Προσωπολαστική: Ένας ορισμός καινούργιος;


Προσωπολαστική: Ένας ορισμός καινούργιος;

Η πρόοδος της επιστήμης, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξήσει το μέσο όρο ζωής ενώ ταυτόχρονα έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η βελτίωση του κοινωνικού και βιοτικού επίπεδου του ανθρώπου έχει δημιουργήσει την ανάγκη για βελτιωμένη αισθητική εικόνα σε όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου. Ακόμη και η εικόνα ενός ηλικιωμένου ατόμου απαιτείται στην εποχή μας να είναι πολύ λιγότερο γερασμένη από ότι ήταν είκοσι ή τριάντα χρόνια προηγουμένως.  

Η ιατρική καλείται, λοιπόν, να συνεισφέρει στις πιο πάνω απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, ιδιαίτερα μέσω της πλαστικής χειρουργικής. Η ονομασία του συγκεκριμένου κλάδου της ιατρικής προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «πλάθω» που σημαίνει «δίνω σχήμα», «δίνω μορφή». Άρα, η πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα της ιατρικής, η οποία με χειρουργικές επεμβάσεις πλάθει το ανθρώπινο σώμα. Αναφέροντας τη λέξη «χειρουργείο», εννοούμε τη διαδικασία εκείνη που περιλαμβάνει τη χρήση νυστεριού. Εδώ και χιλιάδες χρόνια το μόνο ιατρικό εργαλείο που υπάρχει για να κοπεί το δέρμα χωρίς να καταστραφεί είναι το νυστέρι. Το νυστέρι είναι το μόνο εργαλείο που κόβει το ανθρώπινο δέρμα ατραυματικά, δηλαδή χωρίς να προκαλέσει κάκωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, επίσης, ότι το χειρουργείο είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η χαλάρωση τόσο του δέρματος όσο και των ιστών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, όπως οι μύες και οι σύνδεσμοιΤα προϊόντα που διαφημίζονται όπως οι κρέμες, οι οροί, τα διάφορα μηχανήματα, τα λέιζερ και τα ενέσιμα δεν μπορούν να διορθώσουν τη χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, παρόλο που είναι αρκετά χρήσιμα, ιδιαίτερα στον καθαρισμό, στη συντήρηση, στην ενυδάτωση του δέρματος καθώς και στη βελτίωση των ρυτίδων. Όσον αφορά όμως την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, η χειρουργική επέμβαση με τη χρήση το νυστεριού είναι αναντικατάστατη, εφόσον δίνει αποτελέσματα που είναι αισθητικά ωραία, φυσικά και διαρκούν στο χρόνο.

1: Το χειρουργείο είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί η χαλάρωση τόσο του δέρματος όσο και των ιστών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα όπως οι μύες και οι συνδέσμοι
2: Η αντιμετώπιση της χαλάρωσης του προσώπου με τη χρήση νυστεριού είναι αναντικατάσταση, εφόσον δίνει αποτελέσματα που είναι αισθητικά ωραία, φυσικά και διαρκούν στο χρόνο
Η επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, η οποία αποτελεί την κατεξοχήν επέμβαση που μπορεί να ανανεώσει ένα πρόσωπο είναι η ανόρθωση προσώπου (Face Lift).Το κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό και γι’ αυτό σε κάθε επέμβαση ανόρθωσης προσώπου ο πλαστικός χειρουργός καλείται να πραγματοποιήσει και μια διαφορετική ανόρθωση, κυρίως γιατί κάθε πρόσωπο παρουσιάζει διαφορετική χαλάρωση όσον αφορά το βαθμό και τα σημεία στα οποία παρατηρείται. Είναι πιθανό μάλιστα ο πλαστικός χειρουργός να χρειάζεται να κάνει ταυτόχρονα και άλλες επεμβάσεις, έτσι ώστε να πετύχει το ζητούμενο που είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα. Έτσι, εκτός από την ανόρθωση προσώπου, μπορεί να χρειάζεται να διορθωθεί ταυτόχρονα και ο λαιμός ενός ατόμου. Αν ο λαιμός παρουσιάζει τοπικό λίπος, αυτό μπορεί να διορθωθεί με λιποαναρρόφηση λαιμού. Αν όμως παρατηρείται και χαλάρωση στην ίδια περιοχή, τότε θα πρέπει να γίνει ανόρθωση λαιμού (Neck Lift), διόρθωση δηλαδή της χαλάρωσης των μυών του λαιμού, της περίσσειας του λίπους όπως και δέρματος του λαιμού. Εκτός από την περιοχή του λαιμού, η ανόρθωση προσώπου μπορεί να συνδυαστεί και με βλεφαροπλαστική. Η βλεφαροπλαστική αφαιρεί το λίπος που προβάλλει καθώς επίσης και το χαλαρωμένο δέρμα των βλεφάρων. Ενδέχεται εκτός από την ανόρθωση λαιμού και τη βλεφαροπλαστική την ίδια ώρα που γίνεται η ανόρθωση προσώπου να γίνει ταυτόχρονα και ανόρθωση φρυδιών (Brow Lift). Σήμερα, η ανόρθωση φρυδιών μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά (Endoscopic Brow Lift) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να γίνονται μικρότερες τομές με αποτέλεσμα να προκαλούνται λιγότερα πρηξίματα και να απαιτείται λιγότερος χρόνος αποθεραπείας4. Σε άλλες περιπτώσεις, κατά την ώρα της ανόρθωσης προσώπου μπορεί να χρειάζεται να βελτιωθούν και οι γραμμές που υπάρχουν γύρω από το στόμα. Αυτό γίνεται με τη δερμοαπόξεση (Dermabrassion) με την οποία επιτυγχάνεται η ανανέωση του δέρματος και κατ’ επέκταση η λείανση των ρυτίδων και των σημαδιών.

