Τενοντίτιδα: Μην την πάθετε!


Τενοντίτιδα: Μην την πάθετε!

Η πάθηση των εργαζομένων του πληκτρολογίου, των αθλητών, αλλά και των οικοκυρών. Η τενοντίτιδα δεν κάνει διακρίσεις! Μπορείτε, όμως, να την προλάβετε με μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά σας.  

Με τον όρο τενοντίτιδα εννοούμε την πάθηση του τένοντα είτε στο σημείο που ενώνεται με τον μυ είτε σ’ εκείνο που ενώνεται με το οστό. Η πάθηση μπορεί να είναι ερεθισμός, τραυματισμός , κάκωση, φθορά η φλεγμονή.

Πώς να την προλάβετε
Για να προλάβετε την εμφάνιση τενοντίτιδας λάβετε έγκαιρα τα μέτρα σας:
- Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μυς, κάτι το οποίο βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και έτσι δεν είναι τόσο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Προσέξετε όμως, η ένταση και ο αριθμός των ασκήσεων να μην είναι υπερβολικός. Συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας. Επίσης μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία.

- Ξεκουράστε τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε πολλή ώρα στον υπολογιστή σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δακτύλων του ενός χεριού με το άλλο, μέχρι να νιώσετε ότι τεντώνεται όλο σας το χέρι από τα δάκτυλα μέχρι τον αγκώνα.

- Χάστε τα περιττά κιλά και μη σηκώνετε πολλά βάρη.

- Προμηθευτείτε εργονομικό πληκτρολόγιο και ποντίκι και μία ορθοπεδική καρέκλα γραφείου. Αν δεν μπορείτε να βρείτε εργονομικό πληκτρολόγιο, επιλέξετε ένα πληκτρολόγιο και ένα mouse pad με μαλακές προεξοχές σιλικόνης. Επίσης, η ορθοπεδική καρέκλα γραφείου θα επιτρέπει στη σπονδυλική σας στήλη να είναι σε ευθεία θέση, ενώ το ύψος θα ρυθμίζεται έτσι ώστε να πατάτε καλά στο έδαφος και οι αντιβραχίονές σας να είναι στο ίδιο ύψος με το πληκτρολόγιο.

Προτεινόμενες ασκήσεις
- Κρατήστε στην παλάμη σας ένα ειδικό ελαστικό μπαλάκι ή ένα στρογγυλό αφρολέξ και πιέστε το απαλά, ανοίγοντας και κλείνοντας την παλάμη. Επαναλάβετε μερικές φορές.

- Τοποθετήστε το χέρι σας στην άκρη ενός τραπεζιού έχοντας τον καρπό και τα δάκτυλα έξω από αυτό. Στη συνέχεια λυγίστε τον καρπό μια φορά προς τα κάτω και μια φορά προς τα πάνω μέχρι να ολοκληρωθεί η κίνηση. Η άσκηση αυτή δεν πρέπει να σας προκαλεί πόνο. Επαναλάβετε 10 – 15 φορές. Την ίδια άσκηση μπορείτε να κάνετε κρατώντας ένα πολύ ελαφρύ βαράκι.

- Τοποθετήστε πάλι το χέρι σας με τον ίδιο τρόπο στο τραπέζι.  Έπειτα λυγίστε τον καρπό σας αριστερά και στη συνέχεια δεξιά μέχρι να ολοκληρωθεί η κίνηση. Επαναλάβετε 10 – 15 φορές.

ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ                                                                                                                            
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ                                                                                                         
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ                                                                                                 
Salto Health and Fitness                              
saltohealthandfitness@hotmail.com

Tags ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ, αθλητες, ΠΑΘΗΣΗ, συνήθειες, γυμναστικη, ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.7776 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3364 s // Total time: 4.1140 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X