Όταν η άσκηση… γιατρεύει


Όταν η άσκηση… γιατρεύει

Πώς βοηθά σε περιπτώσεις υπέρτασης, διαβήτη και οστεοπόρωσης  

Υπέρταση
Μείωση κατά 35% του κινδύνου για εμφάνιση υπέρτασης επιτυγχάνεται με τη μέτρια προς εντατική σωματική άσκηση.  Συνάμα, οι υπερτασικοί που ασκούνται χρειάζονται λιγότερα φάρμακα. Γενικά, η τακτική αεροβική άσκηση συνδυάζεται με μακροπρόθεσμη μείωση της πίεσης. Οι μειώσεις αυτές από μόνες τους ελαττώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αφού ελάττωση της συστολικής πίεσης κατά 2 mmΗg μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 14% και για στεφανιαία νόσο κατά 9%.

Επισημαίνεται ότι μετά από άσκηση αντοχής επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης,  που συντηρείται ακόμη και μέχρι 22 ώρες μετά. Σημειώνεται ότι όλες οι ήπιες μορφές άσκησης, αεροβικής και αναερόβιας, είναι ιδανικές για τους υπερτασικούς και συστήνονται, συνήθως, 30 με 50 λεπτά, τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαβήτης
Άτομα με διαβήτη συστήνεται να γυμνάζονται 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα, με την καθοδήγηση γιατρού και γυμναστή.  Καλό θα ήταν να εντάξετε στο πρόγραμμά σας αερόβιας μορφής άσκηση σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης ήπιας μορφής.
Προσοχή, όμως, τα άτομα με διαβήτη δεν πρέπει να ασκούνται ή να προσέχουν ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι πολύ ψηλά. Η άσκηση μπορεί να τα ανεβάσει ακόμη περισσότερο, εφόσον δεν υπάρχει ινσουλίνη στον οργανισμό. Το σώμα μεταφέρει τα αποθέματα γλυκόζης από το ήπαρ στην κυκλοφορία του αίματος, για να δώσει περισσότερη ενέργεια, αλλά δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφερθούν στους μύες όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να ρίξει τα επίπεδα του σακχάρου, με κίνδυνο να προκληθεί υπογλυκαιμία, γι’ αυτό συστήνεται προσοχή και συζήτηση του θέματος με τον γιατρό και τον γυμναστή.

Οστεοπόρωση
Στα πρώτα στάδια της οστεοπόρωσης συστήνεται, συνήθως, συνδυασμός ασκήσεων φόρτισης, όπως, βάδισμα για 15 λεπτά και ασκήσεις ενδυνάμωσης σε καρέκλα και ποδήλατο ή αεροβικές σε καθιστή θέση για 15 λεπτά. Ωφέλιμες είναι γενικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της ράχης και των κοιλιακών, αλλά και ισορροπίας, οι οποίες βελτιώνουν τον πόνο και μειώνουν τον κίνδυνο για πτώσεις.
Στην προχωρημένη οστεοπόρωση πρέπει να αποφεύγονται οι ασκήσεις φόρτισης. Συστήνονται ήπιες ασκήσεις σε καθιστή θέση, αεροβικές ή ποδήλατο χωρίς αντίσταση. Επίσης, είναι ιδανικές οι αεροβικές ασκήσεις στο νερό, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο για πτώσεις και αναπτύσσει την ευλυγισία. Ενδείκνυνται, επίσης, οι ασκήσεις στάσης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης της ράχης.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
GROUP & PERSONAL TRAINER                                  
Salto Health and Fitness saltohealthandfitness@hotmail.com

Tags άσκηση, υγεια, γιατρός, ΓΙΑΤΡΕΙΑ, οστεοπόρωση, υπέρταση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4525 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2479 s // Total time: 2.7004 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X