Σπόροι chia: το ενεργειακό διατροφικό «μυστικό» των Αζτέκων


Σπόροι chia: το ενεργειακό διατροφικό «μυστικό» των Αζτέκων

Πρόκειται για αρχαία τροφή που σύμφωνα με την ιστορία τη χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι και οι Μάγια καθώς και οι Ινδιάνοι της Νοτιοδυτικής Αμερικής και του Μεξικού για να παίρνουν ενέργεια.  

-Τι σας προσφέρουν;

Οι σπόροι Chia έχουνε μεγάλη θρεπτική αξία αλλά λίγες θερμίδες . Μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 60 θερμίδες και περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και ασβέστιο. Απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού με αποτέλεσμα να δημιουργούν κορεσμό για αρκετή ώρα, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εμποδίζουν τις λιγούρες και προστατεύουν το σώμα από την αποθήκευση περιττού λίπους. Αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, γυμνάζονται, έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή υποφέρουν από προβλήματα κακής πέψης. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 1 κουταλιάς σπόρων Chia βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

-Πώς θα τους εντάξετε στη διατροφή σας;

Η γεύση τους είναι ήπια και ευχάριστη για το λόγο αυτό μπορούν εύκολα να προστεθούν σε άλλα τρόφιμα χωρίς να αλλάζουν τη γεύση τους. Μπορείτε να τους προσθέσετε στο γιαούρτι ή σε χυμούς, σαλάτες, σάλτσες, σούπες, σπιτικό ψωμί, χειροποίητα μπισκότα. Αν προσθέσετε τους σπόρους σε νερό δημιουργείται ένα τζελ που μπορείτε να το καταναλώσετε ως σνακ.

Tags Chia, Διατροφή, ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ, θερμίδες, ΦΥΤΙΝΕΣ ΙΝΕΣ, λίπος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9074 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3229 s // Total time: 2.2303 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X