Πώς να προστατευτείτε από τη ζέστη...τρώγοντας


Πώς να προστατευτείτε από τη ζέστη...τρώγοντας

Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία ανεβαίνει κι έτσι πρέπει να φροντίσετε να προστατευτείτε απο τον καύσωνα.  

Τα σημαντικότερα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας είναι τα υγρά,τα μικρά και συχνά γεύματα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Ενυδατωθείτε
Οι ανάγκες για υγρά το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ. Καθημερινά χάνουμε 1-2  λίτρα  νερό από τα ούρα και τον ιδρώτα. Προτεραιότητα δίνουμε στο νερό, δροσερό έως παγωμένο. Μπορούμε μάλιστα να συμπληρώνουμε την πρόσληψη υγρών με παγωμένο τσάι και φυσικούς χυμούς. κανοποιητική ποσότητα για αναπλήρωση των υγρών είναι τα 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.

Με την απώλεια υγρών από το σώμα αποβάλλονται ταυτόχρονα και σημαντικοί ηλεκτρολύτες, όπως Κάλιο και Νάτριο. Εάν δεν γίνει αντικατάσταση αυτών των ποσοτήτων μέσω διατροφής τότε προκαλείται διαταραχή των ηλεκτρολυτών. Η μπανάνα, οι πατάτες, οι σταφίδες και το σπανάκι αποτελούν πλούσιες πηγές καλίου. Από την άλλη, η αποκατάσταση νατρίου γίνεται πιο εύκολα καθώς περιέχεται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα ακόμη και αν δεν είναι επεξεργασμένα.

Προστασία από τον ήλιο
Πριν την έκθεση μας στον ήλιο θα πρέπει να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν  τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Έτσι θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά όπως ροδάκινα, βερίκοκα, πεπόνι, καρπούζι, κεράσια, σταφύλια. Συγκεκριμένα το καρπούζι είναι εύπεπτο, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και λίγες θερμίδες, ενώ περιέχει υδατάνθρακες έτσι μπορεί να μας τονώσει και να μας ‘ξυπνήσει’ από το λήθαργο και την ατονία της υπερβολικής ζέστης.

Ασφάλεια τροφίμων
Τέλος, μην ξεχνάτε οτι οι ψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλοιώσουν γρηγορότερα τα τρόφιμα. Έτσι κατά την καλοκαιρινή περίοδο φροντίζουμε να συντηρούνται και να ψύχονται σε κατάλληλη θερμοκρασία και να μη μένουν εκτεθειμένα πολύ ώρα στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Μαργαρίτα Σωκράτους
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc (Hons), RD
Διεύθυνση: Σπετσών 18 - Άγιοι Ομολογητές - Λευκωσία 1082
Διαμέρισμα 102
Τηλέφωνο: 22-108 231
Email: margarita@margaritasocratous.com 
 

Tags Καύσωνας, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, προστασια, καλοκαιρι, ενυδατωση, ηλιος, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.2372 s (228 Queries.) // Parse time: 2.3304 s // Total time: 5.5676 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X