραγματικού τους εαυτού και των αληθινών τους αναγκών. Αυτή η αλλαγή μπορεί να πραγματωθεί μόνο μέσα από τα μονοπάτια της αυτογνωσίας, της αυτοεκτίμησης και της αυτοφροντίδας.

Μάθε περισσότερα και επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Ζερβό στο www.nutritiontreatment.gr

Πηγή φωτογραφίας: shape.gr

Tags Διατροφή, υγεια, διατα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1272 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2089 s // Total time: 2.3361 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X