Έγκυος στο γυμναστήριο


Έγκυος στο γυμναστήριο

Ποιες ασκήσεις συστήνονται και ποιες πρέπει να αποφεύγονται  

Η γυμναστική βοηθάει τις εγκύους να αντιμετωπίσουν τις συνήθεις ενοχλήσεις, όπως η κούραση, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη και τα πρηξίματα, αλλά και να ξαναβρούν πιο γρήγορα τη φόρμα τους  μετά τη γέννα. Επίσης, οι σωστές ασκήσεις ενισχύουν τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία. Παράλληλα, ενδυναμώνουν τους μυς, κάτι που βοηθά σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Η γιόγκα για εγκύους, για παράδειγμα, έχει στόχο τα συγκεκριμένα σημεία του σώματος που συμμετέχουν στον τοκετό.

Καλή αρχή
Πότε, όμως, πρέπει να αρχίσει μια έγκυος να γυμνάζεται; Η απάντηση είναι πως είναι προτιμότερο να αρχίζει μετά το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας, κυρίως, της ναυτίας, των εμετών και της κούρασης που συνήθως αισθάνεται. Είναι, όμως, ασφαλές να γυμνάζεται και νωρίτερα, φτάνει να μην αντιμετωπίζει προβλήματα που να το απαγορεύουν, να έχει την έγκριση του γυναικολόγου της, να μην το παρακάνει και να είναι υπό την επίβλεψη γυμναστή.

Ιδανικές ασκήσεις
Οι ασκήσεις που προτιμώνται και ικανοποιούν όλα τα κριτήρια ασφάλειας για μια έγκυο είναι η στατική ποδηλασία, το περπάτημα και η κολύμβηση. Μεταξύ των τριών προτιμάται η κολύμβηση. Η yoga είναι, επίσης, εξαιρετικό παράδειγμα για τη διατήρηση του τόνου, της ισορροπίας και των διατάσεων. Η εγκυμοσύνη, όμως, είναι μια περίοδος κατά την οποία απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Η έγκυος θα πρέπει να σταματά αμέσως την άσκηση αν νιώθει κόπωση, ναυτία και δυσκολία στην αναπνοή. Τονίζεται, επίσης, ότι το ακριβές πρόγραμμα της άσκησης, που κάθε φορά ακολουθείται, διαφέρει από έγκυο σε έγκυο. Εξαρτάται από το δείκτη της φυσικής της κατάστασης και από τη σχέση που είχε με τη γυμναστική πριν από την εγκυμοσύνη.

Τι να αποφεύγετε
Απορία, που συνήθως διατυπώνεται από τις εγκύους, είναι κατά πόσο υπάρχουν ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγουν. Απαντάμε πως δεν υπάρχει λόγος η έγκυος να κάνει κοιλιακούς ούτε να σηκώνει βάρη, ενώ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πιέζει ή να φορτσάρει τον οργανισμό της ανεβάζοντας σφυγμούς. Μάλιστα, κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, καλύτερα να περιορίζεται στο περπάτημα ή να το προτιμά περισσότερο από άλλες μορφές άσκησης.

Tags εγκυμοσύνη, παιδι, μητερα, γυμναστικη, κοιλια, ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9767 s (235 Queries.) // Parse time: 0.2394 s // Total time: 3.2161 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X