Το σύνολο των επεμβάσεων που αναφέραμε (ανόρθωση προσώπου, λιποαναρρόφηση λαιμού, ανόρθωση λαιμού, βλεφαροπλαστική, ανόρθωση φρυδιών, δερμοαπόξεση) έχουν σκοπό τη φυσική ανανέωση του προσώπου. Οι επεμβάσεις αυτές πλάθουν το πρόσωπο και μπορούν να πραγματοποιηθούν μαζί αποτελώντας μία επέμβαση. Πολλές φορές μάλιστα ο πλαστικός χειρουργός στην προσπάθειά του να έχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καλείται την ίδια ώρα να διενεργήσει και άλλες επεμβάσεις εκτός από τις πιο πάνω όπως την κανθοπηξία. Προσωπικά θεωρώ, ότι η διεθνής κοινότητα της πλαστικής χειρουργικής πρέπει να εγκαθιδρύσει έναν καινούργιο όρο, την «προσωποπλαστική» (Prosopoplasty), που να περιλαμβάνει όλες αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις ανανέωσης του προσώπου. Πιστεύω, ότι η καθιέρωση του όρου αυτού επιβάλλεται καθώς η λέξη «πρόσωπο» προέρχεται από την αρχαία ελληνική φράση «προς ώπα» που σημαίνει: το μέρος του κεφαλιού που βρίσκεται μπροστά, στην πλευρά των ματιών. Το μεγαλύτερο μέρος της ορολογίας της πλαστικής χειρουργικής έχει ελληνική προέλευση, γιατί η ελληνική γλώσσα εκφράζει αυτό που λέει, και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται γλώσσα εννοιολογική. Επομένως αφού μιλάμε για βλεφαροπλαστική (Blepharoplasty), ρινοπλαστική (Rhinoplsty), ωτοπλαστική (Otoplasty), μαστοπλαστική (Mastoplas-ty)5, τότε πρέπει να μιλάμε και για «προσωποπλαστική» (Prosopoplasty).

Εξάλλου, και ο ίδιος ο σκοπός της πλαστικής χειρουργικής εκφράζεται απόλυτα με την αρχαία ελληνική έννοια της ομορφιάς όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Πυθαγόρα, ο οποίος υποστήριξε πρώτος ότι η ομορφιά σημαίνει αρμονία. Επιδίωξη της πλαστικής χειρουργικής είναι η ομορφιά, άρα η αρμονία. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να πετύχει αρμονία μόνο όταν αντιμετωπίζει το πρόσωπο στο σύνολό του και όχι τα μεμονωμένα του χαρακτηριστικά. Δεν βλέπουμε μεμονωμένα χαρακτηριστικά, όπως ωραία βλέφαρα ή ωραία φρύδια να περπατούν μόνα τους στο δρόμο. Αντιθέτως, βλέπουμε το σύνολο, συνεπώς, βλέπουμε ωραία πρόσωπα. Στην καθημερινή μου ιατρική πράξη αυτός που με επισκέπεται για το πρόσωπό του, αυτό που επιζητεί είναι μια πλαστική χειρουργική επέμβαση στο πρόσωπο για να αποκτήσει ένα πιο νεανικό πρόσωπο. Αυτό που επιζητεί είναι μια «προσωποπλαστική»!

Χάρης Ζαβρίδης MD, PhD
Πλαστικός Χειρουργός
info@harriszavrides.com

Tags ΠΡΟΣΩΠΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, προσωπο, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, ΔΙΟΡΘΩΣΗ, ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΑ, ματια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8026 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4597 s // Total time: 3.2623 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X