Στον θρόνο της Ισπανίας ο Φελίπε


Στον θρόνο της Ισπανίας ο Φελίπε

Νέο βασιλιά έχει από σήμερα η Ισπανία. Μετά την αποχώρηση του πατέρα του, Χουάν Κάρλος, ο 46χρονος Φελίπε VI, ανέβηκε στον θρόνο με μια τελετή χαμηλών τόνων που διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.  

Ο νέος μονάρχης θα επιχειρήσει να ανακτήσει το χαμένο γόητρο του Παλατιού- που έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα μετά από σωρεία σκανδάλων- ευελπιστώντας ότι θα δώσει μια πνοή ανανέωσης στον θεσμό της μοναρχίας, τον οποίο πολλοί Ισπανοί δεν βλέπουν με τόσο καλό μάτι.

Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε VI, παρέλαβε από τα χέρια του πατέρα του Χουάν Κάρλος την κόκκινη ζώνη που συμβολίζει την αρχηγία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην αίθουσα ακροάσεων των ανακτόρων Θαρθουέλα, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας και των μελών της ηγεσίας των σωμάτων του ισπανικού στρατού.

Η ανακήρυξη του νέου επικεφαλής του ισπανικού κράτους έγινε αφότου ο Φελίπε ορκίστηκε ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και εκφώνησε την ομιλία του στο κοινοβούλιο, ευχαριστώντας τους γονείς του, τον ισπανικό λαό και τονίζοντας ότι έχει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της Ισπανίας:

«Θα δείτε σε μένα έναν πιστό επικεφαλής του κράτους που είναι έτοιμος να ακούσει και να κατανοήσει, να προειδοποιήσει και να συμβουλεύσει όπως και το να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον σε κάθε στιγμή».

Ο Χουάν Κάρλος δεν ήταν παρών στην ορκωμοσία «για να μην αποσπάσει την προσοχή από τον νέο μονάρχη».
Στον θρόνο της Ισπανίας ο Φελίπε

Ακολουθεί στρατιωτική παρέλαση, ενώ στην συνέχεια ο 46χρονος Φελίπε με την λαμπερή σύζυγό του, την 41 ετών πρώην δημοσιογράφιο Λετίθια, θα έχουν μια περιηγηθούν με Rolls-Royce, ακολουθούμενοι από έφιππους, στους δρόμους της Μαδρίτης, προτού οδηγηθούν στο Παλάτι, όπου αναμένεται να εμφανιστούν στο κεντρικό μπαλκόνι και να χαιρετήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Θα ακολουθήσει επίσημη δεξίωση με 2.000 προσκεκλημένους.

Η τελετή για την ενθρόνιση είναι «χαμηλών τόνων» και δεν χαρακτηρίζεται στέψη, αλλά διατηρεί περισσότερο τον χαρακτήρα της ανακήρυξης του νέου επικεφαλής της Ισπανίας. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες ή άλλες βασιλικές οικογένειες.
Στον θρόνο της Ισπανίας ο Φελίπε

Για την σημερινή ημέρα έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μετά το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών κατά της μοναρχίας σε διάφορες ισπανικές πόλεις, η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, ενώ έχουν επιστρατευτεί ελικόπτερα, 120 ελεύθεροι σκοπευτές και 6.700 αστυνομικοί που θα πραγματοποιούν περιπολίες σε όλη την πρωτεύουσα, με την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας να είναι στραμμένη στο κοινοβούλιο και στο Παλάτι.

Αυτή είναι η πρώτη γαλαζοαίματη διαδοχή από όταν ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο της Ισπανίας το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο. Η αλλαγή θεωρείται από πολλούς μια απαραίτητη ανανέωση που δίνει την ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει στο προσκήνιο.
Στον θρόνο της Ισπανίας ο Φελίπε

Η βασιλική οικογένεια- με το πληγωμένο γόητρο- ελπίζει ότι οι Ισπανοί θα δουν με φρέσκια ματιά τον διάδοχο.

Χθες, ο Χουάν Κάρλος υπέγραψε τον νόμο που του επιτρέπει να παραιτηθεί και έτσι άνοιξε και τυπικά ο δρόμος της διαδοχής για τον Φελίπε που είναι ήδη από τα μεσάνυχτα ο νέος βασιλιάς.

Όπως έγινε γνωστό, ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία μετά την άνοδο του γιου τους στον θρόνο, θα διατηρήσουν τους τίτλους του «βασιλιά» και της «βασίλισσας» και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ασυλίας.

 

Tags ΦΕΛΙΒΕ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΛΕΤΙΘΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6213 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2770 s // Total time: 2.8983 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X